Knežević: Nismo odlučili da li ćemo podržati Markovića

"U ovom trenutku čini mi se da je Marković mogao biti mnogo dorečeniji oko onog što je nas interesovalo. Ali pošto vidimo da je zadovoljio kolege iz BS-a i SD-a i ovih stranaka koje gravitiraju ka DPS-u, a mi ćemo još uvijek razmotriti, a odluku saopštiti 27. jauara"

21246 pregleda 26 reakcija 26 komentar(a)
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević kazao je da ta partija još nije donijela odluku da li će podržati kandidaturu Milorada Markovića za vrhovnog državng tužioca.

Knežević je u emisiji Načisto na Televiziji Vijesti, rekao da su Bošnjačka stranka i Socijaldemokrate kazali da će podržati njegov izbor, te da su time DNP-u dali još vremena "da izvaga šta da uradi".

"Svi smo živa bića, od kad sam jednom samog sebe uhvatio u laž više nikom ne vjerujem na riječ. Tako ne vjerujem na riječ ni Markoviću koji je imao jedno zanimljivio izlaganje sa nivoa eksperta, ali ima i zanimljivu biografiju. Ne radi se o čovjeku koji je došao iz biblioteke tužilaštva. On je dugo godina bio najbliži saradnik Zlatka Vujovića u CeMI-ju i u onoj referendumskoj noći se nije proslavio. Umalo nismo došli do građanskog rata zbog objavljivanja rezultata sat vremena prije nego su to uradili DIK i OIK", rekao je Knežević.

Dodao je i da je Marković, dok je bio u CeMI-ju "okvalifikovao svaki izborni postrerefendumski ciklus u Crnoj Gori kako demokratski iskorak bez ikakvih zamjerki na čitav izborni proces".

"Dugo vremena bio je i u SDT-u kod Milivoja Katnića i nisam ga čuo da je iskazao neku vrstu revolta ili kritike na ono kroz šta smo prolazili. Primijetio sam da su kolege iz Bošnjačke stranke i Socijaldemokrata saopštile da će ga glasati, što znači da su napravile iskorak koji bi u periodu do 27. januara dao DNP-u još vremena da izvaga šta da uradi. U ovom trenutku čini mi se da je Marković mogao biti mnogo dorečeniji oko onog što je nas interesovalo. Ali pošto vidimo da je zadovoljio kolege iz BS-a i SD-a i ovih stranaka koje gravitiraju ka DPS-u, a mi ćemo još uvijek razmotriti, a odluku saopštiti 27. januara", rekao je Knežević.

Izvršna direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović Marković kazala je juče da Marković u biografiji nije naveo da je za nevladinu oraganizaciju Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) nadgledao finansiranje kampanje političkih blokova na referendumu 2006. godine.

Ćalović Marković je to kazala na saslušanju Markovića pred Odborom za politički sistem, upravu i pravosuđe.

Ćalović Marković je upitala da li je Marković dao ijednu izjavu kojom ukazuje na bilo koji oblik zloupotrebe na birače, o aferama "Koverta" i "Snimak" ili bilo kog drugog slučaja, kao i da li je ikada kritikovao rad Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

Marković je rekao da su imena Milo Đukanović, Brano Mićunović, Daka Davidović, za VDT-a nebitna.

"Državni tužilac mora da postupa jednako i da pokrene postupak kad postoji osnov sumnje. Tada SDT mora da pokrene izviđajni postupak i kad postoje elementi da pokrene finansijsku istragu", rekao je Marković.

On je kazao da nije u kumovskim vezama sa Davidovićem niti ga je ikad vidio.

Marković je, govoreći o radu u CeMI-ju, rekao da su se u svim tim procesima sačinjavani izvještaji na osnovu onoga o čemu je imao saznanja u tom trenutku.

On je, govoreći o tome da li je ikad kritikovao rad SDT-a, rekao da ličnu promociju nikad nije želio kao i da to nije ni mogao zbog rada u međunarodnim organizacijama.

Bonus video: