Đeljošaj: Novi zakon neće biti usvojen bez mišljenja EK

Đeljošaj tvrdi da njegovi prethodnici nisu davali podršku da se krene u “pakovanje” izmjena akta

24823 pregleda 46 reakcija 11 komentar(a)
"Očekujemo kooperativnost EK kako bismo završili novi zakon": Đeljošaj, Foto: Luka Zekovic
"Očekujemo kooperativnost EK kako bismo završili novi zakon": Đeljošaj, Foto: Luka Zekovic

Iako je Vlada podržala usvajanje izmjena Zakona o elektronskim komunikacijama koje su predložile Demokrate, ekspresno završava posao na novom rješenja tog akta pošto je Evropska komisija (EK) kritikovala izglasane promjene, koje je šef države Jakov Milatović vratio parlamentu na ponovo odlučivanje.

Njima je bilo predviđeno da se procedura izbora Savjeta Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost promijeni, tako da ih, umjesto Skupštine, bira Vlada. Međutim, one danas neće biti opet usvojene, jer su Demokrate juče saopštile da će ih povući iz procedure, kako, između ostalog, “ne bi dozvolili da se manipuliše stavovima EK”. Iz EK su poručili da svi akti treba da budu usklađeni s pravnom tekovinom EU.

Odluka je donijeta nakon mišljenja Ministarstva ekonomskog razvoja, koje radi na novim izmjenama. Čelnik tog resora i potpredsjednik Vlade Nik Đeljošaj, rekao je juče “Vijestima” da je njegova preporuka bila da se izmjene Demokrata povuku i da se sačeka usvajanje novih, koje će biti usaglašene s EK.

“Agencija će biti nekoliko mjeseci bez savjeta, ali očekujemo kooperativnost EK kako bismo završili novi zakon. Uvažili smo stav EK... Naravno da bez mišljenja Komisije novi zakon neće ići na usvajanje”, istakao je.

Upitan kad je počela izrada izmjena s obzirom da će sljedeće sedmice biti na javnoj raspravi, te da li je taj zakon bio u fioci pa je brzo pripremljen, Đeljošaj odgovara da su postojali radna grupa i konsultant za izradu akta, “ali bez podrške prethodnih ministara da se krene u ‘pakovanje’ istog”.

“Ja sam odmah po preuzimanju dužnosti naložio da se radi na ovom zakonu, ali i na Zakonu o privrednim društvima i Zakonu o centralnim registrima privrednih društava, kao krucijalnim u procesu EU integracija”, dodao je.

Predsjednik Milatović pozdravio je odluku Demokrata, rekavši da je u interesu države da novo rješenje bude usklađeno s EU preporukama.

Šefica Delegacije EU u Podgorici, Oana Kristina Popa, poručila je da je potrebno da vlasti uvijek konsultuju EK prije usvajanja zakona koji treba da budu usklađeni s tekovinom EU.

Zakon (ni)je povučen

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista Andrija Nikolić saopštio je juče da je kasno za povlačenje izmjena. On je rekao da se o zakonu koji je Skupština izglasala, a predsjednik vratio, može samo ponovo odlučivati.

Potpredsjednica Skupštine i funkcionerka Demokrata Zdenka Popović poručila je da Poslovnikom parlamenta nije uređeno pitanje statusa akata koji nisu stupili na snagu i koje predsjednik nije potpisao, i da će o prevazilaženju pravne praznine odlučiti kolegijum predsjednika Skupštine ili njena stručna služba.

Bonus video: