Crtaju li granice dužinu mandata

Sagovornici “Vijesti” tvrde da opstanak vlasti nije ugrožen uprkos najavama iz DNP-a da do toga može doći. Šušić (NSD) kaže da ne vjeruje da će biti “neodgovornih poteza”, a Čađenović (Demokrate) da konstituenti mogu nastaviti da funkcionišu. Spajić i PES ne odgovaraju na pitanja. Analitičar Pejović ocjenjuje da je malo izvjesno da će kriza rezultirati raskidom vlasti, ali da može uticati na odnose između partnera

20130 pregleda 44 reakcija 13 komentar(a)
Zahtijevaju brzi dogovor i prijete protestima: Knežević i čelnici Zete, Foto: BORIS PEJOVIC
Zahtijevaju brzi dogovor i prijete protestima: Knežević i čelnici Zete, Foto: BORIS PEJOVIC

Uprkos poruci lidera Demokratske narodne partije (DNP) Milana Kneževića da će, ako uskoro ne dođe do dogovora u postupku razgraničenja Zete i Podgorice, preispitati učešće u vlasti u glavnom gradu, koalicioni partneri te stranke tvrde da opstanak vlasti zasad nije ugrožen.

Knežević je juče izjavio da “ozbiljna kriza” o razgraničenju Zete i Podgorice može kulminirati i raskidom koalicije, i pozvao premijera Milojka Spajića da se uključi u rješavanje problema. Uputio je i apel Spajićevom Pokretu Evropa sad (PES), da ta partija razgovara s gradonačelnicom Podgorice Oliverom Injac o tome da se pronađe “kompromisni model” razgraničenja.

“Ako ne bude tog modela, DNP će napustiti vlast u Podgorici, a tome će se vjerovatno pridruziti i naši partneri”, rekao je Knežević na konferenciji za medije u Skupštini, najavivši mogućnost povlačenja takvog poteza i na državnom nivou.

Ni iz kabineta premijera, ni iz podgoričkog odbora PES-a juče nisu odgovorili kakav je njihov stav o mogućnosti raskida lokalne i državne koalicije.

Vlast u Podgorici vrše PES, sa 13 mandata, koalicija okupljena oko nekadašnje Demokratskog fronta (Nova srpska demokratija, DNP, Radnička partija, Prava Crna Gora, Slobodna Crna Gora, Pokret za promjene) ima 11, Demokrate šest i Građanski pokret URA četiri. Podgorički parlament ima 58 odborničkih mjesta. DNP je u klubu s Radničkom partijom, i u njemu su tri odbornika.

Šušić: Neće biti neodgovornih poteza

Predsjednik odborničkog kluba Nove srpske demokratije (NSD) Mitar Šušić, kazao je “Vijestima” da ne misli da će doći do raskida koalicije u Glavnom gradu, zato što, kako je istakao, ne vjeruje da će bilo ko povlačiti neodgovorne poteze koji bi bili uzrok ili povod “za tako neodgovoran odnos prema građanima”.

“Siguran sam da će svi akteri vlasti i u Zeti i u Glavnom gradu imati dovoljno mudrosti i razumijevanja da do razgraničenja dođe na najcjelishodniji način”, ocijenio je.

Šušić je istakao da ne treba dovoditi u pitanje činjenicu da neke cjeline, poput Botuna i naselja oko rijeke Cijevne, svojim geografskim položajem i funkcionalnom povezanošću prirodno pripadaju Zeti. Dodaje da takođe očekuju spremnost kolega iz Zete da razumiju specifičnosti određenih projekata čiji značaj nadilazi Glavni grad i posredno može koristiti i Zeti.

“Mislim da je mnogo više tačaka o kojima možemo da se veoma lako dogovorimo, a za sve što ostavimo kao međusobno nerješivo i sporno, postoje pravni mehanizmi i postupci koji bi trebalo svima da budu prihvatljivi u načelu”, navodi on.

Sagovornik naglašava da su jedini pogrešni pristupi - isključivost i nedostatak komunikacije.

“Delegacije opština na najvišem nivou trebalo bi da se što prije sastanu i razgovaraju o spornim pitanjima. Građani od nas očekuju rješenja, a ne proizvodnju problema”, ocijenio je Šušić.

Čađenović: Većina mora opsati

Predsjednik podgoričkog odbora Demokrata Vladimir Čađenović, kazao je da bi problem razgraničenja trebalo riješiti kroz dijalog koji treba sprovesti na nivou konstituenata većine u Glavnom gradu. Navodi da misli da bi vladajuća koalicija trebalo da u postojećem sastavu nastavi mandat.

“Upoznati smo iz medija s potencijalnom najavom napuštanja koalicije na nivou Glavnog grada od DNP-a... Mi ćemo biti stava da u narednom periodu kroz otvoreni dijalog, koji treba sprovesti na nivou konstituenata parlamentarne većine u Glavnom gradu, riješimo taj potencijalni problem, odnosno, problem koji Glavni grad ima kad je u pitanju razgraničenje s novoosnovanom opštinom Zeta”, rekao je Čađenović “Vijestima”.

Podsjeća da još nije završeno ni razgraničenje Podgorici i Tuzi.

“Riječ je o zaista osjetljivim pitanjima i negdje se u potpunosti mogu razumjeti zahtjevi građana Zete - područja koje je u prethodnom periodu pretrpjelo puno štete s različitih aspekata. Iz tog ugla treba sagledati potencijalno rješenje ovog pitanja, koje se mora rješavati i doći na dnevni red, pa ćemo svoje stavove podijeliti s kolegama i dati doprinos da vladajuća većina u Podgorici nastavi da funkcioniše. Mislim da ima prostora za funkcionisanje s onim činiocima s kojima je i započet novi mandat ove većine, odnosno, izvršne vlasti i vlasti u Skupštini Glavnog grada koja je formirana i koju smo toliko dugo čekali “, poručuje Čađenović, dodajući da je DNP dao značajan doprinos tom ukupnom rezultatu, te da će s tog aspekta i gledati da riješe sve probleme.

Iz Građanskog pokreta URA nisu odgovorili na pitanja “Vijesti”.

Zeta, nekadašnja opština u okviru Podgorice, samostalan status dobila je u avgustu 2022, kad je Skupština Crne Gore usvojila izmjene zakona o teritorijalnoj organizaciji i Glavnom gradu, nekoliko mjeseci uoči lokalnih izbora. Međutim, razgraničenje Zete i Podgorice, ali i brojne druge obaveze, još nijesu završeni. Krajem prošle godine počeo je da radi Odbor koji predlaže način uređenja odnosa i teritorijalno razgraničenje Podgorice i Zete, način podjele imovine i druge aktivnost. Odbor, kojeg čine predstavnici ove dvije opštine i predstavnik Ministarstva javne uprave do sada se sastajao više puta, ali dogovor šta pripada Zeti a šta Podgorici, još nije na vidiku.

Pitanje razgraničenja aktuelizovano je krajem decembra prošle godine, kad je Knežević optužio zamjenika gradonačelnice Podgorice Luku Rakčevića (GP) da je “glavni kočničar razgraničenja”. Knežević je naveo da postoje parcele u industrijskoj zoni, od poteza Zelenike do mosta na Cijevni, koje “nijesu sporne”, ali da postoje i “sporne” oko detaljnog urbanističkog plana (DUP) Dajbabe i pored postrojenja Kombinat aluminijuma Podgorica.

Odbornik Prave Crne Gore u SO Zeta Svetozar Ulićević, juče je saopštio da ta stranka izražava punu podršku građanima Zete, “Odboru za spas Zete” i Kneževićevoj partiji, kao i prvom čovjeku Opštine Zeta Mihailu Asanoviću “u namjeri da se što prije dođe do kompromisnog rješenja po pitanju razgraničenja...”.

“Razgraničenje između ovih opština trebalo bi da bude zasnovano na principima pravičnosti i uvažavanja interesa građana”, rekao je Ulićević.

Šef kluba opozicione Demokratske partije socijalista (DPS) u podgoričkom parlamentu Andrija Kilikovac, pozvao je juče Injac da zaštiti interes građana Podgorice u procesu razgraničenja i da ne “podlegne političkom pritisku zetskog šerifa Kneževića”.

“Da se obustavi izgradnja sistema za prečišćavanje otpadnih voda u Botunu”, saopštio je Klikovac.

Pejović: Razlaz malo izvjestan

Programski direktor NVO “UZOR” Marko Pejović, kaže da jučerašnje Kneževićeve poruke o razgraničenju ne iznenađuju, i da se čini da su predstavnici nekadašnjeg Demokratskog fronta navikli da tako ostvaruju ciljeve.

“Do sada su bili veoma uspješni u tome. Ono što iznenađuje je da (Kneževićevi) uobičajni koalicioni partneri, posebno NSD, nijesu udruženi u ovim porukama i da je do sada istupao isključivo DNP, uz povremenu podršku Prave Crne Gore”, napominje on.

Pejović ocjenjuje da je malo izvjesno da će ova kriza rezultirati raskidom vlasti u Podgorici, ali dodaje da svakako može uticati na odnose između koalicionih partnera.

“Očigledno je da većinski dio vladajuće koalicije u Podgorici nema interes da se ovo pitanje okonča, jer PES nije dio vlasti u Zeti, dok, s druge strane, DNP i te kako ima interes da se ovo pitanje riješi što je prije moguće u njihovu korist”, rekao je.

Pejović: Prijetnje o padu državne vlasti rijetko ko može ozbiljno shvatiti

Marko Pejović ocjenjuje da rijetko ko može ozbiljno shvatiti prijetnje o padu državne vlasti, jer se, kaže, u prethodne tri godine pokazalo da predstavnici nekadašnjeg DF-a vrlo brzo odustaju od različitih zahtjeva usljed zadovoljavanja pojedinačnih partijskih interesa.

Pejović
Pejovićfoto: Luka Zeković

“Istovremeno, malo je vjerovatno da bi premijer, na samom početku svog mandata, dozvolio da se na bilo koji način ugrozi vlast na državnom nivou, ali i na nivou glavnog grada gdje PES čini dio većine”, poručuje Pejović.

Knežević: Moguće blokade saobraćajnica u Podgorici

Ako ne dođe do dogovora sa Glavnim gradom, Knežević je najavio i mogućnost protesta u vidu blokade saobraćajnica u Podgorici.

“Pod tim podrazumijevam blokiranje bulevara u Podgorici. Naglašavam - u Podgorici, ne u Zeti, jer građani Zete nijesu ništa krivi. Trudićemo se da ta radikalizacija najmanje utiče na građane Podgorice, a najviše na njihove zvaničnike”, dodao je.

Čelnik Zete Asanović saopštio je na konferenciji za medije da je ta opština ostvarila na desetine kontakata s brojnim kompanijama od kojih su dvije - “Lidl” i “Nelt”, dostavile pisma namjere o poslovanju u Zeti. On je upozorio Glavni grad da prestane da usporava razvoj Zete, navodeći da je ovo njegov “posljednji mirni apel”.

Bonus video: