Međuvladina konferencija Crna Gora - EU održaće se 29. januara

Da bi Crna Gora mogla početkom ove godine da dobije šansu za ispunjavanje privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24, najavili su zvaničnici EU na brifingu sa crnogorskim novinarima u decembru

13464 pregleda 40 reakcija 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Politička Međuvladina konferencija Crna Gora – EU održaće se 29. januara, objavljeno na sajtu Evropskog savjeta.

Izvor Vijesti je ranije rekao da iako su velika očekivanja od Međuvladine konferencije nakon Samita EU-Zapadni Balkan, neće biti donijete velike odluke "ali bi bila odlično priznanje i podrška novoj Vladi i većini da nastavi ubrzanim tempom reformi".

Nakon toga, kako kaže, bi na proljeće mogla biti nova Međuvladina konferencija na kojoj bi Crna Gora, ako uradi domaći zadatak, ili dobila ili bi joj se najavilo dobijanje završnih mjerila za poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava.

Da bi Crna Gora mogla početkom ove godine da dobije šansu za ispunjavanje privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24, najavili su zvaničnici EU na brifingu sa crnogorskim novinarima u decembru.

"Sljedećih šest mjeseci možemo vidjeti da je Crna Gora uspješna priča koja može pozitivno uticati na proces proširenja na Zapadnom Balkanu. A ključ za ovo sada leži u rukama novog premijera, novog predsjednika i ministra pravde. Hajde da pokrenemo te reforme i da vidimo progres", poručili su neimenovani zvaničnici uoči Samita EU-Zapadni Balkan koji je održan 13. decembra.

Nakon Samita je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla da u Crnoj Gori postoji novi momentum sa novom Vladom da se država vrati na put pristupanja EU.

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić i ministarka vanjskih poslova Finske Eline Valtonen razgovarali su 16. januara i o dinamici ispunjavanja mjerila u poglavljima 23 i 24 i ocijenili da će predstojeća Međuvladina konferencija Crne Gore i EU dati snažan impuls dinamiziranju pregovaračkog procesa.

Bonus video: