Perić: Da bi politički sistem dobio impuls za njegovo ozdravljenje nužno je insistirati na uvođenju otvorenih lista

"Dodatno, to je prilika da građani na osnovu ličnih i
političkih kvaliteta glasaju kandidate koji bi bili birani sa otvorenih
lista. Tako bi svaki građanin bio u prilici da locira kome direktno
daje, ali i od koga traži odgovornost"

2464 pregleda 24 reakcija 7 komentar(a)
Perić, Foto: Pokret Preokret
Perić, Foto: Pokret Preokret

Da bi politički sistem u sveobuhvatnoj reformi izbornog zakonodavstva dobio impuls za njegovo ozdravljenje nužno je insistirati na uvođenju otvorenih lista, uspostavljanu prirodne proporcije u rasporedu mandata u odnosu na rezultat izbora i garantovanju ravnopravnog medijskog tretmana izbornih lista.

To je kazao jedan od osnivača Pokreta Preokret Srđan Perić, koji je ocijenio da bi se uspostavilo povjerenje u izborni proces, potrebno ga je osnažiti vraćanjem duhu Ustava Crne Gore, koji kaže, da su izbori, kako je naveo, neposredni.

"Dodatno, to je prilika da građani na osnovu ličnih i političkih kvaliteta glasaju kandidate koji bi bili birani sa otvorenih lista. Tako bi svaki građanin bio u prilici da locira kome direktno daje, ali i od koga traži odgovornost", dodao je Perić.

On je kazao da je drugi važan korak uspostavljanje cenzusa na način da svaka lista koja, kako je naveo, prostim količnikom ukupno izašlih birača i ukupnog broja poslanika "zavrijedi mandat da ga i dobije".

"Tako bi građani bili ohrabreni da učestvuju u izbornom procesu i koriste svoje biračko pravo, kako aktivno tako i pasivno - i da biraju i da budu birani. Time se predupređuje da najveći politički igrači u inače neravnopravnoj utakmici istiskuju sveone koji nisu dio postojeće političke klase. Na tom polju bi se tako zaustavila diskrimanacija grupa birača koje su u izbornom procesu u apsolutno neravnopravnom položaju", dodao je.

Perić je naglasio da treća važna stavka jeste da svi mediji koji se odluče da prate izborni proces, bez obzira na vlasničku strukturu, imaju obavezu da zadovolje javni interes i da omoguće ravnopravno predstavljanje i sučeljavanje predstavnicima svih lista koje potvrdi Državna ili opštinske izborne komisije – u zavisnosti od toga, kako je naveo, da li je riječ po državnim ili lokalnim izborima.

"Time bi ispunjavali interes javnosti za punim informisanjem, ali i istopravnost u pristupu medijima svim listama koje su građani svojim potpisima kvalifikovali za učešće u izbornom procesu", kazao je.

Naglasio je da treba dodati i izmjene koje su nužne i na polju finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja, te omogućavanja, kako je naveo, ravnopravnog formalno-pravnog tretmana kako političkih partija, tako i pokreta grupa birača, odnosno građana.

"Drugim riječima, neophodno je otkloniti administrativne barijere koje građanimakoji nastupaju kroz modalitet grupe birača otežavaju čak i proces sakupljanja sredstava iz svojih, a ne iz budžetskih izvora", kazao je Perić.

On je naglasio da zbog održane Prva sjednica Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, ovo su predlozi sa kojima javno upoznaju sve političke aktere, tim prije jer je, kako je naveo, nastavljena praksa da političke megastrukture u taj proces ne uključuju predstavnike grupa birača ili onih koji su dali glasom bilo kome osim njima.

"Do ozdravljenja političkog sistema koji trenutno parališe razvoj cijele zajednice možemo doći samo stvarnom temeljnom reformom. Navedene predlozi su ključni inputi za njegovo preoblikovanje i uspostavljanje povjerenja u izborni i politički sistem uopšte", zaključio je Perić.

Bonus video: