Nenezić: Trajekt i feribot posao za tužilaštvo, Abazović odlučio da preprodaje sekundarne sirovine novcem građana

„Sada crnogorska javnost jasno može da vidi da svi naši navodi vezani za kupovinu feribota AF Frančeska jesu istiniti, jer su akteri iz kupovine trajekta Prizna trebalo da odrade posao i za AF Frančesku", rekao je Nenezić

7351 pregleda 12 komentar(a)
Nenezić, Foto: SD
Nenezić, Foto: SD

Trajekt "30. avgust", jednako kao i feribot AF Frančeska, posao su za tužilaštvo, saopštio je poslanik Socijaldemokrata i predsjednik Skupštine Opštine Bar, Branislav Nenezić, i pozvao nadležne da reaguju.

On je rekao da građani Crne Gore danas imaju priliku da svjedoče školskom primjeru štete koja nastaje kada se neodgovorni pojedinci ponašaju bahato i krše zakone trošeći novac iz budžeta “motivisani da zadovolje svoje lične ambicije, ili bolje reći frustracije”.

„Očigledno da je bivši premijer Dritan Abazović odlučio da se nakon najkraćeg premijerskog mandata u istoriji Crne Gore bavi preprodajom sekundarnih sirovina koristeći novac građana”, naveo je Nenezić u saopštenju.

Prema njegovim riječima, sve je zatekla informacija da se na tender za opravku trajekta čiju je kupovinu, kako je rekao, kao svoj poslovni trijumf proslavio Abazović, niko nije javio.

“Izgleda da ga ni za iznos koji je skoro isti, kao i iznos za koji ga je Abazović kupio, ne može niko opraviti. Primjer za rubriku vjerovali ili ne, a u ozbiljnijim državama primjer za ozbiljnu istragu, gdje bi nosioci tog posla, počev od bivšeg premijera, pa do resornog ministra, trebalo krivično da odgovaraju”, istakao je Nenezić.

Prema njegovim riječima, činjenica je da je identičnu poslovnu kombinaciju, samo sa većim ulogom, planirao Abazović kada je, prema riječima člana upravnog odbora kojeg je on imenovao, insistirao da se kupi feribot AF Frančeska za iznos koji je znatno veći od tržišne vrijednosti, a pri tome star pola vijeka, sa neskrivenom namjerom da ga ili rentiraju ili prodaju u staro gvožđe poslije prve sezone rada.

„Sada crnogorska javnost jasno može da vidi da svi naši navodi vezani za kupovinu feribota AF Frančeska jesu istiniti, jer su akteri iz kupovine trajekta Prizna trebalo da odrade posao i za AF Frančesku", rekao je Nenezić.

Izvođači su, kako je naveo, trebalo da budu drugi, ali je nalogodavac isti, a šteta višestruko veća.

"Izigravanje anktikorupcijskih zakona, kroz smišljeno djelovanje sa elementima korupcije, uvijek u sebi nosi interes za nalogodavca i štetu za javni interes, koji je, kada je riječ o odluci za kupovinu feribota AF Frančeska, oštećen zbog činjenice da Barska plovidba mora da isplati akcije nesaglasnim akcionarima i činjenice da nećemo imati uspostavljen saobraćaj na relaciji Bar-Bari tokom sezone”, naveo je Nenezić.

On je pozvao nadležne organe da reaguju.

„Ukazivanjem na očigledno koruptivno djelovanje uspjeli smo da spriječimo da se pola vijeka star brod kupi za očigledno “naduvani” iznos i da završi vjerovatno kao olupina u našoj luci koja inače nema tehničke predispozicije da ga usidri, ali to one koji su to planirali nije nikada ni zanimalo”, kazao je Nenezić.

On je poručio da je sada sve na nadležnim državnim organima koji, ako ne reaguju, nanose daleko veću štetu vladavini prava u Crnoj Gori.

“Cirkusantsko ponašanje je samo paravan koji treba da zasmije dok se iza zavjese odigravaju koruptivne radnje na besprizoran način”, zaključio je Nenezić.

Bonus video: