Gorčević: Sigurni smo da će evropski partneri prepoznati da Crna Gora ima proevropsku Vladu i jaku parlamentarnu većinu

Ranije danas je na sajtu Evropskog savjeta objavljeno da će se Međuvladina konferencija Crna Gora – EU održati 29. januara

5655 pregleda 5 komentar(a)
Gorčević, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Gorčević, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Sigurni smo da će naši evropski partneri prepoznati da Crna Gora ima kredibilnu i proevropsku Vladu i jaku parlamentarnu većinu koja će se odazvati svim izazovima kada su evropske integracije u pitanju i Crnu Goru uvesti u Evropsku uniju.

To je kazala ministarka evropskih poslova Maida Gorčević povodom potvrde o održavanju 15. Međuvladine konferencije Crne Gore i Evropske unije.

Ranije danas je na sajtu Evropskog savjeta objavljeno da će se Međuvladina konferencija Crna Gora – EU održati 29. januara.

Izvor Vijesti je ranije rekao da iako su velika očekivanja od Međuvladine konferencije nakon Samita EU-Zapadni Balkan, neće biti donijete velike odluke "ali bi bila odlično priznanje i podrška novoj Vladi i većini da nastavi ubrzanim tempom reformi".

Gorčević je, kako je saopšteno iz ministarstva evropskih poslova, da će delegaciju Crne Gore na Međunarodnoj konferenciji predvoditi premijer Milojko Spajić i da će to biti prilika da "predstavimo sve što je Vlada, ali i parlamentarna većina uradila za ova dva i po mjeseca".

"Sigurna sam da će, nakon dvije godine, Međuvladina konferencija biti prilika da predstavimo Mapu puta kada su evropske integracije u pitanju, ali i predstavimo i ono što je urađeno za dva i po mjeseca rada 44. Vlade“, kazala je.

Iz njenog resora su pojasnili da će delegacija Crne Gore na Međuvladinoj konferenciji, gdje će se, kako su naveli, sastati sa ministrima vanjskih poslova država članica, predstaviti Mapu puta za ispunjenje privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, aktuelno stanje procesa pregovora, prioritete u vladavini prava, kao što su imenovanja u pravosuđu, strategija reforme pravosuđa i izmjene zakona.

"Daće i presjek stanja kada je riječ o rezultatima Reforme javne uprave, gdje su planirane izmjene i donošenje niza zakona. Govoriće i o ekonomskim kriterijumima, a poseban osvrt imaće na uspjehe koje smo postigli u poglavljima 5 - Javne nabavke, 18 - Statistika i 32 – Finansijki nadzor", zaključili su u saopštenju.

Bonus video: