Spajić na konferenciji o bržoj integraciji regiona u EU

"Istovremeno, zajednički cilj je da se udvostruče investicije i značajno ubrza rast ekonomija zemalja Zapadnog Balkana i osnaži socio-ekonomska konvergencija sa EU"

3037 pregleda 2 komentar(a)
Spajić, Foto: Boris Pejović
Spajić, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Vlade Milojko Spajić učestvovaće na konferenciji "Plan rasta za Zapadni Balkan i brža integracija u EU" koja će se održati u Skoplju u ponedjeljak.

U platformi o učešću Spajića na konferenciji, koju je razmatrala Vlada u četvrtak, navodi se da geopolitička dešavanja na tlu ne samo Evrope dodatno su ukazala na značaj potrebe da se države Zapadnog Balkana (ZB) približe Evropskoj uniji (EU) i ubrza njihov proces pristupanja zasnovan na EU reformama.

"Istovremeno, zajednički cilj je da se udvostruče investicije i značajno ubrza rast ekonomija zemalja Zapadnog Balkana i osnaži socio-ekonomska konvergencija sa EU", navodi se u platformi.

Kako objašnjavaju, upravo u tom smislu, Plan rasta za ZB, baziran na četiri stuba, predstavlja ključ za buduće članstvo zemalja regiona u EU.

"U osnovi plana je da se kroz finansijsku podršku države korisnice podstaknu da u kratkom roku odblokiraju procese koji su do sada stagnirali, čime bi se, pametnom kombinacijom reformi i investicija istovremeno postigao ekonomski rast i ubrzao proces pristupanja Uniji", podsjeća se u platformi.

Evropska komisija je, pored postojeće podrške kroz Ekonomski i investicioni plan za region, kroz Plan rasta predložila dodatni investicioni paket od šest milijardi eura, u okviru revizije ovog višegodišnjeg finansijskog okvira u junu 2023. godine.

"Predloženo je da se obezbijedi dvije milijarde eura u grantovima, a četiri milijarde eura u obliku povoljnih zajmova, a sredstva će biti isplaćena ukoliko države korisnice sprovedu reforme", pišu u platformi.

Kako se navodi, učešće na konferenciji biće prilika za susret Spajića sa kolegama iz Zapadnog Balkana, ministrima zemalja članica EU zaduženim za finansije, ali i predstavnicima značajnih institucija.

U delegaciji Crne Gore koju će predvoditi Spajić biće i ministarska evropskih poslova Maida Gorčević, ministar finansija Novica Vuković, šef kabineta predsjednika Vlade Branko Krvavac i savjetnica premijera za ekonomsku politiku Milena Milović.

Bonus video: