Ime lidera bitnije od onoga što partija nudi

Zbog čega liste za lokalne izbore nose imena predsjednika stranaka
113 pregleda 17 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Filip Roganović
Milo Đukanović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 07.05.2018. 05:20h

Za Crnu Goru bi se moglo reći da je i dalje autoritarano društvo koje se više veže za ličnost nego za politički program koji određena partija nudi.

Ovo je za “Vijesti” kazao politički analitičar Sergej Sekulović komentarišući činjenicu da izborne liste Demokratske partije socijalista (DPS) u svim opštinama nose ime predsjednika partije Mila Đukanovića.

Pored DPS-a, čije liste obavezno imaju ime Đukanovića već godinama unazad, ime predsjednika partije na ovim loklanim izborima nosiće i liste Socijaldemokrata Ivana Brajovića, dok je i Koalicija za 21. vijek, koju čine Demokrate i URA, u puno ime izborne liste stavila imena lidera Alekse Bečića i Dritana Abazovića, takođe i lista Ujedinjene Crne Gore u Podgorici u nazivu ima svog predsjednika Gorana Danilovića.

“Zaista jeste neobično da se ime partijskog lidera nalazi u imenu lokalnih lista. Takođe, ovo nije karakteristika samo DPS-a. U širem smislu, moglo bi se govoriti o stanju razvoja demokratske svijesti i političke kulture, ili, preciznije, da smo i dalje autoritatno društvo koje se više veže za ličnost, nego za politički program”, kazao je Sekulović za “Vijesti”.

Na ovaj način se, dodaje on, šalje i poruka ko je nesporni partijski lider i dodatno, pokušavaju se politički valorizovati rezultati sa predsjedničkih izbora.

Iz Demokratskog fronta (DF) poručuju da Đukanović ne krije da je autokrata, pa to pokazuje u svakoj prilici, dok iz Demokrata kažu da je razumljivo da liste za lokalne izbore sadrže imena mladih lidera novih političkih subjekata u Crnoj Gori koji, tek, treba da se etabliraju i učvrste u biračkom tijelu, ali da nije opravdano da neko to radi već 30 godina kao Đukanović, što, prema njihovim riječima, ili ima ozbiljne elemente kadrovske krize, ili je u pitanju želja za istrajavanjem u diktaturi.

“Đukanović je svjestan da svojim autoritetom koji ima unutar DPS može da poništi brljotine, afere i nedostatak ugleda koji u svojim sredinama imaju pojedinci iz njegove partije u opštinama u kojima se održavaju lokalni izbori. Svjedoci smo, na primjer, u kakvim je kadrovskim problemima DPS u Podgorici, rastrzan svađama i animozitetima, i onda se pojavio Đukanović kao “faktor stabilnosti” i dvije zavađene frakcije “pomirio” tako što im je poturio nekog marginalca, koji je u politici jedino prepoznat kao teška neznalica”, kazao je poslanik DF-a Jovan Vučurović.

Funkcioner Demokrata Duško Stjepović kaže da je porazno da partija koja je tri decenije prisutna na političkoj sceni Crne Gore nije uspjela da izgradi osim Đukanovića, nijedno lice koje je sposobno da stane u naziv liste.

“Tako imamo situaciju da DPS nudi Đukanovića i za predsjednika opštine Šavnik, Žabljak, Kolašin, Plav itd. Očekujemo da će se ovakvi politički trendovi i nastaviti do mjere da ga kandiduju i za predsjednika mjesnih zajednica”, kazao je Stjepović.

Novoizabrani predsjednik nosilac svih lista na izborima

Stjepović navodi da Đukanoviću nije dovoljna potvrda i sam izbor na poziciju predsjednika države, već želi i prije stupanja na dužnost da prekrši Ustav Crne Gore. “Predsjednik Crne Gore je predsjednik svih građana, ali takva ustavna odrednica za Đukanovića, očito, ne znači ništa. On, dakle, vrlo svjesno kao novoizabrani predsjednik države nosi sve liste i na narednim lokalnim izborima, imenom i prezimenom, otvoreno se rugajući građanima Crne Gore koji ga nisu glasali”, kazao je Stjepović.

Bonus video: