Tužiteljka ćuti, suđenje kreće

Istoričar Boban Batrićević će zbog stavova iznijetih u kolumni biti saslušan sjutra u Sudu za prekršaje. Direktorica HRA Tea Gorjanc Prelević upozorava da bi svaku osuđujuću odluku Evropski sud za ljudska prava našao kao kršenje slobode izražavanja

43834 pregleda 311 reakcija 109 komentar(a)
Kolumna objavljena u avgustu prošle godine: Batrićević, Foto: Arhiva Vijesti
Kolumna objavljena u avgustu prošle godine: Batrićević, Foto: Arhiva Vijesti

Direktorica nevladine organizacije Akcija za ljudska prava (HRA) Tea Gorjanc Prelević kazala je da nisu dobili odgovor na apel upućen vršiteljki dužnosti Vrhovnog državnog tužioca Tatjani Begović, kojim je HRA, zajedno sa još 21 NVO, tražila da državno tužilaštvo hitno odustane od prekršajnog gonjenja istoričara i profesora Fakulteta za crnogorski jezik i književnost (FCJK) Bobana Batrićevića.

Suđenje Batrićeviću zbog stavova koje je iznio u kolumni počeće u ponedjeljak u Sudu za prekršaje u Podgorici.

Krivičnu prijavu protiv Batrićevića je podnio advokat Dejan Dragović, optužujući ga za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

Iz Višeg državnog tužilaštva (VDT) ranije je saopšteno “Vijestima” da su zatražili da se pokrene prekršajni postupak protiv Batrićevića, nakon što su utvrdili da nema elemenata prijavljenog krivičnog djela:

“Niti drugog krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti, već da se u konkretnom slučaju radi o prekršaju, sa kojih razloga je i podnijet zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka”.

U rješenju postupajuće tužiteljke navodi se da je Batrićević počinio prekršaj iz člana 19 Zakona o javnom redu i miru. U tom članu zakona predviđena je sankcija od 250 do 1.500 eura, ili kazna zatvora do 60 dana, za onoga “ko na javnom mjestu govorom, natpisom, znakom ili na drugi način vrijeđa drugog po osnovu nacionalne, rasne ili vjerske pripadnosti, etničkog porijekla ili drugog ličnog svojstva”.

“Njega (Batrićevića) goni državna tužiteljka iz Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Snežana Šišević, ali je gospođa Begović ta koja je kao v.d. VDT odgovorna za zakonito vršenje svih poslova Državnog tužilaštva. Očekivali smo da ona ispita rad tužiteljke Šišević i izda obavezno uputstvo za rad u ovom predmetu koje bi obezbijedilo da Državno tužilaštvo poštuje međunarodne standarde slobode govora i da ovakvim postupkom ne suzbija kritiku koju štiti sloboda izražavanja”, kazala je “Vijestima” Gorjanc Prelević.

Gorjanc Prelević
Gorjanc Prelevićfoto: Luka Zeković

Ona je istakla da su sve to objasnili u pismu, pozvavši se i na presude Evropskog suda za ljudska prava prema kojima je Crna Gora već u istoj oblasti kršila Konvenciju.

“Dakle, blagovremeno smo pokušali da utičemo da se ne ide dalje u postupak s optužbom koja je suprotna opštepoznatim standardima slobode govora”, kazala je ona.

Gorjanc Prelević smatra da bi svaku osuđujuću odluku u ovom slučaju Evropski sud za ljudska prava našao kao kršenje slobode izražavanja:

“I da ispunjavamo građansku dužnost time što pokušavamo da spriječimo da se ograničeni javni resursi troše da sprečavaju debatu u demokratskom društvu, kakvu je osporeni tekst pokretao”.

Gorjanc Prelević je kazala da, dok s jedne strane Državno tužilaštvo kritički osvrt na javne izjave vjerskih službenika želi da kazni kao govor mržnje, s druge strane ne istražuje osvjedočeni i ratoborni govor mržnje po Pljevljima i šire.

“Vrijeme za preispitivanje prioriteta i motiva - s evropskim standardima u Evropsku uniju ili nazad u samoizolaciju”, ocijenila je ona.

Batrićevića u petak nije bilo moguće dobiti na broj telefona dostupan redakciji “Vijesti”.

U kolumni pod naslovom “Torokanje po Metodologiju i Đaonikiju”, objavljenoj na portalu Antena M 11. avgusta prošle godine, Batrićević analizira političku scenu i, između ostalog, navodi:

“Popovi Crkve Srbije u Crnoj Gori ne propovijedaju vjeru Hristovu, torokaju srpski nacionalizam, indoktriniraju, šire mržnju i ksenofobiju. Dakle, oni nijesu popovi i kaluđeri, oni su torokuše i propovjednici mržnje”.

Batrićević je u tekstu naveo citate iz govora mitropolita Srpska pravoslavne crkve Joanikija i episkopa Metodija Ostojića.

U posljednjem pasusu Batrićević piše, između ostalog:

“Iz ponuđenoga se jasno vidi da popovi Crkve Srbije imaju samo jednu misiju - da zagađuju Crnu Goru, da zapišavaju njenu istoriju i teritoriju, da šalju uznemirujuće poruke svim nesrbima ove zemlje…”.

Batrićević, između ostalog, u pitanju u kolumni “pozivaju li na mir”, kao odgovore daje citate Metodija:

“Rusija je nada za čitav slobodoljubivi svijetu ... U svetoj Rusiji je nada za spasenje ne samo pravoslavnih naroda, nego čitave Evrope i svijeta”.

I Joanikija: “Velika je hajka da se to pravo ne samo meni nego i crkvi i pravoslavnom narodu u Crnoj Gori uskrati od nekakvih družina koje se pojavljuju kao pečurke poslije kiše. Ali znamo da pečurke nisu dugotrajne i to će nestati”.

Više medija i NVO zatražilo je od Suda za prekršaje u Podgorici da suđenje Batrićeviću bude u sudnici dovoljno velikoj da primi sve zainteresovane. Iz Suda za prekršaje je, kako su objavili mediji, odgovoreno da rade u uslovima smanjenih prostornih kapaciteta, da su kancelarije u kojima sudije sude male površine, te da postoji mogućnost prisustva jednog predstavnika medija.

Grupa građana i pripadnika dijaspore Crne Gore pozvala je na, kako su saopštili, mirno okupljanje ispred Suda za prekršaje u Podgorici, u ponedjeljak 22. januara od 8.30 sati.

Peticiju podrške Batrićeviću je, kako su objavili mediji, potpisalo više od 2.000 građana.

Bonus video: