Uz pomoć Haga na ratne zločine

SDT će raditi na tome da se brojne istrage privedu kraju u naredne dvije do tri godine, dogovoreno i formiranje zajedničke radne grupe, piše u izvještaju koji je Serž Bramerc predstavio Savjetu bezbjednosti

29753 pregleda 101 reakcija 54 komentar(a)
Sedam predmeta u predistražnoj fazi: Novović, Foto: Boris Pejović
Sedam predmeta u predistražnoj fazi: Novović, Foto: Boris Pejović

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore (SDT) će intenzivno raditi, uz pomoć Tužilaštva Mehanizma u Hagu, na tome da se značajan broj istraga za ratne zločine privede kraju u naredne dvije ili tri godine, uz potpuno očekivanje da će se podići optužnice i da će nakon toga početi suđenja.

To se navodi u izvještaju o napretku, koji je Savjetu bezbjednosti prošlog mjeseca predstavio glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Ujedinjenih nacija (UN) u Hagu Serž Bramerc, a u koji su “Vijesti” imale uvid. Izvještaj se odnosi na period od 16. maja do 15. novembra 2023.

U izvještaju se navodi da je glavni specijalni državni tužilac Vladimir Novović, prepoznajući izazove s kojima se suočava - efikasno i efektivno okončanje istraga koje su u toku, od Tužilaštva Mehanizma zatražio da pojača saradnju s crnogorskim tužiocima za ratne zločine.

“Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore i Tužilaštvo Mehanizma dogovorili su se da osnuju zajedničku radnu grupu u svrhu proširenja ove saradnje i unapređenja ovih istraga. Dalje je dogovoreno da će Specijalno državno tužilaštvo ove istrage uzeti kao prioritet i dodijeliti im dodatna sredstva”, navodi se u dokumentu.

Mehanizam je zamijenio u radu Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, a osnovao ga je Savjet bezbjednosti 2010. Preuzeo je sve neokončane postupke koji se vode u vezi s ratnim zločinima počinjenim na područjima Ruande i bivše Jugoslavije...

U dokumentu se navodi da je u pripremi za ovaj izvještaj i kako bi se nastavio razgovor s nacionalnim vlastima, Tužilaštvo Mehanizma od 17. do 19. novembra posjetilo Podgoricu i sastalo se s Novovićem, državnim sekretarom u Ministarstvu pravde, civilnim društvom i pripadnicima diplomatske zajednice.

“Na zahtjev crnogorskih vlasti, Tužilaštvo Mehanizma je tokom posljednjih nekoliko godina razvilo svoju pomoć Crnoj Gori u procesu sprovođenja pravde u vezi s ratnim zločinima počinjenim u sukobima u bivšoj Jugoslaviji. Dobro je poznato da je u Crnoj Gori do danas ostvareno nedovoljno pravde u vezi s ratnim zločinima”, navodi se u dokumentu.

Radna grupa za unapređenje istraga i proširenje saradnje: Bramerc
Radna grupa za unapređenje istraga i proširenje saradnje: Bramercfoto: Shutterstock

Izvještaj Mehanizma precizira da Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore trenutno ima sedam predmeta koji se odnose na ratne zločine koji su u predistražnoj fazi.

“Tri se odnose na zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, a tri na ratne zločine počinjene u Hrvatskoj. Od ovih predmeta u predistražnoj fazi, dva se odnose na istražne dosijee koje je pripremilo Tužilaštvo. Jedan predmet protiv jednog optuženog je trenutno na suđenju”, piše u izvještaju.

Navodi se da se trenutno sprovode važne reforme u domaćem pravu za podršku ostvarivanju pravde u vezi s ratnim zločinima.

“Kako je već izviješteno, Tužilaštvo Mehanizma je, oslanjajući se na svoje iskustvo, identifikovalo zakonodavne promjene koje bi omogućile uvođenje dokaza Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Mehanizma u postupke koji se vode u Crnoj Gori i olakšale efikasno procesuiranje predmeta koji se tiču seksualnog nasilja povezanih sa sukobom. Predložene zakonske izmjene su pripremljene i čekaju usvajanje u Skupštini”, piše u dokumentu.

Iz Mehanizma naglašavaju da će i dalje pružati traženu pomoć kako bi se osigurao napredak u tim i drugim važnim oblastima.

Podvlači se, kao i u ranijim izvještajima, da je, ukupno gledajući, i uzimajući u obzir Strategiju okončanja rada Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, proces ostvarivanja pravde u vezi s ratnim zločinima u Crnoj Gori tek u početnoj fazi.

“Državljani Crne Gore koji su počinili zločine tokom sukoba gotovo uopšte nisu bili pozivani na odgovornost. Međutim, crnogorske vlasti prihvatile su činjenicu da je potrebno učiniti daleko više, te su nastavile da preduzimaju korake kako bi osigurale da Crna Gora bude u stanju da u puno većoj mjeri ostvari pravdu i ispuni svoje obaveze”.

Napominju da je Tužilaštvo Mehanizma odlučno u tome da pruži potrebnu podršku i nada se da će u budućnosti moći da izvijesti kako se u procesu ostvarivanja pravde u vezi s ratnim zločinima u Crnoj Gori postižu konkretni rezultati.

U dokumentu se naglašava da je Tužilaštvo Mehanizma redovno izvještavalo da je širom regiona bivše Jugoslavije rasprostranjeno poricanje zločina i neprihvatanje činjenica utvrđenih u presudama MKSJ, te da se osuđeni ratni zločinci često veličaju kao heroji.

“Širom regiona osuđeni ratni zločinci se redovno pojavljuju u medijima, za okruglim stolovima i drugim javnim događajima kao stručnjaci i istaknuti govornici. Tužilaštvo Mehanizma izrazilo je duboku zabrinutost u vezi s tim i pozvalo da se tim pitanjima hitno posveti pažnja. Prihvatanje istine o nedavnoj prošlosti je temelj za pomirenje i ozdravljenje među zajednicama u bivšoj Jugoslaviji”, navodi se u izvještaju Mehanizma.

SDT-u predali dokaze protiv osumnjičenog za zločine u Bosni

U izvještaju se navodi da je tokom izvještajnog perioda, i na osnovu prethodnog zahtjeva, Tužilaštvo Mehanizma pregledalo svoje dokaze u svrhu identifikovanja građana Crne Gore koji su osumnjičeni za učešće u ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti.

“Tužilaštvo je pripremilo i predalo Specijalnom državnom tužilaštvu drugi istražni dosije u vezi s jednom osobom osumnjičenom za učešće u nezakonitom pritvaranju, sistematskom maltretiranju i/ili ubistvima civila, kao i u prisilnom premještanju grupa civila”.

Istražni dosije u vezi s učešćem jednog državljanina Crne Gore u počinjenju zločina tokom sukoba u Bosni i Hercegovini je, kako se navodi, imao više od 5.000 stranica dokaza.

“Tužilaštvo će nastaviti da pruža pomoć i podršku Specijalnom državnom tužilaštvu Crne Gore kako bi se osiguralo efektivno i efikasno procesuiranje ovog predmetnog spisa”, piše u dokumentu.

Srbija na prekretnici, Hrvatska da ispuni obaveze

U izvještaju se navodi da se Srbija nalazi na važnoj prekretnici, apostrofirajući da u toj zemlji još postoje na stotine predmeta koje treba procesuirati, naročito onih koji se odnose na zvaničnike visokog i srednjeg ranga i složene zločinačke kampanje.

“Ove osobe decenijama žive nekažnjene u Srbiji, i biće potrebno uložiti značajne napore da bi se postiglo vjerodostojno utvrđivanje krivične odgovornosti. Žrtve, javnost i drugi zainteresovani akteri s pravom očekuju da vide dalje znakove da postoji volja da se ispune obaveze preuzete u okviru Nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina. Budući razvoj događaja u ključnim predmetima će biti važan pokazatelj”, piše u dokumentu.

U izvještaju Mehanizma se navodi da će narednih nekoliko godina biti ključne za bolje ostvarivanje pravde za ratne zločine u Bosni i Hercegovini.

“I dalje ostaje značajan broj zaostalih predmeta za koje je još potrebno provesti istrage i krivične postupke, a jasno je da će preostali predmeti vjerovatno biti i najzahtjevniji. Da bi se ovaj posao završio, čak i pod idealnim uslovima, biće potrebno mnogo godina, a protok vremena samo još više ističe neophodnost da se radi još ekspeditivnije”.

U dokumentu se naglašava da se u Hrvatskoj utvrđivanje odgovornosti za ratne zločine trenutno ne kreće u pravom smjeru:

“Tužilaštvo poziva hrvatsku vladu da služi kao primjer kakav bi i trebalo da bude, i da ispuni svoje međunarodne obaveze”.

Bonus video: