I Crna Gora osudila rusko sazivanje sjednice Savjeta bezbjednosti UN, Srbija se nije pridružila izjavi

"Naglašavamo licemjerje Ruske Federacije u sazivanju još jednog sastanka Savjeta bezbjednosti UN-a zbog kritike zakonitog prenosa oružja Ukrajini, koji se vrši u podršci inherentnom pravu Ukrajine na samoodbranu, kako je reflektovano u Članu 51 Povelje UN-a"

16095 pregleda 35 reakcija 26 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Reuters
Sa sjednice, Foto: Reuters

Evropska unija (EU), Sjedinjene Američke Države (SAD), te više od 40 država među kojima Crna Gora i Bosna i Hercegovina (BiH) i Sjeverna Makedonija, osudile su rusko sazivanje sjednice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) kako bi se osudilo davanje oružja Ukrajini, prenijela je Delegacija EU pri UN.

Srbija se nije pridružila ovoj izjavi kojom se osuđuje rusko sazivanje sjednice Savjeta bezbjednosti UN-a 22. januara.

Izjavu je objavio stalni predstavnik Ukrajine pri UN-u Sergej Kislica.

"Naglašavamo licemjerje Ruske Federacije u sazivanju još jednog sastanka Savjeta bezbjednosti UN-a zbog kritike zakonitog prenosa oružja Ukrajini, koji se vrši u podršci inherentnom pravu Ukrajine na samoodbranu, kako je reflektovano u Članu 51 Povelje UN-a. Današnji sastanak predstavlja još jedan pokušaj Ruske Federacije da odvrati pažnju od svog rata agresije protiv Ukrajine i intenzivirane kampanje sistemskih vazdušnih udara koji ubijaju civile i uništavaju ključnu infrastrukturu", stoji u izjavi.

Ponovili su odlučnu osudu agresije Ruske Federacije protiv Ukrajine, što predstavlja očito kršenje Povelje UN-a, te podsjetili da "dok se Ukrajina trudi braniti svoje civilno stanovništvo, Ruska Federacija ubija ukrajinski narod oružjem nabavljenim iz drugih zemalja".

"Osuđujemo nastavak vojne podrške ratu agresije Rusije, uključujući ono iz Irana, Bjelorusije i DNRK, i nastavljamo apelovati na sve zemlje da ne pružaju oružje i vojnu opremu, uključujući rakete i bespilotne letjelice ili drugu podršku ruskom ratu agresije", dodaje se u izjavi.

Naveli su da to uključuje i kršenja embarga UN-a na oružje za Demokratsku Narodnu Republiku Koreju (DNRK), donesenog kroz niz rezolucija Savjeta bezbjednosti.

"Pozivamo DNRK i Rusiju da se pridržavaju tih rezolucija Savjeta bezbjednosti, i izražavamo zabrinutost da korištenje balističkih raketa iz DNRK pruža DNRK dragocjene uvide u tehničke sposobnosti svojeg oružja", naveli su.

Bonus video: