Jovanović odložio sjednicu: Većina dogovorila koaliciju, traže i smjenu šefice kluba DF Marijane Božović

Vijesti nezvanično saznaju da su predstavnici tri partije NSD, DNP i PzP postigli dogovor i zaključili sporazum te da je 11 od ukupno 17 odbornika nekadašnjeg DF potpisalo da traže odlaganje sjednice, a da je deset njih potpisalo smjenu predsjednice Kluba odbornika DF Marijane Božović

15179 pregleda 29 reakcija 29 komentar(a)
Jovanović, Foto: Opština Budva
Jovanović, Foto: Opština Budva

Predsjednik Skupštine opštine Budva Nikola Jovanović odložio je sjednicu lokalnog parlamenta, na na čijem dnevnom redu je bio izbor potpredsjednice Opštine Jasne Dokić, nakon saznanja da je 11 odbornika nekadašnjeg Demokratskog fronta zatražilo odlaganje sjednice.

Ovo je treće odlaganje sjednice koja je prekinuta 23. novembra prošle godine kada nije bilo tri odbornika nekadašnjeg DF-a sali, pa bi izbor Dokić bio doveden u pitanje.

Vijesti nezvanično saznaju da su predstavnici tri partije NSD, DNP i PzP postigli dogovor i zaključili sporazum te da je 11 od ukupno 17 odbornika nekadašnjeg DF potpisalo da traže odlaganje sjednice, a da je deset njih potpisalo smjenu predsjednice Kluba odbornika DF Marijane Božović.

Zahtjev predsjedniku Jovanoviću za odlaganje sjednice, kako je Vijestima rečeno, podnio je i novi odbornički klub “ SNP - nezavisni odbornik Mladen Kažanegra”.

Zahtjev potpisuju odbornik SNP Krsto Rađenović i nezavisni odbornik Mladen Kažanegra.

Jovanović zakazao sjednicu bez dogovora sa odbornicima i partijama

Odbornici nekadašnjeg DF-a njih 11 potpisnika zahtjeva zatražilo je od Jovanovića da odloži nastavak 10. sjednice Skupštine opštine koja je bila zakazana danas za 12 časova.

„Obraćamo vam se zahtjevom da se datum nastavka sjednice SO Budva odgodi do datuma koji ćemo definisati nakon razgovora i dogovora oko svih tačaka koje se nalaze na dnevnom redu sjednice. Ovaj zahtjev upućujemo s obzirom na to da datum održavanje sjednice ste zakazali u zakonskom roku od 30 dana , ali bez prethodnih konsultacija sa predstavnicima stranaka konstituenata naše koalicije i bez sastanka sa odbornicima našeg odborničkog kluba. Napominjemo da nijesu obavljene konsultacije unutar kluba odbornika , te da nisu obavljene konsultacije ni sa predstavnicima opštinskih odbora vladajuće koalcije“, piše u zahtjevu u koji su „Vijesti imale uvid. Pored toga , kako su naveli, pojedini odbornici su trenutno odsutni iz Budve zbog privatnih razloga, te neće biti u prilici da prisustvuju sjednici . „ S obzirom na navedene okolnosti, a i da bi se izbjegle negativne političke konotacije odsustva pojedinih odbornika, objektivno nije moguće održati sjednicu koja će imati potreban kvorum za donošenje najvažnijih odluka u interesu građana Budve. Zahtijevamo da se prije zakazivanja sledećeg datuma obave prethodne konsultacije sa predstavnicima stranaka kolaicije „ Milo Božović- Budva na prvom mjestu“ i odbonricima našeg kluba odbornika koji čini skupštinsku većinu“, piše u zahtjevu.

Stranke članice koalcije „Milo Božović - Budva na prvom mjestu“, kako su naveli, posvećene su sprovođenju koalicionog sporazuma , te u tom smislu potrebno dalje aktivnosti sprovoditi u skladu sa koalicionim sporazumom definisanim principima i ciljevima.

„S obzirom na važnost sjednice zainteresovanost građana i medija i svih političkih aktera , sjednicu SO Budva moguće je nastaviti tek što se sprovedu potrebne aktivnosti. Jedino tako moguće je da se na kvalitetan način pripremi nastavak sjednice i dogovori datum njenog održavanja. Zakazivanje održavanja sjednice bez prethodnog dogovora sa svim učesnicima naše koalcije i odbornicima mogao bi od strane naših političkih protivnika, javnosti i medija protumačiti kao zakazivanje sjednice sa ciljem da ne bude održana i da predlozi odluka koje su preostali ne budu usvojeni. Ne želimo da se u javnosti stiče takav utisak. Neophodno je obaviti potrebne pripreme i razgovore kako bi tačke koje se nalaze na dnevnom redu bile usvojene, a posebne predlog za davanje saglasnosti na imenovanje Jasne Dokić za mjesto potpredsjdnice Opštine“, piše u zahtjevu koji su potpisali odbornici Milica Babić, Bojana Pića, Marija Franeta, Slađana Nedović, Filip Vujović, Mitar Bečić, Sanja Vujović, Jelena Miković Radović, Nikola Kralj, Mirjana Gregović i Kristina Rafailović Jovanović je u dopisu za odlaganje sjednice dostavljenom Vijestima naveo da je novi datum održavanje 16. februar.

Kralj umjesto Božović će voditi klub odbornika

„Nakon pažljivog razmatranja i interne rasprave, donijeta je odluka o promjeni šefa odborničkog kluba . S obzirom na potrebe i ciljeve kluba, shvatili smod a je potrebna nova energija i liderstvo koje će nam pomoći da ostvarimo naše ciljeve na efikasan i odgovoran način. Stoga, donijeta je odluka da Nikola Kralj se imenuje kao novi šef odborničkog kluba „ Milo Božović- Budva na prvom mjestu. Njegov izuzetan integritet, stručnost i predanost našim vrijednostima i ciljevima čine ga idealnim kandidatom za ovu važnu funkciju“, piše u odluci u koju su Vijesti imale uvid , a koju je potpislao deset odbornika Milica Babić, Bojana Pića, Marija Franeta, Slađana Nedović, Filip Vujović, Mitar Bečić, Sanja Vujović, Jelena Miković Radović, Nikola Kralj i Kristina Rafailović

Bonus video: