Milatović u Strazburu: Crna Gora kao punopravna članica ostaje posvećena standardima Savjeta Evrope

Milatović se tokom boravka u Strazburu sastao sa Predsjednikom Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (SE) Theodorosom Rousopoulosom i sa generalnom sekretarkom SE Marijom Pejčinović-Burić

5480 pregleda 5 komentar(a)
Milatović u Strazburu, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Milatović u Strazburu, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore

Crna Gora, kao punopravna članica Savjeta Evrope i zemlja u procesu pristupnih pregovora, ostaje posvećena postizanju standarda koje promoviše ova institucija, rekao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

On je tokom boravka u zvaničnoj posjeti u Strazburu se sastao sa Predsjednikom Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (SE) Theodorosom Rousopoulosom i sa generalnom sekretarkom SE Marijom Pejčinović-Burić.

Milatović je, kako su naveli iz njegovog kabineta, čestitao predsjedniku Parlamentarne skupštine SE na izboru i poželio mu da uspješnim radom doprinese daljem jačanju ove institucije.

Navodi se da je Milatović u razgovoru izrazio zadovoljstvo što boravi u posjeti Savjetu Evrope u godini kada ova institucija obilježava 75. godina postojanja. Naglasio je da se radi o krovnoj organizaciji koja postavlja standarde u promovisanju i zaštiti ljudskih prava, demokratije i vladavine prava.

Milatović je Rousopoulosoma upoznao sa demokratskim razvojem u Crnoj Gori, i sa rezultatima koje je država postigla u poslednje tri godine.

Navodi se da je Milatović dodao da je izborom nedostajućeg sudije Ustavnog suda i članova Sudskog savjeta Crna Gora na putu do potpunog “otključavanja” pravosudnih institucija.

Jakov Milatović
foto: Kabinet predsjednika Crne Gore

“Crna Gora, kao punopravna članica Savjeta Evrope i zemlja u procesu pristupnih pregovora, ostaje posvećena postizanju standarda koje promoviše ova institucija”, rekao je Milatović.

Rousopoulos se, kako su naveli u saopštenju, zahvalio na posjeti i istakao posebno zadovoljstvo što je njegov prvi sastanak u svojstvu PSSE upravo sa Milatovićem.

"Istakao je da rezultati postignuti tokom mandata kao ministra ekonomskog razvoja i sada kao Predsjednika države predstavljaju uzor generacijama koje dolaze", piše u saopštenju.

Rousopoulos je, kako se navodi, dodao i da je Savjet Evrope mjesto sjajnih ekspertiza i intelektualnih ideja i da bi glas ove institucije treba daleko da se čuje.

Rousopoulos i Milatović su ukazali na važnost zajedničke i odlučne podrške Ukrajini i njenom narodu u kontekstu ruske agresije.

Oni su ocijenili da je ovo pitanje visoko na dnevnom redu Parlamentarne skupštine u poslednje dvije godine i Rousopoulos se još jednom zahvalio Crnoj Gori na doslednoj podršci.

Milatović je izrazio zahvalnost što je Parlamentarna skupština SE i dalje zadržala fokus na Zapadnom Balkanu i u kontinuitetu organizovala debate o temama relevantnim za region.

Milatović je tokom susreta sa Marijom Pejčinović Burić ukazao na značaj saradnje koji Crna Gora ima sa Savjetom Evrope, kao organizacijom čije su glavni ciljevi promovisanje i zaštita ljudskih prava, te uspostavljanje demokratije i vladavine prava.

“Saradnja sa Savjetom Evrope je jedan od naših glavnih spoljnopolitičkih prioriteta i radujemo se daljem jačanju odnosa u narednim godinama, posebno u kontekstu naših pristupnih pregovora sa EU, ali i predstojećeg crnogorskog predsjedavanja Komitetom ministara u 2026-2027”, kazao je Milatović.

Jakov Milatović
foto: Kabinet predsjednika Crne Gore

Pejčinović-Burić se, kako piše u saopštenju, zahvalila na posjeti koja doprinosi jačanju uloge Savjeta Evrope u ovim izazovnim vremenima. Istakla je da se raduje budućoj zajedničkoj saradnji i pozdravila imenovanja u pravosuđu te naglasila da su reforme veoma važne i da je od posebnog značaja da Crna Gora ima kontinuitet u njihovom sprovođenju.

Pejčinović-Burić je podsjetila na uspješan 4. samit šefova država i vlada koji je održan u Rejkjaviku prošlog maja, kada je poslata snažna poruka podrške Ukrajini i osuda ruske agresije i dodala da je Samit rezultirao uspostavljanjem Registra štete prouzrokovane agresijom Ruske Federacije na Ukrajinu i istakla da je Crna Gora bila jedna od zemalja osnivača tog registra.

Milatović je istakao njen doprinos radu Savjeta Evrope i zahvalio na naporima uloženim u promovisanje i održavanje ključnih standarda organizacije.

Bonus video: