Brojna delegacija Vlade na Molitvenom doručku u Vašingtonu: "Svako lobira za svoju stranu" o trošku građana

Velika delegacija se može tumačiti kao signal da unutar vladajuće strukture u Crnoj Gori postoji određeno koaliciono nepovjerenje i neusaglašenost, kaže Siniša Vuković. Mala je mogućnost za sastanke na visokom nivou, smatra sagovornik iz diplomatskih krugova. Na molitveni doručak pozivnice se šalju pojedincima, troškove gotovo svih članova Vladine delegacije platiće se iz budžeta

36984 pregleda 79 reakcija 76 komentar(a)
Molitveni doručak biće održan od 31. januara do 2. februara: Američki kongres, Foto: Shutterstock
Molitveni doručak biće održan od 31. januara do 2. februara: Američki kongres, Foto: Shutterstock

Uobičajena praksa je da Molitvenom doručku u Vašingtonu prisustvuju pojedini predstavnici državnih vlasti, političkih struktura, vjerskih organizacija i civilnog sektora, jer su velike delegacije obično praćene određenim kontraverzama, smatra profesor na Univerzitetu “Džons Hopkins” Siniša Vuković.

“Velika delegacija, u odnosu na broj stanovnika, koja dolazi iz Crne Gore se može tumačiti kao signal da unutar vladajuće strukture u Crnoj Gori postoji određeno koaliciono nepovjerenje i neusaglašenost, pa se i ovakvi događaji koriste da svako ‘lobira za svoju stranu”, rekao je Vuković “Vijestima”, komentarišući to što na Molitveni doručak prvi put ide delegacija vlade.

U delegaciji Vlade, koja će prisustvovati Molitvenom doručku u Vašingtonu, biće potpredsjednici Vlade Srđan Pavićević i Nik Đeljošaj, koji je i ministar ekonomskog razvoja, kao i ministri Filip Ivanović (vanjski poslovi), Fatmir Đeka (ljudska i manjinska prava) i Janko Odović (prostorno planiranje). Molitveni doručak biće održan od 31. januara do 2. februara.

Ovo je prvi put da delegacija Vlade učestvuje na Molitvenom doručku, prethodnih godina su u Vašington išli premijer i jedan ili dva ministra. Uobičajena praksa je da se pozivnica za učešće na ovom dogođaju šalje pojedincima, ne delegacijama.

Siniša Vuković ukazuje da su velike delegacije obično praćene određenim kontroverzama, poput ruske delegacije koja je 2018. brojala blizu 60 ljudi, među kojima su neki kasnije optuženi i za špijunažu.

Vuković
Vukovićfoto: UNDP

Govoreći o koristi od ovakvih događaja, Vuković navodi da to u mnogome zavisi od agende koju je delegacija, i njeni članovi, pripremila za period svog boravka u Vašingtonu.

“Prisustvo molitvenom doručku je ceremonijalnog karaktera, i kao takvo nema neku veliku diplomatsku i političku težinu. Međutim, s obzirom da na Molitveni doručak dolazi impresivan broj delegacija iz cijelog svijeta, to se može iskoristiti i kao prilika za organizovanje sastanaka kako bilateralnih tako i multilateralnih, na marginama samog događaja”, kaže Vuković.

I to, kako dodaje, može biti prilika da se povedu razgovori koji mogu imati dodatnu vrijednost.

Sagovornik “Vijesti” iz diplomatskih krugova kazao je da postoji mogućnost da predstavnici Vlade ugovore sastanke s predstavnicima američke administracije dok prisustvuju Molitvenom doručku, ali da je mala mogućnost da to budu sastanci na visokom nivou. Objašnjava da američka administracija izbjegava da zakazuje takve sastanke.

“Jer ako se sastanu s predstavnicima jedne zemlje, onda moraju i s ostalima”, dodao je.

Sagovornik objašnjava da će se potpredsjednici Vlade i ministri sresti s predstavnicima nekih tink-tenk (think-tank) organizacija, nekim važnim ljudima, ali da teško može doći do nekih “spektakularnih sastanaka”.

On kaže da se na toj svečanosti govori predsjednik SAD, kao i ličnost koja se odredi kao govornik.

U platformi za učešće delegacije Vlade na Molitvenom doručku navedeno je da će troškove puta i boravka delegacije snositi Vlada. Iz Vlade su na pitanja “Vijesti” koliko će iznositi troškovi puta delegacije, odgovorili da će to znati nakon svog povratka.

Đeljošaj: Sve troškove pokrivam lično

Potpredsjednik Vlade i ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj kazao je da će sam platiti troškove boravka u SAD.

“Sve troškove pokrivam lično. Obavijestio sam i Generalni sekretarijat Vlade da troškove boravka u SAD snosim lično”, rekao je Đeljošaj “Vijestima”.

“Sam ću pokriti troškove”: Đeljošaj
“Sam ću pokriti troškove”: Đeljošajfoto: Luka Zekovic

Kazao je da već nekoliko godina dobija pozive za Molitveni doručak.

“Platforma je obaveza kao člana Vlade kada se putuje u inostranstvo, kao član Vlade sam ispoštovao proceduru i kako ne bi svi pojedinačno radili platforme, urađena je samo jedna. Već nekoliko godina dobijam pozive za Molitveni doručak, bio sam i prošle godine, sa funkcije predsjednika Opštine Tuzi”, kazao je.

On je najavio susrete sa kongresmenima i senatorima sa kojima je, kako kaže, u stalnoj komunikaciji u prethodnih nekoliko godina, kao i nekoliko biltateralnih sastanaka sa učesOn jnicima Molitvenog doručka.

Srđan Pavićević je put u Vašington kratko prokomentarisao: “Na srdačan poziv pokušaću svojim prisustvom da srdačno odgovorim”.

U Vladinoj platformi za učešće delegacije na Molitvenom doručku piše da će crnogorski zvaničnici tokom ovog događaja biti u prilici ne samo da uspostave nove kontakte, već otvore nove puteve saradnje i razgovaraju o dinamici razvoja odnosa.

“Takođe, ovo će biti prilika da se potvrde prijateljski odnosi Crne Gore i SAD, koji se dodatno prožimaju kroz savezništvo u okviru NATO”, navedeno je.

Dodaje se da će delegacija Vlade na Molitvenom doručku učestvovati na poziv počasnih kopredsjedavajućih Nacionalnog molitvenog doručka, nekadašnjih članova Kongresa Zaka Vampa i Tomasa Suocia.

Molitveni doručak je tradicionalna manifestacija koja okuplja političke, društvene i poslovne lidere iz SAD i više od 140 zemalja i održava se svake godine početkom februara u Vašingtonu.

Inicijalno je uspostavljen u cilju molitve za mir i zajedničke molbe za prosperitet SAD, ali je vremenom prerastao u događaj širih razmjera, koji obuhvata ugledne zvaničnike iz političkog i javnog života, a posebno mjesto među učesnicima zauzima predsjednik SAD.

Na Molitveni doručak pozvani su, kako je ranije objavljeno, i ministar javne uprave Maraš Dukaj, v. d. predsjednika Demokratske partije socijalista Danijel Živković i šef Poslaničkog kluba te partije Andrija Nikolić, predsjednik Socijaldemokrata Damir Šehović, profesor Fakulteta za crnogorski jezik i književnost i potpredsjednik Crnogorskoga PEN centra Boban Batrićević, kao i predsjednici opština Gusinje i Ulcinj Sanel Balić i Omer Bajraktari.

Prošle godine su poziv da prisustvuju Molitvenom doručku u Vašingtonu dobili bivši predsjednik države Milo Đukanović i njegova supruga Lidija, bivši premijer Dritan Abazović, bivši ministar finansija Aleksandar Damjanović, bivši poslanik DPS-a Branimir Gvozdenović, kao i Andrija Nikolić, Damir Šehović i Nik Đeljošaj.

Molitveni doručak je 2021. godine održan u virtuelnom formatu, a 2022. godine je bio ograničen na članove Kongresa SAD i govornike.

Ivanović na Molitvenom doručku u okviru zvanične posjete SAD

Molitveni doručak poklopiće se sa zvaničnom posjetom ministra vanjskih poslova Filipa Ivanovića SAD. On je u prvoj službenoj posjeti SAD od 25. januara do 4. februara, piše u platformi koju je Vlada usvojila.

Ivanović
Ivanovićfoto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Najavljeno je da će Ivanović, između ostalog, imati sastanke sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove Gabrijelom Eskobarom i predstavnicima Ministarstva odbrane SAD, kao i sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom.

U delegaciji koju će predvoditi Ivanović biće državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Milisav Raspopović, šefica kabineta Majda Gluščević i privremena otpravnica poslova u Ambasadi Crne Gore u SAD, Linda Camaj. A. T.

Živković i Nikolić će se sastati sa više kongresmena i senatora

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić rekao je “Vijestima” da će on i Danijel Živković učestvovati na bezbjednosnom forumu “Maligni uticaj Rusije i Kine na Balkanu” koji se održava u američkom Kongresu, gdje će Nikolić biti jedan od govornika. “Takođe, u sklopu pratećih aktivnosti na Molitvenom doručku, planiran je zajednički sastanak sa grupom od 10-ak američkih kongresmena, a predviđen je naš susret i zvanična večera sa američkim senatorima Džejmsom Lankfordom (James Lankford) i Majkom Lijem (Mike Lee)”, kazao je Nikolić.

Osim toga, kako je dodao, on i Živković će, kao poslanici Skupštine Crne Gore imati niz zvaničnih sastanaka sa zvaničnicima Stejt dipartmenta, na kojima će sa sagovornicima razmijeniti mišljenja i informacije o situaciji u Crnoj Gori i regionu zapadnog Balkana.

“Osnovna ideja brojnih sastanaka je da američku i međunarodnu političku javnost upoznamo sa aktuelnom situacijom u Crnoj Gori i sve većim prijetnjama po mir i stabilnost na zapadnom Balkanu”, kazao je Nikolić.

On je naveo da su on i Živković dobili pozivnice naslovljene na njihova imena.

Bonus video: