Delegacija EU: Izbor VDT-a bez odlaganja važan za vladavinu prava

"Veoma nam je važna politička podrška Evropskog parlamenta, Evropske komisije, kao i Vaša podrška", rekla je Popović

12207 pregleda 2 komentar(a)
Sa sastanka: Popović i Kristina Popa, Foto: Delegacija EU u CG
Sa sastanka: Popović i Kristina Popa, Foto: Delegacija EU u CG
Ažurirano: 24.01.2024. 20:13h

Evropska unija (EU) očekuje od svih političkih aktera u Crnoj Gori da iskoriste aktuelni zamah politike proširenja, kompletiraju ključne reforme vladavine prava i iskoriste priliku za veliki korak naprijed ka Uniji.

Ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa sastala se sa potpredsjednicima Skupštine, Zdenkom Popović i Borisom Pejovićem, kao i generalnim sekretarom Aleksandrom Klarićem.

Iz Delegacije EU u Crnoj Gori su, na društvenoj mreži X, naveli da je izbor vrhovnog državnog tužioca bez daljeg odlaganja od presudne važnosti za vladavinu prava u Crnoj Gori.

"EU očekuje od svih političkih aktera u Crnoj Gori da iskoriste aktuelni zamah politike proširenja, kompletiraju ključne reforme vladavine prava i iskoriste priliku za veliki korak naprijed ka EU", poručili su iz Delegacije EU.

Popović je kazala da 80 odsto građana Crne Gore dijeli želju za brzim pridruživanjem Evropskoj uniji.

"Veoma nam je važna politička podrška Evropskog parlamenta, Evropske komisije, kao i Vaša podrška", rekla je Popović.

"Usresređeni smo na ispunjenje svih obaveza jer želimo što prije da se pridružimo Evropskoj uniji, a istu želju dijeli i 80 posto građana Crne Gore", dodala je Popović, saopšteno je iz Skupštine.

Popović je kazala da je iz skupštiske procedure povučen Zakon o elektronskim komunikacijama jer nije bila namjera da se odstupa od direktiva Evropske unije, već da se riješi problem Agencije za elektronske medije čiji savjet trenutno ne postoji, što onemogućava funkcionisanje institucije.

"Zakon je trebao da bude prelaz do novog zakona Vlade Crne Gore", objasnila je Popović.

Popa je, navodi se u saopštenju Skupštine, pozdravila napredak koji je Crna Gora ostvarila predhodnih mjeseci ispunjavajući ključne obaveze iz procesa pristupanja EU putem širokog međupartijskog konsenzusa u Skupštini. Dodala je da Crnu Goru i dalje očekuje značajan rad.

"Naglasila je značaj izbora vrhovnog državnog tužioca bez daljeg odlaganja. Ambasadorka EU je dodala da Evropska unija očekuje od svih političkih aktera u Crnoj Gori da sarađuju u cilju kompletiranja ključnih reformi vladavine prava, kako bi omogućili da zemlja napravi veliki korak naprijed ka EU. Pohvalila je otvoreniju i transparentniju komunikaciju koje su institucije Crne Gore uspostavile sa Evropskom komisijom i istakla da dobra komunikacija igra ključnu ulogu u lakšem zajedničkom razumijevanju tehničkih aspekata procesa usaglašavanja sa pravnom tekovinom EU", piše u saopštenju.

Iz Skupštine je saopšteno da je Pejović tokom sastanka sa Popom istakao da je pristupanje Evropskoj uniji jedno od rijetkih političkih pitanja oko kojeg u Crnoj Gori postoji široki društveni konsenzus.

"Evropske integracije su jasno opredjeljenje građana i građanki Crne Gore, ali i njenog političkog vrha - Crna Gora je jedna od rijetkih država na tlu Evrope u čijoj skupštini ne postoje evroskeptične partije", rekao je Pejović.

On je dodao da se Crna Gora nalazi "u pravom trenutku istorije".

Oana Kristina Popa, Boris Pejović
foto: Skupstina.me

"EU opet pokazuje jaku želju za proširenjem, a parlamentarna većina i Skupština su spremne da svojim rezultatima pokažu da Crna Gora zaslužuje članstvo", kazao je Pejović.

Dodao je i da veoma cijeni jasne i opipljive znake podrške zemalja članica EU poput Plana rasta za Zapadni Balkan, te podvukao da će životni standard i vladavina prava biti dodatno unaprjeđeni punopravnim članstvom Crne Gore u EU.

Bonus video: