Baošić: Mandat ne vraćam, Knežević neka dokaže optužbe

Bivši odbornik DNP-a Nemanja Baošić je kazao da nije bio spreman da bude pion koji je trebalo da posluži za lični obračun Milana Kneževića sa gradonačelnicom Podgorice Oliverom Injac

32414 pregleda 54 reakcija 37 komentar(a)
"Mandat zaslužio predanim radom": Baošić, Foto: Screenshot/TV Vijesti
"Mandat zaslužio predanim radom": Baošić, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Odbornik u Skupštini Glavnog grada Nemanja Baošić demantovao je upletenost u bilo kakve koruptivne radnje i pozvao dojučerašnjeg partijskog kolegu i predsjednika Demokratske narodne partije (DNP) Milana Kneževića da insinuacije koje je iznio u nepotpisanom saopštenju dokaže na sudu.

Baošić je prije dva dana saopštio da je, usljed mimoilaženja u političkim stavovima i odlukama rukovodstva partije u proteklom periodu, donio odluku o istupanju iz DNP i da će svoj politički angažman nastaviti kao nezavisni odbornik.

Iz DNP su se oglasili saopštenjem u kome su pozvali Baošića da vrati odbornički mandat. Saopštili su da je “indikativno da se Baošić na ovaj iznenadni, ničim izazvani korak odlučio, u trenutku kada je predsjednik DNP Milan Knežević označio Dragana Bokana kao glavnog kočničara u razgraničenju između Zete i Podgorice, a u momentu kad je izvjestan dogovor između Zete i Podgorice da se sporna pitanja riješe arbitražom”.

“Posebno bih se osvrnuo na dio u kom se insinuira na koruptivne radnje. Apsolutno demantujem spomenuto i pozivam predsjednika DNP da spomenute navode dokaže na sudu, te da stane lično iza stavova, odnosno ne zloupotrebljava partiju čiji je predsjednik...”, kazao je “Vijestima” Baošić.

On je pozvao Kneževića “da prihvati činjenicu da postoje ljudi sa kičmom i sopstvenim stavovima, te osobe koje nisu spremne da predstavljaju piona na šahovskoj tabli koji je u ovom slučaju trebalo da posluži za lični obračun Milana Kneževića sa gradonačelnicom Podgorice Oliverom Injac”.

“Zarad javnosti, građana Podgorice prije svega, još jednom pozivam i ohrabrujem gospodina Kneževića da spomenute insinuacije o koruptivnim radnjama dokaže na sudu, ili se u suprotnom izvini u medijima te prizna kako su spomenuti navodi predstavljali posljedicu nemoći i neprihvatanja činjenice da Nemanja Baošić ima svoju politički stav, hrabrost za iznijeti isti, te kako nije spreman podleći nikakvim pritiscima”, kazao je Baošić.

Iz DNP-a Vijestima je rečeno da će se danas odgovoriti na Baošićeve navode.

Izlaskom Baošića iz partije ne može ni funkcionisati odbornički klub te partije u Glavnom gradu. Prema Poslovniku Skupštine Glavnog grada za formiranje kluba potrebna su najmanje tri odbornika, a odlaskom Baošića ostala su dva - predstavnik DNP-a i Radničke partije. Iz DNP-a juče nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” kako će prevazići taj problem.

'Pomaže li Baošić Bokanu': Knežević
"Pomaže li Baošić Bokanu": Kneževićfoto: BORIS PEJOVIC

Baošić je kazao da je Knežević vješto odbio da potpiše saopštenje partije, navodeći da je od svega navedenog u saopštenju jedino tačna informacija kako od 23. decembra nije boravio u partijskim prostorijama:

“No isključivo iz zdravstvenih razloga o čemu sam obavijestio i radni kolektiv”.

Baošić je kazao da se saopštenju DNP navodi kako nije pokrivao partijske funkcije što, kako je rekao, jasno demantuje činjenica da je prilikom svih medijskih nastupa bio potpisan upravo kao predsjednik Kluba mladih, a 2021. godine je dostupno saopštenje DNP o njegovom imenovanju na spomenutu poziciju.

“DNP se u ovom dijelu može pozivati na Statut, no činjenica je kako moja ostavka koju sam želio dati uoči nedavnog kongresa nije verifikovana na partijskim organima, kao i da su medijski stupci i partijska saopštenja najbolji demanti svega što je navedeno u saopštenju DNP”, kazao je Baošić.

On je istakao da neće vratiti mandat koji je zaslužio predanim radom, te da će svoj politički angažman nastaviti kao nezavisni odbornik u Skupštini Glavnog grada.

Neće praviti “aranžmane sa DPS-om”

Baošić je naglasio kako nije i nikada neće praviti bilo kakve političke aranžmane sa DPS:

“Podsjećam javnost kako su upravo DPS i njen Opštinski odbor Podgorica protiv Nemanje Baošića pokrenuli sudski proces nakon što se u medijima pojavio snimak na kom se nedvosmisleno utvrđuje kako DPS otkupljuje lične karte”, kazao je Baošić.

U saopštenju DNP-a od prije dva dana je saopšteno da će na prvom sljedećem sastanku obavijestiti koalicione partnere da je za njih jedino prihvatljivo da Baošić vrati odbornički mandat, a da u suprotnom sa otuđenim mandatom može biti partner samo Demokratskoj partiji socijalista, a nikako dio vladajuće većine.

Bonus video: