Milatović - Bauer: Crna Gora je posvećena članica NATO alijanse

"Sagovornici su konstatovali da je rat u Ukrajini potvrdio ulogu koju NATO ima za širu globalnu bezbjednost, te da je izražavanjem solidarnosti sa partnerima i među državama članicama demonstrirano puno jedinstvo Alijanse"

3135 pregleda 6 komentar(a)
Milatović i Bauer, Foto: Kancelarija za odnose s javnošću Predsjednika Crne Gore
Milatović i Bauer, Foto: Kancelarija za odnose s javnošću Predsjednika Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović primio je predsjednika Vojnog komiteta NATO-a admirala Roba Bauera, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, saopšteno je iz Kancelarija za odnose s javnošću predsjednika.

Kako se navodi, u otvorenom i sadržajnom razgovoru konstatovani su odlični saveznički odnosi Crne Gore i Alijanse.

"Predsjednik Milatović je istakao da je Crna Gora posvećena glavnim spoljnopolitičkim ciljevima, prevashodno kada se radi o kredibilnom članstvu u NATO, kao i ubrzanju evropskih integracija naše zemlje. Dodao je da su stabilnost i bezbjednost Zapadnog Balkana posebno važni i naglasio ključnim, to što Alijansa prepoznaje strateški značaj regiona, poručivši da se evropska i evroatlantska orijentacija regiona moraju čuvati i dodatno podsticati. Ukazao je, da je Crna Gora u budžetu za 2024. godinu namijenila dva odsto BDP-a za rashode za odbranu, od toga 35 odsto za modernizaciju i da je planarino da se nastavi sa daljim ulaganjima u odbrambeni sistem naše zemlje", piše u saopštenju.

Jakov Milatović, Rob Bauer
foto: Kancelarija za odnose s javnošću Predsjednika Crne Gore

Predsjednik Vojnog komiteta NATO-a Rob Bauer je naglasio da je Crna Gora dobar i pouzdan saveznik Alijanse i, kako se ističe, izrazio zadovoljstvo što boravi u zvaničnoj posjeti našoj državi.

Dodao je da u trenucima složene bezbjednose situacije na Istoku, NATO veoma cijeni vojnu i političku podršku Crne Gore Ukrajini i naglasio važnost toga što je Crna Gora prepoznala značaj zajedničke i odlučne reakcije po pitanju ruske agresije na tu zemlju.

"Sagovornici su konstatovali da je rat u Ukrajini potvrdio ulogu koju NATO ima za širu globalnu bezbjednost, te da je izražavanjem solidarnosti sa partnerima i među državama članicama demonstrirano puno jedinstvo Alijanse. Na kraju, Predsjednik Milatović je podsjetio na značaj daljeg jačanja političke i praktične podrške NATO-a i EU u oblasti reformi, regionalnog mira i bezbednosti što, kako je kazao, doprinosi opštoj otpornosti regiona na sve izazove sa kojima se mi kao dio međunarodne zajednice suočavamo", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: