Pavićević - Gandel: Crna Gora sigurno korača na putu pridruživanja EU

"Crna Gora ima potencijal za brži ulazak, i to prije 2030. godine, kako je trenutno projektovano“

999 pregleda 1 komentar(a)
Pavićević i Gandel, Foto: Vlada Crne Gore
Pavićević i Gandel, Foto: Vlada Crne Gore

Evropska unija (EU) treba da pokaže veći stepen političke podrške i vizionarstva u vezi sa pristupanjem država Zapadnog Balkana (ZB), a Crna Gora ima potencijal da postane članica Unije prije 2030. godine, smatra ambasador Slovačke Boris Gandel.

Iz Vlade je saopšteno da je Gandel razgovarao sa potpredsjednikom Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalnu politiku Srđanom Pavićevićem.

Gandel je ocijenio da Crna Gora nakon izbora 44. Vlade dobija na stabilnosti i sigurnije korača na putu ka ostvarivanju svojih strateških ciljeva koji se tiču pridruživanja EU.

"Crna Gora ima potencijal za brži ulazak, i to prije 2030. godine, kako je trenutno projektovano“, rekao je Gandel.

On je kazao da je uvjeren da će prijateljski odnosi Crne Gore i Slovačke i dalje biti važan oslonac i spona sa EU, kojoj se Crna Gora odlučno približava.

„Slovačka kao dio grupacije "Prijatelji ZB" smatra da EU treba da pokaže veći stepen političke podrške i vizionarstva kada je riječ o pristupanju država ZB EU“, dodao je Gandel.

Navodi se da se Pavićević saglasio da ZB nedostaju standardi i odgovornost u sprovođenju politika i zakonske regulative.

„Ali i da cijela zapadna civilizacija već duže vrijeme pati od nedostatka vizionarskog duha i jasne svijesti o prednostima proširivanja na šire regije, pa samim tim – i na ZB”, rekao je Pavićević.

On je dodao da Crna Gora ima snage i hrabrosti da bude primjer cijelom regionu.

“Koliko god da smo mala država, opterećena hipotekom tridesetogodišnjeg hibridnog režima, imamo i snage i hrabrosti da damo primjer i pošaljemo poruku ohrabrenja cijelom regionu, pa samim tim i da budemo zamajac integrativnim procesima u ovom dijelu Evrope“, kazao je Pavićević.

On je naglasio i da su od formalnog priključenja važniji njegovanje dobrosusjedskih odnosa, pacifizam i konstruktivna uloga u rješavanju ratnih konflikata.

„Najvažnije od svega je usvajanje i praktikovanje onih vrijednosti koje nas čine kredibilnim i pouzdanim faktorima u kreiranju evropske budućnosti“, rekao je Pavićević.

Kako se navodi u saopštenju, na sastanku je konstatovano da ne postoje prepreke za saradnju na svim poljima od interesa za dvije države.

„Dosadašnje iskustvo i doprinos slovačke diplomatije predstavlja veliki kapital u svakoj vrsti potencijalne saradnje na crnogorskom putu ka EU, kaže se u saopštenju.

Sagovornici su, kako se dodaje, saglasni da će Evropa kakvoj teže u skorijoj budućnosti biti "naša zajednička domovina".

Bonus video: