Tilije sa Spajićem: EU potrebne nove članice, Crna Gora predvodnik u procesu pristupanja

"Željela bih da pozdravim dosadašnje napore za pređeni put Crne Gore, budućeg člana velike evropske porodice, i da ohrabrim premijera da nastavi da napreduje u tom smislu, u šta ne sumnjam nakon sastanka tokom kojeg je pokazana čvrsta volja za pozitivnu budućnost u Evropskoj uniji"

15537 pregleda 67 reakcija 3 komentar(a)
Spajić i Tilije, Foto: Gov.me/Bojana Ćupić
Spajić i Tilije, Foto: Gov.me/Bojana Ćupić

Evropskoj uniji su potrebne nove članice, a Crna Gora je predvodnik u procesu pristupanja, kazala je predsjednicom Predstavničkog doma Belgije Elian Tilije tokom susreta sa premijerom Crne Gore Milojko Spajić.

Spajić je zvaničnu posjetu Briselu započeo je susretom sa Tilije.

Kako je saopšteno iz Vladem, u toku razgovora su istaknuti izvanredni bilateralni odnosi, koji se ogledaju kroz kontinuirani politički dijalog i odličnu saradnju unutar NATO-a.

"Belgija posebno cijeni usaglašenost Crne Gore sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU", rekla je Tilije.

Ona je ohrabrila Vladu da nastavi sa započetim reformama.

"Željela bih da pozdravim dosadašnje napore za pređeni put Crne Gore, budućeg člana velike evropske porodice, i da ohrabrim premijera da nastavi da napreduje u tom smislu, u šta ne sumnjam nakon sastanka tokom kojeg je pokazana čvrsta volja za pozitivnu budućnost u Evropskoj uniji", rekla je Tilije.

Spajić je, piše u saopštenju, upoznao je Tilije sa rezultatima koje je 44. Vlada postigla.

Istakao je i važnost političke stabilnosti, koja je rezultirala, istorijski velikom podrškom za krucijalne odluke donijete u Parlamentu u prethodnom periodu.

Spajić je, saopšteno je, prezentovao plan daljih reformi, i naglasio važnost ekspertske podrške iz Evropske unije na tom putu.

"Za nas je u ovom momentu proces pristupanja potpuni prioritet, jer će donijeti mnogo benefita, između ostalog i u kontekstu ekonomske integracije. Ulazak u jedinstveno tržište od 500 miliona ljudi, omogućiće nam da stvorimo građanima uslove za kvalitet života na nivou razvijenih zemalja. Razvitka ekonomije ne može biti bez prave borbe protiv korupcije, zato je reforma poreskog sistema izrazito važna za nas i već smo preduzeli prve korake u tom smjeru,“ poručio je Spajić.

Zaključeno je da Crna Gora ima veliku šansu da napravi važne korake na EU putu tokom belgijskog predsjedavanja Evropskom unijom i za to će imati punu podršku.

Bonus video: