Spajić sa De Kroom: Belgija se zalaže za što skorije pristupanje Crne Gore EU

"Ekstremno sam zadovoljan evropskim opredjeljenjem nove Vlade, kao i svime što ste postigli za nekoliko mjeseci i nadam se da ćete tokom našeg predsjedavanja uraditi još dosta toga. Što se tiče regiona visoko ste podigli ljestvicu pregovora i na tome moramo da čestitamo", kazao je premijer Belgije

14135 pregleda 13 komentar(a)
Foto: Gov.me/Bojana Ćupić
Foto: Gov.me/Bojana Ćupić

Belgija se zalaže za što skorije pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji, poručio je premijer Belgije Aleksander De Kroom.

Sa De Kroom je danas u Briselu razgovarao premijer Milojko Spajić.

"Ekstremno sam zadovoljan evropskim opredjeljenjem nove Vlade, kao i svime što ste postigli za nekoliko mjeseci i nadam se da ćete tokom našeg predsjedavanja uraditi još dosta toga. Što se tiče regiona visoko ste podigli ljestvicu pregovora i na tome moramo da čestitamo", kazao je De Kro.

Kako je saopšteno iz Vlade, premijer Belgije je rekao da je EU u jednom trenutku činilo 28 zemalja i da će "nas biti u jednom momentu 28 ponovo".

Spajić mu je odgovorio "nadamo se već 2028."

Kako je saopšteno iz Vlade, tokom razgovora dvojice premijera je istaknuto da sve države Zapadnog Balkana mogu imati velike benefite od belgijskog predsjedavanje EU, zbog činjenice da Belgija poseban fokus stavlja na integrisanje novih članica.

"Izuzetno cijenimo dodatnu podršku kroz Plan rasta i vjerujemo da će on podstaći reforme, potrebne da nastavimo pravi integracioni put. Takođe je to dobra poruka našim građanima da proces pristupanja generiše i duboku ekonomsku integraciju, koja će dovesti do boljeg kvaliteta života“, kazao je premijer Spajić.

Dodao je da Vlada sve više prepoznajemo podršku evropskih partnera, "koji imaju povjerenje da ova Vlada može da napravi odlučujuće reforme, kroz političku stabilnost ostvarenu jednim inkluzivnim i konstruktivnim političkim dijalogom".

Tokom sastanka je, saopšteno je iz Vlade, poseban akcenat stavljen na poboljšanje ekonomske saradnje.

"Premijer Spajić je kolegu upoznao sa nizom otpočetih reformi, prvenstveno na polju poreske politike, što bi trebalo da donese boljoj atmosferi za biznis. Konstatovano je da ima mnogo prostora za investicije u sektorima energetike, saobraćajne infrastrukture, poljoprivrede i prehrambene industrije", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: