Bečić: Proces institucionalne stabilizacije biće krunisan izborom VDT-a

„Izvanredni rezultati postignuti u prethodna dva i po mjeseca opravdali su misiju nove vlasti - postizanje društveno-političke stabilizacije, kao nužnog preduslova za sveobuhvatne reforme“, naglasio je Bečić na sastanku sa ambasadorom Bugarske

2330 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

U Crnoj Gori su, u prethodna dva i po mjeseca, postignuti izvanredni rezultati, ocijenio je potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić, navodeći da je uvjeren da će procesi institucionalne stabilizacije i dinamiziranja evropskog puta biti krunisani sjutra, izborom vrhovnog državnog tužioca (VDT).

Kako je saopšteno iz Vlade, Bečić je, na sastanku sa ambasadorom Bugarske u Crnoj Gori Stefanom Dimitrovim, rekao da je zadovoljan napretkom u rješavanju ključnih unutrašnjih pitanja.

„Izvanredni rezultati postignuti u prethodna dva i po mjeseca opravdali su misiju nove vlasti - postizanje društveno-političke stabilizacije, kao nužnog preduslova za sveobuhvatne reforme“, naglasio je Bečić.

Prema njegovim riječima, uspostavljanje pune funkcionalnosti Ustavnog suda, Sudskog savjeta i Centralne banke samo su početni impuls ka uspostavljanju pune društvene stabilnosti i ubrzanju evropskog puta Crne Gore.

„Ubijeđen sam da će ti procesi institucionalne stablizacije i dinamiziranja evropskog puta biti krunisani u subotu izborom VDT-a nakon pet godina čekanja”, naglasio je Bečić.

On je, kako je saopšteno, istakao značaj slobodno i mirno sprovedenog popisa stanovništva, kao dokaz demokratskog napretka Crne Gore.

Prema riječima Bečića, smanjenje društvene polarizacije omogućava da se svi kapaciteti društva usmjere ka ključnim pitanjima koja sve objedinjuju, kao što su ekonomija, vladavina prava i jačanje institucija.

„Nadamo se da ćemo nastaviti sa napretkom i u narednim mjesecima dobiti i definitvno priznanje da možemo da krenemo sa zatvaranjem pregovaračkih poglavlja“, istakao je Bečić.

Kako je saopšteno, sagovornici su, takođe, istakli hrabro i uspješno suočavanje Vlade sa brojnim naslijeđenim izazovima u bezbjednosnom sektoru.

Bečić je rekao da se svjedoči kontinuiranim hapšenjima i procesuiranjima policijskih i drugih državnih službenika i funkcionera sa ciljem čišćenja institucija sisitema od nezakonitog, kriminalnog i koruptivnog djelovanja i uticaja.

On je poručio da je, takođe, vrlo važno da unaprijede normativne i druge kapacitete kako bi nadležni efikasno mogli da prate životne stilove, prihode i imovinu službenika, inspektora, funkcionera širom držvnog aparata.

Bečić je istakao da od provjere i pravde mogu strahovati samo oni koji ne mogu da opravdaju imovinu, odnosno bogaćenje, sopstvenim legalnim prihodima.

Zato je, kako je istakao, potreban sistem postavljen na zdravim osnovama, gdje je sve jasno i transparentno.

„Očekujem da će se nadležni organi sa dužnom pažnjom odnijeti i prema detaljno prezentovanom istraživačkom poduhvatu od MANS-a u vezi sa načinom bogaćenja bivšeg visoko rangiranog pripadnika bezbjednosnog sektora, kao i u svim drugim sličnim slučajevima“, kazao je Bečić.

Dimitrov je, kako se navodi, pohvalio odlične rezultate postignute u kratkom roku.

„Većinska podrška kojom su u parlamentu izglasana ključna imenovanja svjedoči da ste na dobrom putu“, istakao je Dimitrov.

On je kazao da ekonomska i trgovinska saradnja Crne Gore i Bugarske ne prate političke odnose.

„Moramo jačati saradnju u turizmu, trgovini i kulturi. Kako bismo to postigli, ključno je da uspostavimo povezanost između naših glavnih gradova, posebno kroz uvođenje direktne avio linije Podgorica - Sofija”, poručio je Dimitrov.

Bonus video: