Felten: Nisam vršio pritisak na Vladu

Promovisanje njemačkih investicija u Crnoj Gori dio osnovne djelatnosti Ambasade, kaže ambasador. Prema informacijama “Vijesti”, strani diplomata je uputio pismo premijeru u kojem se zalagao za projekat “Brskovo”, ali i vjetroelektranu na Brajićima

33665 pregleda 100 reakcija 35 komentar(a)
“Zalagao sam se da Vlada razmotri projekat pažljivo i objektivno”: Felten, Foto: Luka Zekovic
“Zalagao sam se da Vlada razmotri projekat pažljivo i objektivno”: Felten, Foto: Luka Zekovic

Njemački ambasador u Podgorici Peter Felten tvrdi da nije vršio pritisak na članove Vlade Crne Gore u vezi sa otvaranjem rudnika Brskovo, već da se zalagao da Vlada razmotri projekat pažljivom i objektivnom procjenom.

Felten za “Vijesti” kaže da je promovisanje njemačkih investicija u Crnoj Gori dio osnovne djelatnosti Ambasade Njemačke.

“Kompanija ‘Tara Resources’, koja je od Vlade Crne Gore dobila koncesiju za rudarski projekat u Brskovu, švajcarska je kompanija. Međutim, kompanija ima i njemačke akcionare, zbog čega se ovim investicionim projektom, naravno, bavila njemačka Ambasada. U tom kontekstu tražio sam i razgovore sa članovima crnogorske Vlade”, rekao je Felten, odgovarajući na pitanje “Vijesti” da li je vršio pritisak na članove Vlade da ne raskinu ugovor sa investitorom.

Ministar energetike Saša Mujović je u srijedu rekao da su pojedine strane diplomate pokušale neprimjereno da utiču na Vladu.

“Veoma poštujem strane države, strane diplomate, smatram da je većina njih prijateljski orijentisana prema Crnoj Gori, ali u ovoj situaciji imali smo zaista i neka neprimjerena ponašanja određenih diplomata, koji pretenduju da nas u Crnoj Gori nauče šta je najbolje za nas i građane Crne Gore. Uz dužno poštovanje svih, mislim da to nije pravi put. Strašno sam protiv toga da me bilo ko, mene i moj narod doživljava kao koloniju”, rekao je Mujović za RTCG.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, diplomata jedne značajne članice EU uputio je pismo premijeru Milojku Spajiću, u kojem se zalagao da se omogući investitorima da otvore rudnik Brskovo u Mojkovcu, ali i da grade vjetroelektranu (VE) na Brajićima.

Investitor u rudnik Brskovo je švajcarska kompanija “Tara Resorces”, a u VE “Brajići” konzorcijum koji čine njemački “WPD” AG iz Bremena i preduzeće “Vjetroelektrane Budva” iz Podgorice. Protiv tih projekata su mještani Mojkovca i Budve, kao i ekološke organizacije.

Felten tvrdi da se izričito zalagao da Vlada razmotri projekat pažljivom i objektivnom procjenom, s obzirom na njegov potencijalno veliki ekonomski značaj za Crnu Goru, prije svega sjeverni region zemlje, i posebno njegov uticaj na životnu sredinu.

“Odluku Vlade da formira komisiju koja će sveobuhvatno ocijeniti projekat vidim kao veoma pozitivnu. Takođe, mislim da je pogodno za objektivnu procjenu projekta ako se svi vrate za sto da razgovaraju o otvorenim pitanjima”, kazao je Felten.

Mujović je ranije rekao da će tražiti da Vlada raskine ugovor sa kompanijom “Tara resources”. Na sjednici u ponedjeljak Vlada je odlučila da formira Međuresornu komisiju koja će razmotriti eventualni raskid ugovora.

“Vijesti” iz Vlade saznaju da je ambasador u pismu Spajiću naveo da projekte treba ubrzati i ponovo pažljivo razmotriti, a nakon toga je Vlada razmatrala informaciju o rudniku Brskovo, ali nije raskinula ugovor.

U MINISTARSTVU UVJERENI DA SE RADI O POJEDINAČNIM STAVOVIMA

Iz Ministarstva energetike i rudarstva nijesu odgovorili na pitanje “Vijesti” o kojem diplomati je govorio ministar, jer su, kako su naveli, uvjereni da se radi o pojedinačnim stavovima, a ne o interesu države.

“U cilju očuvanja dobrih diplomatskih odnosa Ministarstvo energetike i rudarstva neće komentarisati detalje u vezi sa diplomatama koje su imale određene intervencije ovim povodom, uz uvjerenje da se radi o pojedinačnim stavovima, a ne o interesu država iz kojih dolaze”, kazali su iz Ministarstva.

Poručuju da je u konačnom, najvažnije da se u ovom procesu poštuju legislativa Crne Gore i interesi građana, bez obzira na lobiranja sa bilo koje strane i to je primarni cilj Ministarstva energetike i rudarstva.

“Vrlo precizno, riječ je o neformalnim pokušajima da se izvršna vlast izlobira u cilju realizacije projekta. Dakle, nije riječ o bilo kakvim uslovljavanjima, već o određenim neprimjerenim intervencijama koje ne dovode u pitanje prijateljske namjere njihovih matičnih država”, rekli su iz Ministarstva odgovarajući na pitanje da li je diplomata prijetio blokadom pregovora sa EU.

Iz resora Saše Mujovića kazali su da su o svemu obaviješteni i javnost Crne Gore kao i članovi Vlade.

'Protiv sam toga da mene i moj narod neko doživljava kao koloniju': Mujović
"Protiv sam toga da mene i moj narod neko doživljava kao koloniju": Mujovićfoto: Boris Pejović

Iz Ministarstva vanjskih poslova nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li su obaviješteni o intervenciji diplomata i šta su tim povodom preduzeli.

Ni Specijalno državno tužilaštvo (SDT) nije odgovorilo na pitanje “Vijesti” da li je nakon izjave ministra Mujovića formiralo predmet kako bi provjerilo njegove javno izrečene navode i ako nije, da li će to učiniti i eventualno od ministra tražiti da pojasni na kakvu vrstu neprimjerenog pritiska je mislio, odnosno da li je pokušano ili počinjeno neko krivično djelo iz njihove nadležnosti.

Informaciju o Brskovu Vlada proglasila tajnom

Međuresorna komisija, čije je formiranje dogovorila Vlada, treba da sagleda i koliko bi raskid ugovora za Brskovo eventualno koštao državu.

“Vlada se upoznala sa informacijom o Ugovoru o koncesiji za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju na prostoru bivšeg rudnika Brskovo i zadužila Ministarstvo da povodom ovog pitanja formira međuresorsku radnu grupu. Materijal je označen stepenom tajnosti ‘interno’”, piše u saopštenju objavljenom nakon sjednice Vlade.

Ministar Saša Mujović tražio je od Komisije da odluku donese u roku od 30 dana.

On je Televiziji Vijesti rekao da koncesionar nije dostavio potpunu dokumentaciju i da njegova studija izvodljivosti nije u skladu sa crnogorskim zakonima. Ističe da i dalje postoje otvorene sumnje o uticaju rudnika na zdravlje građana Mojkovca.

Kada je riječ o vjetroelektrani na Brajićima, protiv gradnje je Opština Budva iz koje tvrde, kako su “Vijesti” ranije objavile, da ne postoji pravni osnov za izradu Prostornog plana za prostor koncesionog područja za izgradnju VE.

Tokom 2019. spoveden je tenderski postupak za davanje u dugoročni zakup zemljišta u državnoj svojini radi izgradnje VE na Brajićima, a ponudu je jedini dostavio konzorcijum njemačke kompanije WPD AG iz Bremena i kompanije “Vjetroelektrane Budva” iz Podgorice. Njemačko-crnogorski konzorcijum je predvidio investiciju od 101,3 miliona eura, vjetroelektranu snage 100,8 MW, a za zakup 220.770 kvadrata državnog zemljišta po cijeni od 2,5 eura po kvadratu godišnje.

Predstavnici Mjesne zajednice “Sveti Stefan” i grupa građana “Ne vjetroelektrani Brajići - Paštrovska gora” ranije su upozorili da je Vlada još 2020. sklopila ugovor o zakupu zemljišta za izgradnju VE, bez ikakvih konsultacija za lokalnom zajednicom koja je, kako tvrde, većinski (više od 90 odsto) protiv projekta.

Oni su više puta ukazivali da će realizacijom projekta biti uništena bogata kulturna i prirodna baština na Paštrovskoj gori i Brajićima.

Bonus video: