Spajić - Picula: "Crna Gora napravila nekoliko dugo očekivanih iskoraka na svom evropskom putu"

"Picula je Spajiću naglasio da je u ovom mandatu institucija EU, nakon dužeg vremena, došlo do obnove interesa za politiku proširenja, ali puno više zbog geopolitičkih okolnosti, a manje zbog pozitivnih vijesti sa zapadnog Balkana", saopštio je kabinet tog evroposlanika

6808 pregleda 36 reakcija 6 komentar(a)
Spajić i Picula, Foto: toninopicula.com
Spajić i Picula, Foto: toninopicula.com

Crna Gora je, kada se radi o kontekstu evropskih integracija, u posljednje vrijeme napravila nekoliko dugo očekivanih iskoraka na svom evropskom putu i očekuje pozitivan rezultat na međuvladinoj konferenciji u ponedjeljak u Briselu.

To je saopštio kabinet poslanika Evropskog parlamenta i stalnog izvjestioca za odnose sa Crnom Gorom Tonina Picule, sa kojim se danas sastao crnogorski premijer Milojko Spajić.

Podsjećaju da Crna Gora pregovara o članstvu u EU od 2012. godine, ali da je podsljednjih šest godina "stagnirala zbog turbulencija na domaćoj političkoj sceni".

"Picula je Spajiću naglasio da je u ovom mandatu institucija EU, nakon dužeg vremena, došlo do obnove interesa za politiku proširenja, ali puno više zbog geopolitičkih okolnosti, a manje zbog pozitivnih vijesti sa zapadnog Balkana. U tom pogledu, Evropski parlament će aktivno učestvovati u radu na usvajanju Plana rasta za Zapadni Balkan koji predviđa finansijsku podršku regiji u iznosu od šest milijardi eura, a poslanik Picula će taj proces predvoditi kao koizvjestilac u ime Evropskog parlamenta", dodaje se.

U pristupnim pregovorima EU prepoznaje, prije svega, zajedničke interese, ali države članice prepoznaju i nacionalne interese, navodi kabinet Picule.

"Crna Gora graniči samo sa jednom članicom EU, i to Hrvatskom. Zbog toga je od izričite važnosti nastaviti dobru bilateralnu saradnju i kontinuirano rješavati preostala otvorena pitanja bez nepotrebnih tenzija", dodaje se u saopštenju.

Spajić je predstavio dosadašnje rezultate svoje vlade, kao i ambicije da se evropski put Crne Gore intenzivira kako bi se Podgorica zasluženo opravdala status lidera evrointegracijskih procesa i kvalifikovala se da bude prva iduća zemlja koja će se pridružiti EU nakon Hrvatske, zaključuje se.

Bonus video: