EU ohrabruje novu Vladu da brzo napreduje ka EU

U nacrtu Zajedničke pozicije EU za Međuvladinu konferenciju sa Crnom Gorom se navodi da su politički konsenzus i volja potrebni da bi se hitno ispunile dugotrajne reformske obaveze

15085 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska unija (EU) će na Međuvladinoj konferenciji sa Crnom Gorom pozdraviti formiranje nove Vlade i ohrabriti je da brzo napreduje na putu i strateškom pravcu Crne Gore ka EU, piše Portal RTCG.

"EU pozdravlja prve korake koje je preduzela novoformirana vlada i ambiciju Crne Gore da napreduje u pristupnim pregovorima na osnovu kontinuiranog napretka reformama i ponovo potvrđuje svoju opredijeljenost za dalju podršku Crnoj Gori u njenim nastojanjima ka članstvu u EU", navodi se, kako prenosi Javni servis, u nacrtu Zajedničke pozicije EU za Međuvladinu konferenciju sa Crnom Gorom, u koju je dopisnik RTCG-a iz Brisela imao uvid.

Ističe se i da su politički konsenzus i volja potrebni da bi se hitno ispunile dugotrajne reformske obaveze.

U dokumentu se, između ostalog, ističe i da EU priznaje dosadašnje napore koji su doveli do otvaranja sva 33 poglavlja, ali i da prioritet daljeg ukupnog napretka u pristupnim pregovorima – i prije nego što se krene ka privremenom zatvaranju ostalih poglavlja - ostaje ispunjenje privremenih mjerila vladavine prava definisanih u poglavljima 23 i 24.

"S tim u vezi, Crna Gora treba da otkloni sve preostale praznine u oblastima borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, slobode izražavanja i slobode medija, te da nastavi, ubrza i produbi reforme o nezavisnosti, profesionalnosti i odgovornosti pravosuđa", navode u EU.

EU u Zajedničkoj poziciji pozdravlja političku posvećenost crnogorskih vlasti strateškom pravcu EU i njenu posvećenost procesu pridruživanja.

"To, između ostalog, uključuje kontinuiranu stopu usklađenosti od 100% sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, uključujući restriktivne mjere EU, što je visoko pohvaljeno i predstavlja snažan signal strateškog opredjeljenja Crne Gore na putu ka EU", piše se u dokumentu.

Pozdravljena imenovanja u sudstvu, vratiti stabilnost sistema

EU pozdravlja i korake ka obnavljanju funkcionisanja glavnih pravosudnih organa, posebno realizaciju imenovanja u Ustavnom sudu, koji je sada u potpunosti operativan, i među članovima Sudskog savjeta, prenosi RTCG.

"Vraćanje povjerenja, legitimiteta i stabilnosti pravosudnog sistema i obezbjeđivanje punog funkcionisanja glavnih pravosudnih organa i dalje je od ključnog značaja. To uključuje završetak dugo čekajućih imenovanja na visokom nivou u sudstvu na osnovu zasluga i u transparentnom postupku", navodi se u nacrtu Zajedničke pozicije EU.

EU poziva Crnu Goru da ubrza i produbi sprovođenje ključne reforme pravosuđa kako bi garantovala nezavisnost, odgovornost, integritet, nepristrasnost i profesionalizam pravosudnog sistema.

Zakone usaglasiti sa EU tekovinom

U dokumentu se podvlači i značaj izmjena Zakona o Sudskom savjetu i Zakona o državnom tužilaštvu, koje je važno uskladiti sa preporukama Evropske komisije, mišljenjima Venecijanske komisije i GRECO-a, kao i sa pravnom tekovinom EU i evropskim standardima o nezavisnosti pravosuđa i samostalnosti tužilaštva, ali i „ubjedljivog planiranja neophodnih izmjena i dopuna Ustava".

EU žali što Crna Gora nije usvojila strategiju reforme pravosuđa koja pokriva 2023. godinu, i napominje da korupcija, uključujući korupciju na visokom nivou, i dalje izaziva zabrinutost.

"Crna Gora tek treba da pokaže strog i nedvosmislen odgovor krivičnog pravosuđa u toj oblasti, kako bi se izbjegla percepcija nekažnjivosti. Crna Gora takođe treba hitno da usvoji i sprovede novi pravni, institucionalni i strateški okvir za prevenciju i borbu protiv korupcije", ističe se u dokumentu.

Poboljšati odgovor pravosuđa na visoku korupciju

EU podsjeća na važnost izmjene i dopune Zakona o sprečavanju korupcije u skladu sa pravnim tekovinama EU i međunarodnim standardima. Takođe, apeluje na Crnu Goru da poboljša odgovor krivičnog pravosuđa na slučajeve korupcije na visokom nivou i organizovanog kriminala drastičnim unapređenjem sprovođenja postojećeg krivičnog zakonodavstva od strane tužilaštva i sudova, ograničavanjem upotrebe sporazuma o priznanju krivice na izuzetne slučajeve, rješavanjem kritične situacije ljudskih i materijalnih resursa u Višem sudu u Podgorici, obezbjeđivanjem okončanja suđenja u toku, revidiranjem zakona o oduzimanju imovine, u skladu sa preporukama Evropske komisije iz decembra 2022. godine.

Ograničeni rezultati istrage ratnih zločina

EU konstatuje, kako prenosi RTCG, ograničene rezultate strategije procesuiranja ratnih zločina i poziva Crnu Goru da finalizira izmjene i dopune krivičnog zakonodavstva kako bi se riješile pravne i praktične prepreke za efikasno istragu, krivično gonjenje, suđenje i kažnjavanje ratnih zločina, u skladu sa preporukama Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

Nastaviti rad na unapređenju slobode medija

Uz konstataciju određenog napretka, EU podstiče Crnu Goru da poveća napore na unaprjeđenju oblasti medijskih sloboda i slobode izražavanja usvajanjem revidiranih medijskih zakona u skladu sa apravnom tekovinom EU i relevantnim evropskim standardima i obezbijedi njihovo uvođenje u novu medijsku strategiju.

EU pozdravlja poboljšani odgovor institucija i organa za provođenje zakona na nove slučajeve nasilja nad novinarima i medijskim radnicima i poziva Crnu Goru da poboljša efektivno sudsko praćenje kritičnih starih slučajeva kako bi se postigli konkretni rezultati.

EU pozdravlja ponovno uspostavljanje Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva koju čine poslanici vlade i opozicije.

„Transparentan, odlučan i inkluzivan dijalog o implementaciji preostalih preporuka OSCE/ODIHR-a o izbornoj reformi i dalje je od ključnog značaja“, ističu u EU.

Međuvladina sa Crnom Gorom biće održana 29. januara. Kao što je predviđeno novom revidiranom metodologijom, međuvladine konferencije na ministarskom nivou predstavljaju forum za politički dijalog o reformskom procesu.

Na njima se sagladava sveukupni proces pristupanja i planiranje za narednu godinu, uključujući zatvaranje klastera/poglavlja i moguće korektivne mjere.

Pored reformi u najvažnijim klasterima koji se odnose na vladavinu prava, reformi javne uprave, funkcionisanju demokratskih institucija ili ekonomskim kriterijumima, fokus konferencija usmjeren je i na poglavlja 5 (Javne nabavke) , 18 (Statistika) i 32 (Finansijska kontrola).

Bonus video: