Skupština danas o VDT-u: BS, GP URA, SD i Ujedinjena još nisu odlučili koga će podržati

Izvor "Vijesti" iz BS-a rekao je da su u partiji podijeljena mišljenja o tome da li treba da glasaju za Markovića

31634 pregleda 55 reakcija 24 komentar(a)
Sa jedne od sjednica Skupštine, Foto: Skupština Crne Gore
Sa jedne od sjednica Skupštine, Foto: Skupština Crne Gore

Opozicione partije, Bošnjačka stranka (BS), Građanski pokret (GP) URA, Socijaldemokrate (SD) i Ujedinjena Crna Gora, danas će odlučiti kojeg od tri kandidata će podržati za vrhovnog državnog tužioca (VDT).

BS će odluku donijeti na sjednici Predsjedništva, koja bi trebalo da bude održana prije skupštinskog zasjedanja zakazanog za 14 časova, na kom će se birati šef tužilaštva.

Izvor "Vijesti" iz BS-a rekao je da su u partiji podijeljena mišljenja o tome da li treba da glasaju za izbor kandidata Milorada Markovića. Iz BS-a su "Vijestima" prije petnaest dana nezvanično kazali da ima naznaka da će podržati njega.

Osim Markovića, kandidati za poziciju VDT-a su bivša vršiteljka dužnosti (v. d.) šefice tužilaštva Maja Jovanović i sutkinja Višeg suda u Podgorici Suzana Mugoša.

Glavni odbor GP URA je, prema nezvaničnim saznanjima "Vijesti", na sinoćnjoj sjednici ovlastio poslanički klub da donese odluku o VDT-u. Ta partija je u prvom krugu glasanja, održanom 21. decembra prošle godine, podržala Jovanović, ali ona nije dobila potrebnu većinu (54 glasa) za izbor.

Kad je riječ o SD-u, ta stranka juče je održala sjednicu Predsjedništva, ali na njoj, prema informacijama "Vijesti", nije zauzela konačan stav o tome koga će podržati. "Vijesti" saznaju da će poslanici SD-a definitivnu odluku saopštiti na sjednici parlamenta.

Što se tiče Ujedinjene, ta stranka juče je takođe imala sjednicu partijskih organa, a "Vijestima" je rečeno da će odluku donijeti nakon sastanka s partijama vladajuće većijne.

Odluku o tome koga će glasati danas će donijeti i vladajuća Demokratska narodna partija (DNP) Milana Kneževića.

Neke stranke vlasti zvanično su najavile podršku Markoviću, dok su je druge nagovijestile. S druge strane, najjača opoziciona stranka, Demokratska partija socijalista (DPS), najavila je da će glasati za Mugošu.

Kako Jovanović u prvom krugu glasanja nije dobila potrebnu većinu, u drugom krug VDT se bira iz reda svih kandidata koji ispunjavaju zakonske uslove. Za izbor je potrebno 49 glasova.

Bez četiri poslanika DNP-a, vladajućoj većini za izbor Markovića fali još najmanje sedam glasova - ukupno 49. Podrška bi mogla da dođe od BS-a, SD-a i Ujedinjene, objavile su ranije "Vijesti".

Prema Poslovniku parlamenta, izbor VDT-a u drugom krugu vrši se tajnim glasanjem. Glasački listić sadrži imena kandidata, a ispred imena svakog od njih stavlja se redni broj. Glasa se zaokruživanjem rednog broja ispred samo jednog imena.

S obzirom na proceduru, nije moguće znati da li je, ko i kako glasao pri izboru kandidata, osim ako se ne prekrši tajnost glasanja.

V. d. stanje u VDT-u traje od oktobra 2019. Na čelu tužilaštva trenutno je Tatjana Begović, kojoj drugi v. d. mandat ističe 8. februara.

Jovanović je preko dvadeset godina u tužilačkoj organizaciji, a Tužilački savjet (TS) je 5. februara 2022. izabrao da obavlja funkciju v. d. VDT-a, na kojoj je bila u dva mandata. Za vrijeme tih mandata, a na njen predlog, TS je izabrao novog glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića, a potom je pokrenuto nekoliko istraga koje su rezultirale podizanjem optužnica protiv nekadašnjih čelnika pravosuđa.

Marković je magistar pravnih nauka s dugogodišnjim iskustvom u oblasti vladavine prava - ljudskih prava, pravosuđa, krivičnog prava i oduzimanja imovinske koristi. Radio je na Pravnom fakultetu i kao ekspert/konsultant na projektima EU, Savjeta Evrope, OEBS-a, UNDP-a...

Suzana Mugoša karijeru je počela 1995. u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici kao pripravnik, da bi 1999. bila izabrana za savjetnika. Nakon pet godina podnijela je ostavku i izabrana je za sudiju podgoričkog Osnovnog suda, a potom je napredovala u sudskom sistemu. Sudila je u predmetu “Zavala”, a donijela je i prvostepenu presudu u slučaju “državni udar”, u kom su optuženi lider koalicije “Za budućnost Crne Gore” Mandić i Knežević.

Bonus video: