Bečić: Vjerujem da ćemo danas dobiti novog VDT-a

"Nadam se da će se konačno ispoštovati i jednoglasna odluka poslanika i vlasti i opozicije o odbijanju izvještaja direktora policije, kao i na bazi te odluke podneseni predlog za razrješenje direktora od strane ministra MUP-a"

4635 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Gov.me
Foto: Gov.me

Potpredsjednika Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Aleksa Bečić vjeruje da će danas u Skupštini biti izabran novi vrhovni državni tužilac (VDT).

Bečić je to kazao tokom susreta sa ambasadorkom Norveške, Kristin Melsom.

Skupštinsko zasjedanja na kom će se birati šef tužilaštva zakazano je za 14 časova. Kandtiati za VDT-a su Milorad Marković, bivša vršiteljka dužnosti (v. d.) šefice tužilaštva Maja Jovanović i sutkinja Višeg suda u Podgorici Suzana Mugoša.

"Snažno stojimo se na evropskom i evroatlanskom putu, a pored činjenice što je jasan pravac naše spoljne politike zapisan u koalicionom sporazumu, najbolja potvrda poštovanja istog jesu naša djela, djela 44. Vlade i nove vlasti koja predstavljaju ključnu prekretnicu u konačnom progresu i velikom napretku na evropskom putu"' , kazao je Bečić.

Dodao je da Vlada i vlast ulažu trud da Crna Gora bude 28. članicom EU.

"Najvažnija pitanja smo riješili odmah, na samom početku. Povratili smo političku stabilnost koja generiše društvenu stabilnost. Povratili smo funkcionalnost ključnih institucija nakon godina i godina vd stanja. Čvrsto vjerujem da ćemo pozitivan niz nastaviti i da će Crna Gora 27. januara dobiti novog VDT-a. Funkcionalne institucije sa nespornim legitimitetom su osnov povjerenja, kredibiliteta, motivacije službenika i sprovođenja reformi. U tom smislu, nadam se da će se konačno ispoštovati i jednoglasna odluka poslanika i vlasti i opozicije o odbijanju izvještaja direktora policije, kao i na bazi te odluke podneseni predlog za razrješenje direktora od strane ministra MUP-a, jer reformski procesi u odlučnoj borbi protiv organizovanog kriminala zahtijevaju brzinu, efikasnost, povjerenje, nesporan legitimitet, beskompromisnost i motivisanost svih djelova sistema. Hoćemo dalje ubrzanje reformskih procesa. Jedinstvo, pravovremenost, odlučnost i istrajnost u ratu sa kriminalom i korupcijom nema alternativu. I to je čvrsto opredeljenje ove Vlade. Moram istaći da je atmosfera u Vladi odlična, dominira timski duh i kolegijalnosti, zato su i rezultati vidljivi", reka je Bečić.

Milsom je, kako je saopšteno, kazala da, iako Norveška nije članica EU "učinićemo sve da vam pomognemo da postanete prva naredna članica".

"Podržaćemo vaše ambicije jer, mi smo saveznici i svi smo na istom zadatku. Čvrsto stojimo na temeljima očuvanja Evrope, jačanju bezbjednosti, unaprijeđenju prosperiteta, mira i stabilnosti", rekla je ambasadorka Norveške.

Bonus video: