Za nova skupštinska vozila 103.000 eura

U voznom parku parlamenta je 35 automobila, osam još nije zaduženo

9609 pregleda 54 reakcija 43 komentar(a)
"Službene automobile kuriri-vozači vraćaju nakon radnog vremena": parking Skupštine, Foto: Aljosa Turovic
"Službene automobile kuriri-vozači vraćaju nakon radnog vremena": parking Skupštine, Foto: Aljosa Turovic

Skupština Crne Gore u ovoj godini planira da nabavi nova vozila u vrijednosti od 103.305 eura. To pokazuju podaci iz Plana javnih nabavki parlamenta za 2024. godinu.

Dok je u novembru bilo 11 nezaduženih vozila, podaci za decembar govore da ih je bilo tri manje. Naime, automobil marke “opel astra” star osam godina, koji je u novembru bio nezadužen zadužila je zadužila poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović (poslanički klub SNP-CIVIS), “reno fluens” star devet godina je zadužio predsjednik Kluba poslanika Demokratske unije Albanaca i Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović. “Opel astru” staru osam godina zadužio je kabinet predsjednika parlamenta, ali u podacima koje je objavila Skupština Crne Gore ne piše ko je njen korisnik.

Takođe, u decembru je još jedna osoba iskoristila pravo na gorivo bez zaduživanja vozila. Prema podacima sa sajta Skupštine, radi se o pomoćniku generalnog sekretara, Vladimiru Bulatoviću. U novembu je to pravo koristila jedino zamjenica generalnog sekretara, Lidija Grdinić koja je isto pravo iskoristila i u decembru.

Prema podacima koje su “Vijestima” dostavili iz Odjeljenja za odnose sa javnošću Skupštine, još su nezadužena dva vozila koja su rezervisana za dva potpredsjednika Skupštine koji još nijesu izabrani, jedno vozilo koje skupštinska Služba koristi u izuzetnim prilikama za prevoz većeg broja ljudi (do osam lica), jedno vozilo koje nije u voznom stanju i za koje je u decembru prošle godine pokrenuta procedura za otpis i četiri vozila koja su u skoro neupotrebljivom stanju i koja čekaju na detaljnu popravku ili otpis, u zavisnosti od nalaza pregleda, kada se za to steknu uslovi, naveli su iz Skupštine.

Pravilnikom o uslovima i načinu korišćenja službenih vozila u Skupštini definisano je ko ima pravo na stalnu upotrebu službenih vozila, a to su potpredsjednici Skupštine, predsjednici radnih tijela i druga imenovana lica.

Sa druge strane, kako ističu iz Skupštine, kuriri-vozači zaposleni u Službi Skupštine takođe koriste službena vozila, ali nemaju pravo na njihovu stalnu upotrebu već ih vraćaju nakon završetka radnog dana.

Iz Odjeljenja za odnose sa javnošću objašnjavaju da je radno vrijeme Službe Skupštine od osam do 16 sati radnim danima, ali da ako se tokom dana održava sjednica radnog tijela ili sjednica parlamenta, jedan dio Službe nastavlja da radi do završetka sjednica.

Kako dodaju, ukoliko se ukaže potreba za radom prije osam ili nakon 16 sati, kurir-vozač dobija putni/radni nalog od pretpostavljenog pripremljenog za tu priliku, a taj nalog se izdaje za svaku pojedinačnu vožnju.

Ističu da tokom 2023. godine nije zabilježen nijedan slučaj da službeni automobil nije vraćen nakon radnog vremena.

Bonus video: