Zogović: Marković da stvori preduslove da tužilaštvo bude samostalno, profesionalno i nepristrasno

Zogović kazao kako očekuje da "napokon spora pravda postane dostupna"

4650 pregleda 4 komentar(a)
Zogović, Foto: Boris Pejović
Zogović, Foto: Boris Pejović

Predsjednik skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, poslanik DNP-a Milun Zogović, kazao je da je zadovoljan što su, za nepunih dva mjeseca otkako je novi saziv odbora imao konstitutivnu sjednicu, uspjeli da uspješno sprovedu postupak koji je za rezultat imao da Skupština izabere nedostajuće članove Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, kao i vrhovnog državnog tužioca.

Na današnjoj sjednici parlamenta izabran je novi VDT, Milorad Maković.

Zogović navodi da je odbor na čijem je čelu, u skladu sa Ustavnom, zakonskom i poslovničkom procedurom, "potpuno transparentno, saglasno demokratskim standardima", sproveo postupak izbora VDT-a.

Podsjeća da je Sudski savjet bio u VD stanju od 2018. godine, a da je Vrhovno tužilaštvo čekalo na izbor VDT-a u punom mandatu od 2019.

"Ovim izborima stvaraju se preduslovi da sudska i tužilačka organizacija profunkcioniše u punom kapacitetu i da napokon počne da neselektivno vrši svoju društvenu ulogu i građanima isporuči pravdu koje nije bilo u prethodnom periodu. Od Vrhovnog državnog tužioca očekujem da stvori preduslove da tuzilačka organizacija bude samostalna i nezavisna u obavljanju svojih Ustavnih i zakonskih dužnosti koje će obavljati profesionalno i nepristrasno. I da napokon spora pravda postane dostupna. I da svi oni koji su u prethodnom periodu kršili zakon, posebno oni koji su bili zaduženi da sprovode zakone, dobiju mogućnost na fer i pravično suđenje", naveo je Zogović u izjavi dostavljenoj "Vijestima".

Bonus video: