DRI: Posvećeni očuvanju svoje pozicije u pregovaračkom procesu za dalje jačanje eksterne revizije

"Povodom sagledavanja ostvarenih rezultata Crne Gore na planu ispunjenja završnih mjerila, te saglasno sa najavom Vlade Crne Gore da će između ostalog „poseban osvrt imati na uspjehe koji su postignuti u poglavlju 32 „Finansijski nadzor“ u kojem se Državna revizorska institucija već duži niz godina ocjenjuje sa visokom ocjenom"

1553 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: DRI
Ilustracija, Foto: DRI

Potvrđujemo posvećenost očuvanju svoje pozicije u pregovaračkom procesu sa ciljem daljeg jačanja eksterne revizije u Crnoj Gori, saopšteno je iz Državne revizorke institucije (DRI).

Oni su to kazali povodom održavanja Međuvladine konferencije Evropske unije i Crne Gore, u Briselu.

"Povodom sagledavanja ostvarenih rezultata Crne Gore na planu ispunjenja završnih mjerila, te saglasno sa najavom Vlade Crne Gore da će između ostalog „poseban osvrt imati na uspjehe koji su postignuti u poglavlju 32 „Finansijski nadzor“ u kojem se Državna revizorska institucija već duži niz godina ocjenjuje sa visokom ocjenom", kazali su.

Oni su pojasnili da poglavlje 32. "Finansijski nadzor" zahtjeva od svih vrhovnih revizorskih institucija da usklađuju rad sa standardima Međunarodne organizacije vrhovnih revizorskih institucija (INTOSAI), obezbjeđuju fiinansijsku, funkcionalnu i institucionalnu nezavisnost, sprovode finansijske i revizije uspjeha, i obezbjeđuju dovoljne administrativne kapacitete.

"Evropska komisija već duži niz godina u svojim izvještajima prepoznaje napredak i ostvarene rezultate DRI na polju nezavisnosti, uticaja i kvaliteta rada. Pored toga, u Izvještaju o samoprocjeni ispunjenosti privremenih i završnih mjerila u poglavljima pravne tekovine EU, koji je Vlada Crne Gore usvojila oktobra 2023. godine, konstatuje se da je „DRI realizovala sve planirane aktivnosti i obaveze iz PPCG-a u predviđenom roku i da je u zreloj (završnoj) fazi ispunjenja završnog mjerila“. Kao rizici identifikovane su potencijalne „izmjene Zakona o DRI, koje mogu imati negativne implikacije na segment nezavisnosti DRI“, kao i neizbor predsjednika i petog člana Senata DRI", kazali su.

Prema njihovim riječima u odnosu na obaveze iz završnog mjerila, koje je DRI, kako su kazali, u potpunosti ispunila, ista ostaje posvećena jačanju saradnje sa Skupštinom, primjenjujući u potpunosti svoje obaveze iz Protokola o saradnji.

"Pored činjenice što DRI redovno dostavlja na uvid sve konačne izvještaje o reviziji Skupštini, DRI će intenzivirati svoje aktivnosti na planu prezentovanja na sjednicama nadležnih skupštinih odbora ključnih nalaza iz izvještaja o reviziji i praćenja realizacije preporuka", dodali su.

Bonus video: