Spajić - Borelj: Cijenimo reformske napore i ohrabrujemo vas da iskoriste šansu koja se sada ukazala

"Radujemo se što ćemo zajedno raditi na putu Crne Gore, ka zajedničkoj budućnosti u Evropskoj uniji“

7387 pregleda 0 komentar(a)
Spajić i Borelj, Foto: Vlada Crne Gore
Spajić i Borelj, Foto: Vlada Crne Gore

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić sastao sa sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepom Boreljom na marginama Međuvladine konferencije u Briselu, saopšteno je iz Spajićevog kabineta.

Kako se navodi u saopštenju, Borelj je tom prilikom pozdravio izuzetne napore 44. Vlade da intenzivira pregovarački proces.

Istakao je dinamiku sprovođenja reformi, naročito u oblastima vezanim za poglavlja 23 i 24, kroz kompletiranje Ustavnog suda, izbor nedostajućih članova Sudskog savjeta i VDT-a, čime je, kako kaže, napravljen veliki korak ka ispunjavanju privremenih mjerila za ta poglavlja.

"Cijenimo reformske napore i ohrabrujemo vas da iskoriste šansu koja se sada ukazala. Radujemo se što ćemo zajedno raditi na putu Crne Gore, ka zajedničkoj budućnosti u Evropskoj uniji“, poručio je Borelj.

"Bilo je riječi o vanjskoj i bezbjednosnoj politici Evropske unije, a Borelj je pohvalio potpunu usklađenost Crne Gore po ovim pitanjima što, kako je istakao, pokazuje stratešku opredjeljenost ka EU. U razgovoru je istaknut nastavak visokokvalitetnog doprinosa Crne Gore misijama i operacijama EU posvećenim zajedničkoj bezbjednosti i odbrani", piše u saopštenju.

"Tokom sastanka je konstatovan i povećani rizik od sajber napada usljed aktuelne geopolitičke situacije, pa je dogovorena podrška EU kako bi se povećala trenutna operativna sposobnost Crne Gore za otkrivanje, sprečavanje i odbijanje napada na njene digitalne infrastrukture i sisteme", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: