Danilović: Šimun smijenio Jokića po naređenju, Vlada, parlamentarna većina i Spajić nam duguju

"Ujedinjena Crna Gora je ponosna na svog funkcionera koji za tri godine nije dozvolio da ni jedan zaposleni osjeti Jokićevu političku pripadnost", rekao je Danilović

13163 pregleda 56 reakcija 56 komentar(a)
Danilović, Foto: Luka Zeković
Danilović, Foto: Luka Zeković

Predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović saopštio je danas da je ministar zdravlja Vojislav Šimun po naređenju smijenio Danila Jokića sa funkcije direktora podgoričkog Doma zdravlja.

Šimun je Jokića, funkcionera Ujedinjene Crne Gore, smijenio juče, a na njegovo mjesto izabrana je dr Dragana Durković Perović, dugogodišnji ljekar specijalista u podgoričkom Domu zdravlja.

"Ministar zdravlja Vojisav Šimun smijenio je juče direktora DZ Podgorica dr Danila Jokića. Potpisao je Razrješenje koje, ubijeđen sam, nije čitao. A i zašto bi? Morao je, po naređenju, da ga smijeni. Ujedinjena Crna Gora je ponosna na svog funkcionera koji za tri godine nije dozvolio da ni jedan zaposleni osjeti Jokićevu političku pripadnost. Pored pokazane profesionalne hrabrosti rečeno je dovoljan razlog da ode ponosno s pozicije na koju je izabran na konkursu. Ministar je smijenio dr Jokića na osnovu predloga i žalbi Odbora direktora, na osnovu nedostojnog tužakanja na njegov rad od prije dvije godine", istakao je Danilović u saopštenju u kome se kako je naveo obraća Šimunu, Vladi Crne Gore i parlamentarnoj većini i poručio "nećemo ćutati dok nas mučki smjenjujete".

On je dodao da Šimun "očigledno nije provjeravao kako je do toga došlo, jer da jeste shvatio bi da su navodne sjednice tog organa upravljanja održavane putem vajbera, a da je zbog nepodnošljivog insistiranja na novčanim nadoknadama, koje ne određuje direktor nego Vlada, jedna časna ljekarka iz Odbora podnijela ostavku".

"Ujedinjena Crna Gora ministru Šimunu ne duguje ništa, ali bi i on, njegove kolege iz Vlade, parlamentarne većine i premijer (Milojko Spajić) lično morali znati da oni nama duguju. Vojislav Šimun ne bi nikada vidio ministarski kabinet da su Vladimir Dobričanin ili Danilo Jokić prihvatili da pogaze lične i političke principe i zasjednu na mjesto ministra", kazao je Danilović.

On je rekao da Šimun nije bio ni prvi, ni najbolji izbor za ministra, već da je bio iznuđeno rješenje, "nakon što neki od nas nisu prihvatili pogodbu koja bi nas i ljudski i politički unizila".

"Nakon što su meni nudili mjesto ministra prosvjete koje sam odbio, nudili su nam i mjesto ministra zdravlja ali smo i to odbili. Danas svjedočimo svi koliko je to bilo dobro za ovaj 'napredak Crne Gore u evropskim integracijama' kojim se kite svi izuzev nas koji smo ga omogućili. Govorili smo mandataru Spajiću da je većina od 41 ili 42 poslanika, u kojoj bi bilo 11 mandata DPS-ovih partnera, smrtonosan recept za budućnost države. Naše 'da' nam je donosilo i ministarstvo i pozicije, ali je naš odgovor bio 'ne'. Ministar Šimun ovo nikad neće razumjeti. Neće jer prije nego je postao ministar javnost nije znala za njegovu opozicionu djelatnost. Prije izbora 2020. godine Vojislav Šimun nije pokretao peticije podrške za odbranu časti nikšićkih ljekara. Nije ga bilo među stotinama onih koji su stavili svoj potpis jer tada nije bilo lako biti čovjek, ljekar i opozicionar. Tih, prethodnih, godina nismo pročitali ni jedno reagovanje Vojislava Šimuna u vezi zloupotrebe vlasti od strane ondašnih zdravstvenih velmoža", poručio je Danilović.

On je kazao i da je Jokić objavio desetine reagovanja, javno podržavao kolege, iako je radio kao ljekar u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP), kao i da je protestovao u "šetnjama tišine" protiv zloupotrebe pandemije u političke svrhe.

"Bio je privođen u policiju zajedno sa stranačkim funkcionerima. Vojislava Šimuna niko nije hapsio ili privodio. Aktuelni ministar ne zna kako je teško bilo ostati svoj, braniti profesiju i dostojanstvo po svaku cijenu. Aktuelni ministar zdravlja vjeruje, međutim, da je sa smjenama valjalo početi od Jokića, a to govori o njegovoj političkoj i profesionalnoj nezrelosti. Da je drugačije znao bi da se ne počinje od najboljih nego od najgorih. Znao bi da se sa kolegom sa kojim si bio na izbornoj listi prethodno razgovara. Znao bi da nije dužan da poštuje ni godine, ni znanje, ni zvanje, ali da je dužan da poštuje hrabrost onoga koji se nije krio i čekao skrštenih ruku da mine Đukanovićevo i Markovićevo vrijeme. Da je dorastao funkciji ministra i da ima ikoga u svojoj stranci da ga nauči, znao bi da je sa 'čišćenjem' morao početi od svog ministarstva i od Vlade", poručio je Danilović.

Po njegovim riječima, Jokić je razriješen, ali se zato nogama, rukama, lopatama i lošim namjerama na pozicije u izvršnoj vlasti vraćaju kadrovi koji su unizili medicinu i javni, profesionalni poziv.

"U našoj stranci nema preletača, nema onih koji su 'turirali Đukanovićeve traktore', a ministar Šimun treba da se okrene oko sebe, zagleda u ogledalo, u odbore direktora, u vlastite kadrove koje nepoznaje, i vidjeće da nam, sada već sa novom članskom kartom, vedri i oblači buljuk onih koji su se razbježali kad je bilo nepodnošljivo teško. Ujedinjena Crna Gora zna da je na meti onih koji nam nikada nisu oprostili što smo ih spasili od vlastite, prazne nadmenosti. Na meti smo osvete jer nismo zapošljavali po partijskoj pripadnosti, nismo raskalašno trošili novac na reprezentacije i bahaćenja. Branili smo principe, pa samim tim i Šimunovo pravo, i pravo njegovih kolega - sve do sadašnjeg šefa vlade; da ne budu izigrani i zaobiđeni kroz političke smicalice. Branili smo principe bez kojih je politika samo jedan brlog, branili bez ikakvih kontra usluga jer nismo ni halapljivi, ni nenajedeni. Ako Šimun ili bilo ko od njegovih kolega, uključujući i premijera, misli da će nas smjenama sa mjesta koje smo zavrijedjeli na konkursima, disciplinovati i ućutkati, onda su zaista veliki politički laici", rekao je predsjednik Ujedinjene Crne Gore.

On je naveo i da se u politici plaća cijena i za odvažnost i za kukavičluk.

"Podignute glave Ujedinjena će platiti svoju dobronamjernost i tvrdoglavost, a čini mi se da će ubrzo, mnogo prije nego što misle, pojedini plaćati svoje vlastoljublje, pohlepu i primitivno lukavstvo kojim se ne prevode žedni nego kivni preko vode. Tu smo, i nećemo stati dokle ne ispričamo svaki detalj ministarskog i svih drugih posrtanja", zaključio je Danilović.

Bonus video: