Znači li čestitka Milovića Živkoviću približavanje PES-a i DPS-a: "Jedan ministar nije partija"

Vjerujem da je Milovićeva čestitka Živkoviću data u njegovo ime, kao sportski gest, kaže izvor iz vrha PES-a. Ovo možda budi znatiželju, ali ne bih ga odmah proglasio signalom nove političke strategije, rekao je Mitar Paunović iz Demokrata

56331 pregleda 191 reakcija 146 komentar(a)
Andrej Milović, Foto: Luka Zekovic
Andrej Milović, Foto: Luka Zekovic

U Pokretu Evropa sad (PES) nije razmatrana saradnja sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) nakon njihovih unutarstranačkih izbora i ministar pravde Andrej Milović je Danijelu Živkoviću izbor za predsjednika DPS-a čestitao u svoje ime.

To je nezvanično “Vijestima” rekao izvor iz vrha PES-a, dok iz Demokratske Crne Gore ocjenjuju da “jedan čovjek, funkcioner ili ministar”, ne čini jednu partiju i da čestitka Milovića ne znači da PES planira saradnju sa DPS-om.

Sagovornik iz vrha PES-a kaže da Vlada premijera Milojka Spajića ima stabilnu podršku u okviru koalicionog sporazuma, te zajedno sa parlamentarnom većinom i dijelom opozicije uspješno sprovodi zacrtane ciljeve i EU agendu.

“Vjerujem da je Milovićeva čestitka Živkoviću data u njegovo ime, kao jedan sportski gest, koja je data i uz poziv da DPS podrži politike vlade iz oblasti vladavine prava, što do sada nije bio slučaj”, rekao je.

Milović je Živkoviću čestitao na društvenoj mreži X, gdje je napisao da je uvjeren da će Živković donijeti novu vrijednost crnogorskoj politici, usmjeravajući DPS ka konstruktivnim politikama za dobrobit svih građana Crne Gore.

“Nove generacije, oslobođene tereta prošlosti, moraju zajedno raditi na pomirenju Crne Gore i izgradnji prosperitetne budućnosti jer je saradnja ključ za stabilnost i progres naše države. Zajedno, kao nova generacija političara, moramo Crnu Goru voditi naprijed ka EU i izgraditi bolje, mirnije i pravednije društvo”, naveo je Milović.

On nije odgovorio na pitanja “Vijesti” šta znači čestitka Živkoviću, da li je to nagovještaj saradnje i može li se sarađivati sa sadašnjim DPS-om.

Lider PES-a i premijer je odmah nakon prošlogodišnjih izbora, 11. juna uveče, rekao da neće u koaliciju sa DPS-om, kao ni sa GP URA.

Tokom višemjesečnog formiranja vlade, spekulisalo se da je bilo razgovora o ulasku DPS-a u Spajićevu vladu ili manjinskoj podršci te stranke vladi, ali te informacije nikada nijesu potvrđene. Iz dijela opozicije, povremeno stižu optužbe da se nakon izbora ostavljaju ili ponovo postavljaju DPS kadrovi “po dubini”. Iz PES-a tvrde da se funkcioneri imenuju po stručnosti i znanju a ne po partijskim linijama.

Na pitanja “Vijesti” kako vide čestitku Milovića i da li to nagovještava saradnju sa PES-om, iz DPS-a nijesu odgovorili. Na ta pitanja nijesu odgovorili ni iz Nove srpske demokratije (NSD), koja sa PES-om čini vlast.

Članstvo DPS-a izabralo je u nedjelju Živkovića za predsjednika te stranke, a Aleksandru Vuković Kuč, Abaza Dizdarevića, Ivana Vukovića i Jevta Erakovića za potpredsjednike. Živković je od aprila prošle godine bio vršilac dužnosti šefa DPS-a, nakon ostavke Mila Đukanovića i bio je jedini kandidat za predsjednika partije, dok je novo lice u najužem rukovodstvu Vuković Kuč, koja je došla na mjesto Sanje Damjanović, koja je krajem prošle godine podnijela ostavku.

Portparol Demokrata Mitar Paunović je odgovarajući na pitanje “Vijesti” kako gledaju na to što je ministar iz PES-a čestitao Živkoviću izbor za predsjednika DPS-a, kazao da je od suštinske važnosti poštovati autonomiju i unutrašnje odluke svakog političkog subjekta i svakog pojedinca.

“U politici, čak i jedna čestitka, poput ove može izazvati talas spekulacija. Ali, to ne znači da PES planira saradnju sa DPS-om, jer jedan čovjek, funkcioner ili ministar, sve i da kojim slučajem to želi, ne čini jednu stranku”, kazao je.

Kako je dodao, ako se pogleda unazad, poslanici PES-a i brojni partijski i javni funkcioneri, izbjegavali su bilo kakvu saradnju sa DPS-om.

“Dakle, dok ovaj gest možda budi znatiželju, ne bih ga odmah proglasio signalom neke nove političke strategije”, rekao je Paunović.

Na pitanje zašto Demokrate nijesu čestitale Živkoviću izbor za predsjednika, odgovorio je da je “distanca jasnija poruka od čestitke”.

“Želimo da se vratimo u politiku odlučivanja”

“Ovo je novi izazov u mom životu... Želimo da se vratimo u politiku odlučivanja”, kazao je Živković u nedjelju veče nakon partijskih izbora.

Na pitanje “Vijesti” po čemu će se razlikovati politika novog rukovodstva u odnosu na politiku DPS-a za vrijeme Đukanovića, Živković je odgovorio da ta partija “jasno i čvrsto stoji na temeljima građanskog društva, multinacionalne politike, politike koja je obezbijedila evroatlantsku perspektivu Crnoj Gori”.

Danijel Živković
Danijel Živkovićfoto: Boris Pejović

“Što se tiče tih programskih ciljeva, nema se šta mnogo mijenjati, jer smo mi utemeljili ono što je osnovna platforma u Crnoj Gori. A što se tiče načina političkog djelovanja u narednom periodu, to će se razlikovati jer smo u opoziciji. Iz opozicije ćemo isprogramirati ono što je naša vizija budućeg razvoja državnog sistema u različitim oblastima. Ono što je ključno je da ćemo još više biti posvećeni terenskom radu, obilasku opštinskih organizacija i još više posvećeni problemima građana”, kazao je.

Živković je četvrti lider u istoriji te stranke, nakon Momira Bulatovića, Milice Pejanović Đurišić i Mila Đukanovića.

Bonus video: