Šaranović o Spajićevom "prostoru za dogovor" sa Brđaninom: Vlada ne smije ignorisati parlament

Ministar policije poručuje da se odluke Skupštine moraju poštovati i opet poziva kolege iz Vlade da razmotre njegov predlog o razrješenju Brđanina

54244 pregleda 106 reakcija 96 komentar(a)
“Nastaviću borbu protiv korupcije uprkos opstrukcijama”: Šaranović, Foto: Luka Zeković
“Nastaviću borbu protiv korupcije uprkos opstrukcijama”: Šaranović, Foto: Luka Zeković

U sistemu parlamentarne demokratije glas skupštine mora biti uvažen, a odluke sprovedene u djelo zarad opšteg dobra i pravne države.

To je “Vijestima” sinoć kazao ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović (Demokrate), odgovarajući na pitanje kako tumači jučerašnju poruku premijera Milojka Spajića (Pokret Evropa sad) - da “postoji prostor za dogovor i razgovor” sa šefom policije Zoranom Brđaninom, čije je razrješenje Šaranović predložio prije više od mjesec.

Ministar je to predložio nakon što je parlament dao negativno mišljenje na dva izvještaja Brđanina. Međutim, Spajić predlog još ne uvrštava u dnevni red sjednice Vlade.

Premijer je novinarima, nakon otvaranja dionice puta Mateševo - Kolašin, rekao da je Brđanin “u punom mandatu” i da sve treba raditi “u skladu sa zakonima”.

“Ne bih volio da se igram galimatijasa kojeg se igrala 43. Vlada. Mislim da postoji prostor i za dogovor i za razgovor s Brđaninom, kao i načini koji su civilizovani i primjereni demokratskoj praksi i evropskoj praksi...”, naveo je.

Šaranović kaže da svako ignorisanje odluka Skupštine nije samo pitanje političke volje, već i odgovornosti pred zakonodavnim domom, ali i pred javnom upravom - u ovom slučaju sektorom unutrašnjih poslova. Naglašava da se, u duhu parlamentarne demokratije, Skupština “mora poštovati kao vrhovna predstavnička institucija”.

“... Naglašavam važnost usklađivanja akcija izvršne vlasti s odlukama Skupštine. Vjerujem u princip da u sistemu parlamentarne demokratije glas parlamenta mora biti uvažen, a odluke sprovedene u djelo, zarad opšteg dobra i pravne države”, istakao je ministar, pozivajući opet kolege iz Vlade da razmotre predlog o razrješenju Brđanina.

Šaranović podsjeća da je skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu jednoglasnom odlukom “svih prisutnih poslanika vlasti i opozicije” odbio dva izvještaja UP o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije za 2022. godinu, koja se odnose na mandat Brđanina. Za to su glasali poslanici Pokreta Evropa sad (ukupno tri s njihove liste), Demokrata, Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije, Socijalističke narodne partije, Građanskog pokreta URA, Socijaldemokrata, kao i posebni kluba poslanika.

Ocjenjuje da se tom odlukom jasno šalje poruka šta je potrebno uraditi.

“I ja sam to i učinio. Predložio sam razrješenje direktora UP saglasno članu 16 stav 3 Zakona o unutrašnjim poslovima, i pored toga gotovo svakodnevno pozivao da se takav predlog što prije razmotri”, podsjeća ministar.

Šaranović kaže da se, “bez obzira na opstrukcije unutar sistema bezbjednosti”, obavezuje da će nastaviti “bespoštednu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije”.

“Poznajem mehanizme i imam volju da sprovedem neophodne reforme, ali je za isto potrebna podrška sistema i svih činilaca izvršne vlasti”, poručuje on.

Generalni sekretarijat Vlade (GSV) nedavno je saopštio “Vijestima” da izvršna vlast nije dobila Šaranovićev predlog, ali da ga je ministar 26. decembra dostavio njenoj Komisiji za kadrovska i administrativna pitanja. GSV tvrdi da je komisija dva dana kasnije razmotrila predlog i odgodila odlučivanje o njemu dok Šaranović ne dostavi i predlog za određivanje v. d. šefa policije. Šaranović tvrdi da to Vladino tijelo nije razmatralo njegov predlog. Ministar je sredinom januara rekao “Vijestima” da da kandidata za privremenog šefa policije može predložiti tek kad to mjesto bude upražnjeno.

Odnosi Pokreta Evropa sad (PES) i Demokrata “zategli” su se zbog kadrovanja u bezbjednosnom sektoru, a nakon sjednice Vlade početkom decembra na kojoj je ministar pravde Andrej Milović (PES) zatražio hitne smjene u tom dijelu sistema.

Brđanin je u fotelju prvog policajca vraćen sudskom odlukom od 7. decembra, ali je deset dana kasnije skupštinski odbor dao negativno mišljenje na dva njegova izvještaja, što je stvorilo uslove da bude razriješen. On je za direktora policije izabran u avgustu 2021, u mandatu Vlade Zdravka Krivokapića, što znači da mu petogodišnji mandat ističe u avgustu 2026.

Hoće li se “dogovoriti” s premijerom: Brđanin
Hoće li se “dogovoriti” s premijerom: Brđaninfoto: Boris Pejović

Prvi put ga je Vlada Dritana Abazovića razriješila krajem marta prošle godine godine, a Upravni sud je ukinuo tu odluku početkom jula kao nezakonitu. Vlada je ponovila svoju odluku početkom avgusta, a sud je poništio 7. decembra.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić je u obrazloženju predloga za razrješenje kao razloge za to naveo operaciju Specijalnog državnog tužilaštva tokom koje je uhapšen bivši pomoćnik direktora UP Dejan Knežević i više policijskih službenika, zbog sumnje da su izvršili krivična djela iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije.

Prema Zakonu o unutrašnjim poslovima, u slučaju prestanka mandata direktora policije prije vremena na koje je postavljen, Vlada, na predlog ministra, za vršioca dužnosti određuje jednog od rukovodilaca unutrašnje organizacione jedinice UP koji ispunjava uslove za direktora, a najduže do šest mjeseci. U UP je 20 organizacionih jedinica.

Direktora UP, na osnovu javnog konkursa, postavlja Vlada, na predlog ministra.

Bonus video: