Ministar priča sa kandidatima, Sud čeka Vladu: Za zastupnika Crne Gore u Strazburu prijavilo se najmanje dvoje kandidata

Iz Ustavnog suda su “Vijestima” rekli da je rok za izjašnjenje Vlade, povodom inicijative za ocjenu ustavnosti Uredbe, 15 dana i on još nije istekao

17999 pregleda 3 komentar(a)
“Ustavni sud će vrlo brzo razmatrati predmet”: Sa ranije sjednice, Foto: BORIS PEJOVIC
“Ustavni sud će vrlo brzo razmatrati predmet”: Sa ranije sjednice, Foto: BORIS PEJOVIC

Ustavni sud još nije zakazao sjednicu na kojoj će se izjasniti da li je Uredba o zastupniku Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u skladu sa Ustavom, jer čeka izjašnjenje Vlade. Uprkos tome, konkurs za novog zastupnika je završen i u toku je intervjuisanje kandidata, saznaju “Vijesti”.

Iz Ustavnog suda su “Vijestima” rekli da je rok za izjašnjenje Vlade, povodom inicijative za ocjenu ustavnosti Uredbe, 15 dana i on još nije istekao.

“Čim taj rok istekne, Ustavni sud će vrlo brzo razmatrati predmet”, kazali su iz suda.

Ustavni sud je 23. januara odlučio da prioritetno razmotri predmet o ocjeni ustavnosti izmjena Uredbe o zastupniku Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, kojima je, između ostalog, mandat zastupnika ograničen na najviše dva puta po četiri godine. Tom sudu podnijeto je više inicijativa za ocjenu ustavnosti izmjena Uredbe, ali su one spojene u jedan predmet.

Vlada je krajem decembra prošle godine usvojila izmjene Uredbe, što znači da će aktuelna zastupnica pred Evropskim sudom za ljudska prava Valentina Pavličić tu dužnost obavljati dok se u postupku novouvedenog javnog poziva ne izabere novi predstavnik Crne Gore. Do izmjena, Uredbom je bilo propisano da Vlada imenuje zastupnika na period od četiri godine, uz mogućnost ponovnog imenovanja.

U međuvremenu je završen konkurs za izbor zastupnika, kao i zamjenika zastupnika, koji je raspisalo Ministarstvo pravde.

Ministarstvo od prekjuče nije odgovorilo na pitanja “Vijesti” koliko je prijavljenih i ko su.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, na konkurs za zastupnika prijavila su se najmanje dva kandidata. “Već je počelo njihovo intervjuisanje”, rekao je izvor “Vijesti”.

U pozivu je navedeno da će intervjue sa kandidatima obaviti ministar pravde Andrej Milović.

Valentina Pavličić “Vijestima” je rekla da očekuje da se Ustavni sud promptno izjasni o Uredbi o zastupniku Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, jer se, kako kaže, radi o par ekselans aktu koji nije u skladu sa Ustavom i koji ne može ostati u pravnom prometu.

Pavličić podsjeća da se Ustavni sud ranije, u predmetu KIPS, nije izjasnio zbog čega je nastupila velika šteta za državu. Evropski sud za ljudska prava u Strazburu presudio je 2019. godine da Crna Gora isplati 4,5 miliona eura obeštećenja toj kompaniji, jer je prije 14 godina tadašnji gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša stopirao gradnju tržnog centra KIPS-a.

Bonus video: