Katarina Peković nova zastupnica države pred Evropskim sudom za ljudska prava

Odluku je usvojila Vlada na današnjoj sjednici i time preduhitrila Ustavni sud, koji još nije donio odluku u predmetu za ocjenu ustavnosti izmjena Uredbe o zastupniku Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava iako su glasali da im taj slučaj bude prioritetan

27033 pregleda 59 reakcija 26 komentar(a)
Peković, Foto: Centar za obuku u sudstvu i tužilaštvu
Peković, Foto: Centar za obuku u sudstvu i tužilaštvu

Sutkinja Osnovnog suda u Podgorici Katarina Peković nova je zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, saznaju Vijesti.

Odluku je usvojila Vlada na današnjoj sjednici i time preduhitrila Ustavni sud, koji još nije donio odluku u predmetu za ocjenu ustavnosti izmjena Uredbe o zastupniku Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava iako su glasali da im taj slučaj bude prioritetan.

Novom Uredbom, koja je donijeta krajem decembra prošle godine, ograničen je mandat zastupnika države na najviše dva puta po četiri godine.

Prelaznim i završnim odredbama Uredbe je predviđeno i da dugogodišnjoj zastupnici države pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu Valentini Pavličić, koja je na tu funkciju izabrana 23. septembra 2015. godine, mandat prestaje danom izbora novog zastupnika.

Pavličić ali advokat Mitar Šušić podnijeli su inicijativu Ustavnom sudu tvrdeći da Vladine izmjene Uredbe nisu u skladu s Ustavom, pojašnjavajući da podzakonski akt ne može imati povratno pravno dejstvo, te da "oslikava očiglednu namjeru da se mimo propisa i ustavnih i demokratskih standarda prekine mandat aktuelnoj zastupnici Crne Gore"...

Ministarstvo pravde 11. januara ove godine objavilo je javni poziv za prijavu kandidata za zastupnika i zamjenika zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, a konkurs je trajao do 26. januara.

Ministar pravde Andrej Milović odmah je obavio intervjue sa prijavljenim kandidatima, a potom i sačinio predlog za imenovanje zastupnika, koji je dostavio Vladi.

Peković bila u Strazburu

Nova zastupnica Crne Gore pred ELJSP je bila savjetnica u Osnovnom sudu u Podgorici, a potom je odlukom Sudskog savjeta u julu 2015. godine izabrana za sutkinju tog suda.

Naredne godine, Sudski savjet je saglasno odredbi člana 84 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, radi učešća u poslovima koji se odnose na unapređenje rada sudova, a naročito na uvođenju međunarodnih standarda u rad domaćih sudova, na predlog tadašnjeg predsjednika Registra Evropskog suda za ljudska prava donio odluku o upućivanju Katarine Peković u Strazbur.

Kao sekondirani, mladi sudija Peković je imala privilegiju da u Strazburu provede tri godine na radu u Registru Evropskog suda za ljudska prava, gdje je sticala praksu o evropskom konvencijskom pravu ali i prenošenju iskustva sudijama po povratku u Crnu Goru.

Nakon isteka mandata, Peković se vratila u Osnovni sud u Podgorici, a potom je 2020. godine odlukom Sudskog savjeta, uvrštena na listu mentora Centra za obuku u sudstvu i Državnom tužilaštvu.

U Centru za obuku u protekle tri i po godine je, kako se to navodi na sajtu, kao predavač i mentor obavila brojne obuke iz modula posvećenog Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i osnovnim slobodama - Evropski sud za ljudska prava – dvije faze razvoja i osnovni principi rada, Sudska uprava, sudije i njihov izbor; sudske formacije (pojedinac, odbori, vijeća) i njihova nadležnost; izvršenje presuda i odluka ELJSP, nadzor nad izvršenjem presuda i odluka, put predstavke od nacionalnog nivoa do izvršenja presude Evropskog suda...

Govori engleski i francuski jezik.

Bonus video: