Vlada ne mari za Ustavni sud

Izabrana nova zastupnica pred ECHR, uprkos inicijativi za ocjenu ustavnosti. Štetu treba da snosi ministar pravde kao inicijator ovog unaprijed cjelokupno dogovorenog postupka, kazala je Valentina Pavličić i najavila tužbu. Nova zastupnica treba da brani stav da je država u određenim predmetima postupala u skladu sa Ustavom, a možda će Ustavni sud ocijeniti da je neustavno izabrana, rekao je Mitar Šušić

26282 pregleda 82 reakcija 45 komentar(a)
Valentina Pavličić, Foto: Luka Zeković
Valentina Pavličić, Foto: Luka Zeković

Dosadašnja zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava (ECHR) Valentina Pavličić najavila je da će odmah po dobijanju odluke o njenom razrješenju podnijeti Vladi zahtjev za odlaganje izvršenja, kao i tužbu Upravnom sudu.

Pavličić je “Vijestima” rekla da je odluka Vlade o izboru zastupnice nastala kao proizvod neustavnog, nezakonitog i netransparentnog postupka.

“To sam spremna i pravno kadra i da pravno dokažem. Smatraću to svojim doprinosom razvoju vladavine prava i demokratskih principa koji su ultimativno zasnovani na vladavini zakona i na njima zakonito donesenih odluka. Bez prevlasti ovih principa teško ćemo se pridružiti evropskim demokratijama”, kazala je Pavličić.

Vlada je juče na elektronskoj sjednici razriješila Pavličić, a za novu zastupnicu pred ECHR izabrala sutkinju Osnovnog suda u Podgorici Katarinu Peković. Odluka je donijeta na predlog ministra pravde Andreja Milovića, čime je Vlada preduhitrila Ustavni sud, koji još nije donio odluku u predmetu za ocjenu ustavnosti izmjena Uredbe o zastupniku Crne Gore pred ECHR, iako su glasali da im taj slučaj bude prioritetan.

Ustavnom sudu podnijeto je više inicijativa za ocjenu ustavnosti izmjena Uredbe, ali su one spojene u jedan predmet. Inicijativu su podnijeli i Pavličić i advokat Mitar Šušić, tvrdeći da Vladine izmjene Uredbe nisu u skladu s Ustavom, jer “podzakonski akt ne može imati povratno pravno dejstvo”, te da “oslikava očiglednu namjeru da se mimo propisa i ustavnih i demokratskih standarda prekine mandat aktuelnoj zastupnici Crne Gore”....

Katarina Peković
Katarina Pekovićfoto: Centar za obuku u sudstvu i tužilaštvu

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, Ustavni sud bi ovaj predmet mogao razmatrati početkom naredne sedmice. Ustavni sud je odlučio da prioritetno razmatra ovaj predmet, ali, kako je ranije rečeno “Vijestima” iz tog suda, čekali su izjašnjenje Vlade o inicijativi. Rok za izjašnjenje od 15 dana istekao je juče.

Novom Uredbom, koju je Vlada donijela krajem decembra prošle godine, ograničen je mandat zastupnika na najviše dva puta po četiri godine. Predviđeno je i da dugogodišnjoj zastupnici Valentini Pavličić, koja je na tu funkciju izabrana 23. septembra 2015. godine, mandat prestaje danom izbora novog zastupnika.

Slična situacija desila se u slučaju direktora Uprave policije Zorana Brđanina, kojeg je bivša Vlada Dritana Abazovića razrješavala dva puta uprkos presudi Upravnog suda. Odluku suda je ispoštovala nova Vlada i Brđanina vratila na posao.

Advokat Mitar Šušić rekao je “Vijestima” da je velika greška što se zastupnik pred ECHR, koji treba da bude ogledalo Crne Gore, pred tim sudom i cjelokupnom međunarodnom pravnom javnošću, bira na netransparentan i neustavan način.

“Šalje se ružna slika naših unutrašnjih stvari - ‘čim dođem ja dovodim svoju ekipu’. To ni u prethodnom periodu nijesmo imali izraženo na taj način”, kazao je.

Pojasnio je da nova zastupnica treba da štiti postupke države i pred Sudom u Strazburu brani stav da je država u određenim predmetima postupala u skladu sa Ustavom i zakonom, a pri tome ima hipoteku da će možda Ustavni sud ocijeniti da sama nije izabrana u skladu sa Ustavom.

To, kako je dodao, nije dobro za zastupnicu, o kojoj kako sudiji, kako kaže, ima lijepo mišljenje.

Šušić
Šušićfoto: Luka Zeković

Prema riječima Valentine Pavličić, o postupku smjene postojećeg i izbora novog zastupnika kroz kršenje i nepoštovanje ustava i zakonskih odredbi najbolje govori kvalitet izbora novog zastupnika koji se desio umjesto odgovora Vlade Ustavnom sudu na pravne argumente iz podnijete inicijative za ocjenu ustavnosti.

Ministarstvo pravde 11. januara ove godine objavilo je javni poziv za prijavu kandidata za zastupnika i zamjenika zastupnika Crne Gore pred ECHR, ne čekajući izjašnjenje Ustavnog suda, a konkurs je trajao do 26. januara.

Iz Ministarstva nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” koja su poslata u srijedu – koliko se kandidata prijavilo, da li su intervjuisani i kada će biti izabran zastupnik i zamjenik zastupnika.

Izvor “Vijesti” rekao je da ministar pravde nije Vladi dostavio predlog za izbor zamjenika zastupnika, nakon što su neki mediji objavili da je za tu poziciju predložio Kseniju Jovićević, nekadašnju savjetnicu bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice.

Pavličić je kazala da nema pravne dileme da resorni ministar nema “stručne kompetencije da pruži pravnu argumentaciju i ospori navode iz podnijete inicijative”.

“Takođe nemam dilemu da će učinjeno prouzrokovati ne samo reputacionu već i materijalnu štetu za Crnu Goru i zato mislim da bi bilo više nego korektno i u skladu sa uputima od strane Evropskog suda da tu štetu snese upravo ministar pravde kao inicijator ovog unaprijed cjelokupno dogovorenog postupka jer bi se na taj način preduprijedilo dalje kršenje Ustava i zakona sa njegove strane. Zaista sam duboko ubijeđena da nosioci visokih izvršnih i pravosudnih funkcija moraju nositi ličnu i materijalnu odgovornost za svoje postupke”, rekla je Pavličić.

Ministar pravde Andrej Milović
Ministar pravde Andrej Milovićfoto: Boris Pejović

To bi, kako je dodala, bio ključan impuls za izbor stručnih, a ne politički podobnih kadrova na pozicije od ključne stručne važnosti po državu i njen sistem.

“Na kraju svi ozbiljni demokratski sistemi su zasnovani na ultimativnoj vladavini prava i supremaciji zakona, to nisu pitanja o kojima se pregovara, trguje i dogovara i zato su ti sistemi prosperitetni, predvidljivi i napredni, a ovakvi postupci vode urušavanju svega toga”, rekla je Pavličić.

Šušić je od Ustavnog suda tražio i donošenje privremene mjere kojom bi se obustavile sve preduzete radnje.

“Znajući kako je naš Ustavni sud do sada rješavao ta pitanja, odnosno koliko se trudio da se nikom ne zamjeri, pretpostavljam da će konstatovati da to nije bilo u skladu sa Ustavom i oni su završili posao”, kazao je.

Peković u Strazburu bila tri godine

Peković je bila savjetnica od 2008. godine u Osnovnom sudu u Podgorici, a potom je u julu 2015. godine izabrana za sutkinju tog suda.

Naredne godine, Sudski savjet je donio odluku o upućivanju Katarine Peković u Strazbur, gdje je provela tri godine u Registru Evropskog suda za ljudska prava.

Nakon isteka mandata, Peković se vratila u Osnovni sud u Podgorici, a potom je 2020. godine odlukom Sudskog savjeta uvrštena na listu mentora Centra za obuku u sudstvu i Državnom tužilaštvu.

Bonus video: