Ivanović u Stejt departmentu: Američke investicije dobrodošle u Crnu Goru

Šef diplomatije se sastao sa visokim predstavnicima američke administracije

5749 pregleda 11 komentar(a)
Foto: MVP
Foto: MVP

Američke investicije u energetici, ali i svim drugim oblastima, su veoma dobrodošle u Crnu Goru, saopštio je ministar vanjskih poslova, Filip Ivanović u Stejt Departmentu.

On se sastao sa visokim predstavnicima američke administracije, a u fokusu razgovora bilo je jačanje bilateralne saradnje, kao i podrška Sjedinjenih Američkih Država (SAD) reformama i unapređenju demokratskih kapaciteta crnogorskog društva.

Sa pomoćnikom državnog sekretara za energetske resurse Džefrijem Pjatom, razgovarao je o mogućnostima za dinamiziranje saradnje u oblasti energetike, sa posebnim osvrtom na projekte iz domena obnovljivih izvora energije.

Ivanović je govorio o investicionim potencijalima ali i napretku ostvarenom na planu obezbjeđivanja alternativnih izvora energije.

Pjat je pozdravio posvećenost Crne Gore izgradnji energetske nezavisnosti, istakavši da će SAD nastaviti da podržavaju takve politike, kao i da su zainteresovani za afirmaciju projektnih ideja i intenzivnije bilateralne kontakte u ovoj oblasti.

Istovremeno je ocijenio važnim to što je Evropa uspješno smanjila energetsku zavisnost od Rusije u prethodnom periodu.

U razgovoru sa prvom zamjenicom pomoćnika državnog sekretara za ekonomske poslove, Ejmi Holman istaknut je obostrani interes za snaženje ekonomske saradnje.

ivanović sd
foto: MVP

Sagovornici su ocijenili da je pokretanje ekonomskog dijaloga između dvije zemlje izraz spremnosti i SAD-a i Crne Gore, da se posebno posvete ekonomskoj saradnji i iskorištavanju investicionih potencijala, imajući u vidu izražen interes američkih kompanija za ulaganja i pokretanje novih biznisa u Crnoj Gori.

Na liniji započetog dijaloga i formiranih radnih tijela, Ivanović i Holman su razgovarali o daljem planu aktivnosti i održavanju drugog sastanka, ocijenivši da je cilj ne samo ojačati ekonomsko partnerstvo sa Crnom Gorom, već kroz projekte podstaći dalji razvoj zemlje, a time i napredak ka pristupanju Evropskoj uniji.

Ivanović se sastao i sa zamjenicom pomoćnika državnog sekretara za demokratiju, ljudska prava i rad, Nikol Čalik.

ivanović sd
foto: MVP

On je predstavio vanjskopolitičke prioritete naše zemlje, među kojima posebno mjesto zauzima što skorija integracija u EU.

"U potpunosti smo posvećeni implementaciji reformi iz EU agende, to je apsolutni prioritet Vlade, ali i cijelog društva", rekao je Ivanović.

On je ukazao na namjeru Crne Gore da ostvari veću vidljivost na multilateralnom planu, prvenstveno kroz jačanje aktivnosti u okviru Ujedinjenih nacija, te na toj liniji, upoznao sagovornicu sa kandidaturom za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN za period 2026-2027.

Na sastanku je bilo riječi i o unapređenju slobode medija, kao i o reformama izbornog sistema, u skladu sa preporukama ODIHR, što će predstavljati prioritet Vlade u narednom periodu.

Ivanović je kazao da je zahvalan na kontinuiranoj podršci SAD-a reformskim procesima u našoj zemlji, posebno kada je riječ o jačanju borbe protiv korupcije.

Obostrano je izraženo zadovoljstvo saradnjom i napretkom koji je Crna Gora ostvarila u oblasti sprječavanja trgovine ljudima.

U okviru radne posjete SAD-u, Ivanović je prisustvovao i Molitvenom doručku, koji se, tradicionalno, održava svakog prvog četvrtka u februaru, a pored sastanaka sa američkim zvaničnicima, tokom boravka u Vašingtonu, imao je odvojene susrete i sa predstavnicima tink tenk i akademske zajednice.

Bonus video: