I Nova će raditi na deklaraciji o Srbima

Nova će dati predloge, ne samo o položaju Srba, nego i kulturnom i drugim oblicima objedinjavanja Srba sa svih srpskih prostora
134 komentar(a)
Milorad Dodik, Aleksandar VUčić, Foto: Beta-AP
Milorad Dodik, Aleksandar VUčić, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 10.08.2017. 05:14h

Nova srpska demokratija (Nova) učestvovaće u izradi deklaracije o opstanku srpskog naroda, koju će pripremiti Srbija i Republika Srpska.

Deklaracija bi trebalo da bude gotova do kraja novembra i u njoj će, kako je kazao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, biti navedene sve aktivnosti koje treba sprovesti da bi se održala srpska nacija, povećao njen državni kapacitet i zaštitile sve srpske zajednice.

Poslanik Nove, Jovan Vučurović kazao je za “Vijesti” da ta partija pozdravlja svaku inicijativu koja ide u pravcu objedinjavanja i saradnje unutar srpskog naroda.

“Našu podršku ima i Deklaracija koja se priprema, mi ćemo učestvovati u njenoj izradi, daćemo svoje konkretne predloge i sugestije, i to ne samo o položaju Srba, nego i kulturnom i drugim oblicima objedinjavanja Srba sa svih srpskih prostora. Mi, Srbi iz Crne Gore, pripadamo velikom narodu, koji je dužan da razmišlja u nekim većim i širim kategorijama, i da zauzme takvu poziciju, koja, naravno, neće ugrožavati nikog drugog”, rekao je Vučurović.

Deklaraciju je najavio i generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković, nakon sastanka Aleksandra Vučića sa Srbima iz regiona, navodeći da to neće biti samo deklaracija, već i neka vrsta programskog dokumenta.

Vučurović tvrdi da je važno realno sagledati gdje su u prošlosti bile slabosti Srba.

“Samo ono što nam se desilo u prethodnih 25 godina nas obavezuje da radimo i djelujemo zajedno, i da se kao jedno biće pojavljujemo tamo gdje se evidentiraju problemi našeg naroda”, kazao je Vučurović.

Komentarišući tvrdnje Dodika da se u Crnoj Gori dešava "identiteski genocid" nad Srbima, Vučurović kaže da je predsjednik RS precizno skenirao položaj Srba u Crnoj Gori. “Naš narod, crkva, kultura, identitet su direktno ugroženi i izloženi diskriminaciji. Ali mi smo pokazali žilavost i nećemo dozvoliti da nas bilo ko nasilno asimiluje”, kaže Vučurović.

Predsjednik DNP-a Milan Knežević kazao je da u toj partiji neće ništa komentarisati dok u tu, i slične deklaracije ne budu imali uvid.

Vujović: Skreću pažnju sa Kosova

Opozicija u Srbiji i analitičari iz regiona deklaraciju su ocijenili kao buđenje velikosrpske ideje, ali ovog puta kako bi se skrenula pažnja sa dijaloga i diskursa o Kosovu.

Direktor CEMI-a Zlatko Vujović rekao je za Radio Slobodna Evropa da je deklaracija vjerovatno način na koji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić želi da skrene pažnju sa bolnog diskursa o Kosovu u srpskom društvu i da ta tema ima potencijal za izazivanje nelagode i tenzija u regionu. Predsjednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković deklaraciju je opisao kao novi medijski balon režima u Srbiji.

“Nikada nacionalna pitanja nisu jeftinije korišćena za skretanje pažnje od opšteg propadanja”, napisao je Janković na Tviteru.

Bonus video: