Lirman Milatoviću: Njemačka će biti snažan zagovornik evropske perspektive Crne Gore

Milatović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, naglasio da proces evropskih integracija predstavlja prvi stub crnogorske vanjske politike i podsjetio na značajne rezultate koje je Crna Gora postigla na tom planu

3614 pregleda 1 komentar(a)
Lirman i Milatović, Foto: Kancelarija za odnose s javnošu predsjednika Crne Gore
Lirman i Milatović, Foto: Kancelarija za odnose s javnošu predsjednika Crne Gore

Njemačka će biti snažan zagovornik evropske perspektive Crne Gore, poručila je njemačka državna ministarka za Evropu i klimu Anu Lirman u razgovoru sa crnogorskim predsjednikom Jakovom Milatovićem.

Milatović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, naglasio da proces evropskih integracija predstavlja prvi stub crnogorske vanjske politike i podsjetio na značajne rezultate koje je Crna Gora postigla na tom planu.

Navodi se da se Milatović zahvalio Njemačkoj na podršci u kontekstu ubrzanja integracionog procesa Crne Gore, kao i na dugogodišnjoj podršci reformskim procesima u oblasti jačanja vladavine prava i dalje demokratizacije društva.

Ističe se da je Lirman izrazila zadovoljstvo rezultatima i napretkom Crne Gore i naglasila da će Njemačka i u narednom periodu biti snažan zagovornik evropske perspektive Crne Gore.

"Sagovornici su istakli, da je pored odličnih političkih odnosa i razvijene bilateralne saradnje, od izuzetnog značaja saveznička saradnja dvije zemlje u okviru NATO-a, kao i zajednička posvećenost demokratskim vrijednostima i neupitna podrška Ukrajini koja se suočava sa ruskom vojnom agresijom", kaže se u saopštenju.

Milatović je, kako se navodi, ukazao na značajnu ulogu Berlinskog procesa u jačanju regionalne saradnje i povezivanju zemalja Zapadnog Balkana na putu EU integracije, čemu je Crna Gora posebno posvećena.

On je kazao da je zadovoljan prošlogodišnjom zvaničnom posjetom Berlinu na poziv njemačkog predsjednika Frank-Valtera Štanmajera koja će, kako je rekao, dati dodatan impuls snaženju međudržavnih odnosa.

Milatović je istakao da očekuje da će Njemačka još snažnije podržati evropski put Crne Gore.

"Milatović je iskazao zainteresovanost za privlačenje njemačkog kapitala i inteziviranje investicione aktivnosti u našoj zemlji, i naglasio potrebu unaprjeđenja saradnje u oblastima ekonomije i turizma", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Milatović ministarku podsjetio da je Crna Gora istakla kandidaturu za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN za period 2026-2027. i zatražio podršku Njemačke. (kraj) žug/gop

Bonus video: