Lirman: Crna Gora treba da iskoristi priliku koja joj se otvorila u procesu evropskih integracija

"Smatramo da će EU biti jača i bezbjednija sa Crnom Gorom u njoj, a i Crna Gora će biti jača i bezbjednija kada je u EU", kazala je Lirman

4999 pregleda 4 komentar(a)
Lirman, Foto: Screenshot/Youtube
Lirman, Foto: Screenshot/Youtube

Crna Gora treba da iskoristi priliku koja joj se otvorila u procesu evropskih integracija, poručila je državna ministarka vanjskih poslova Njemačke za Evropu i klimu, Ana Lirman.

Ona je na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa ministarkom evropskih poslova Maidom Gorčević, kazala da Njemačka i Crna Gora imaju zajednički cilj, a to je članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji (EU).

"Smatramo da će EU biti jača i bezbjednija sa Crnom Gorom u njoj, a i Crna Gora će biti jača i bezbjednija kada je u EU. Trenutno se u procesu evropskih integracija za Crnu Goru stvorila prilika i jasno je da Crna Gora treba tu priliku da iskoristi“, navela je Lirman.

Prema njenim riječima, ubrzavanje procesa pristupanja zavisiće od ubrzanja rada na reformama.

"Nažalost, u prethodnom periodu izgubilo se neko vrijeme, ali mi je drago što vidim da su preduzeti i da će se dalje preduzimati koraci. Jako je važno nastaviti reforme zakonodavstva, refome u pravosuđu i one u oblastima medija i životne sredine“, dodala je Lirman.

Gorčević je, odgovarajući na pitanje novinara kada će Crna Gora krenuti sa imenovanjima ambasadora, kazala da su diplomatsko-konzularna predstavništva izuzetno važna ne samo za diplomatiju nego i ulazak Crne Gore u EU.

"Siguran sam da će ministar vanjskih poslova što skorije predložiti imena. Vjerujem da će to pitanje biti riješeno što prije, kako bismo zaokružili diplomatsku mrežu na najbolji mogući način“, navela je Gorčević.

Ona je rekla da je na sastanku sa Lirman razgovarala o stvarima koje je Crna Gora uspješno završila u prethodnih nešto više od 90 dana.

"Reforme ostvarene u pravosuđu deblokiraju put Crne Gore ka EU, ali svakako nas očekuje veliki broj reformi, kojima tek treba da se bavimo“, kazala je Gorčević.

Ona je rekla da su izuzetno zahvalni Njemačkoj na saradnji.

"Razgovarali smo o mogućim ekspertima, posebno za Poglavlje 27, ali i koji su to izazovi koji Crnu Goru očekuju, posebno u dijelu pravosuđa, vladavine prava i medijskih zakona“, navela je Gorčević.

Lirman je, odgovarajući na pitanje kakav je njen stav o otvaranju rudnika Brskovo u Mojkovcu, kazala da je za sve investicione projekte izuzetno značajno da budu postignuti određeni održivi ciljevi i da se uzmu u obzir ekonomski, socijalni i ekološki aspekti, koje treba poštovati.

Ona je rekla da je, takođe, važno da se za svaki takav projekat radi procjena uticaja na životnu sredinu i dodala da je to obaveza i u okviru Poglavlja 27.

Lirman je istakla da je važno i da se ne smije zaboraviti da se u razgovore o svim tim projektima uključi i lokalna zajednica.

„Jako je važno da se obezbijedi da se klimatski ciljevi postignu, da se dobijaju određeni prihodi i da se lokalnoj zajednici obezbijedi ekonomski razvoj i riješe ostala pitanja koja njih brinu“, navela je Lirman.

Upitana kako komentariše optužbe da je ambasador Njemačke u Crnoj Gori Peter Felten vršio pritisak oko otvaranja rudnika Brskovo u Mojkovcu, ona je kazala da je prokomentarisala generalno za investicione projekte.

„I rekla sam da je jako važno da se ocijeni koliko su projekti održivi, šta su benefiti projekta i koliko se može smanjiti uticaj na životnu sredinu“, navela je Lirman.

Ona je kazala da je to pitanje na dnevnom reduu Crnoj Gori.

„Mislim da je jako važno da Vlada obezbijedi jasan okvir investitorima, da se jasno kažu i primjenjuju ista, transparentna pravila, posebno u vezi sa ocjenom uticaja na životnu sredinu“, dodala je Lirman.

Gorčević je, odgovarajući na isto pitanje, kazala da ministar energetike i rudarstva Saša Mujović nikada nije rekao da je Felten vršio uticaj.

Mujović je, kako je navela, naglasio da su postojale neke druge vrste uticaja, koje nije podijelio sa širom javnosti.

Gorčević je podsjetila da je Mujović formirao međuresornu komisiju, koja će se u narednih mjesec baviti tim pitanjem i izvijestiti Vladu, kako bi ona donijela najbolju moguću odluku.

„Crna Gora treba da dovodi investitore, Vlada treba da se bavi zaštitom njihovih, ali i interesa građana. Kada komisija bude imala definitino donešeno mišljenje, to pitanje će biti razmotreno na Vladi“, navela je Gorčević.

Bonus video: