Bečić: Turska sigurno ne gleda blagonaklono na dešavanja u slučaju Camgoz

"Vidjećemo kako Turska može odreagovati, ono što su uspostavljeni mehanizmi. Sigurno da ne gledaju blagonaklono prema dešavanjima u Crnoj Gori u ovom slučaju", rekao je potpredsjednik Vlade

16080 pregleda 31 reakcija 17 komentar(a)
Bečić, Foto: Gov.me
Bečić, Foto: Gov.me

Potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić rekao je da država Turska sigurno ne gleda blagonaklono prema dešavanjima u Crnoj Gori u slučaju izručenja državljanina Turske Binalija Camgoza.

"Vidjećemo kako Turska može odreagovati, ono što su uspostavljeni mehanizmi. Sigurno da ne gledaju blagonaklono prema dešavanjima u Crnoj Gori u ovom slučaju", rekao je Bečić.

Camgoz je prvi put u Crnoj Gori lišen slobode 6. jula 2022. godine u Podgorici. Iz Uprave policije tada je saopšteno da je kod sebe imao falsifikovani pasoš u kom je upisano ime Mehmet Alibajhan, i da je uhapšen po međunarodnoj potjernici koju je za njim raspisala Turska.

Nakon izdržane zatvorske kazne određen mu je ekstradicioni pritvor, iz kog je nedavno izašao, kada je i premješten u Prihvatilište za strance, gdje je bio pod vanrednim mjerama obezbjeđenja.

Ministar pravde Andrej Milović odbio je nedavno da Turskoj izruči tog turskog državljanina optuženog za više teških krivičnih djela, pravdajući svoju odluku narušenim zdravstvenim stanjem stranca i etničkom pripadnošću, iako je odluka Višeg suda još još 1. juna 2023. godine postala pravosnažna, a kojom je utvrđeno da su ispunjeni uslovi za ekstradiciju tog optuženog za najteža krivična djela. Iz više nezvaničnih izvora “Vijestima” je rečeno da je Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) utvrdila da Camgoz predstavlja opasnost po nacionalnu bezbjednost Crne Gore.

Bečić je komentarišući odluku Milovića da ne izruči Camgoza rekao da je Sektor za borbu protiv korupcije i kriminala saopštio da se radi o vođi jedne od visokorizičnih kriminalnih grupa koji je optužen u svojoj matičnoj državi za brojna najteža krivična djela.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova dva puta je odbilo zahtjev gospodina Binalija za međunarodnom zaštitom. Nakon toga je Upravni sud potvrdio da je MUP bio u pravu i negdje odbio žalbu na rješenje MUP-a. Odlukom Upravnog suda stvoreni su uslovi za njegovo izručenje odnosno za donošenje odluke od strane ministra pravde. Odmah smo nakon te odluke ministra imali odlučnu reakciju Sektora za sprečavanje kriminala i hapšenje i procesuiranje tog lica nakon čega opet imamo specifičnu situaciju, Tužilaštvo staje na fonu onoga što je MUP utvrdio i kažu 'Mi smatramo da treba da bude u pritvoru', ali sudija Osnovnog suda odlučuje da je dovoljno da bude u stanu i da mu bude zabranjen izlazak iz stana", rekao je Bečić, prenosi portal Gradske televizije.

Dodaje i da ako se zna šta je saopštio Sektor za borbu protiv kriminala i da se protiv Camgoza vode postupci za najteža krivična djela u Turskoj "onda je iz ugla običnog građana jasno da nije dobro da takvo lice bude u našoj državi".

"Samo se Šaranoviću osporava pravo da imenuje"

Bečić je rekao i da se osporava pravo ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića da predloži novog direktora Uprave policije "jer postoji zastoj u vezi razriješenja Zorana Brđanina zbog nepoštovanja odluke parlamenta".

Kazao je i da su "ovi dani pokazali kako se ko ponaša i postupa u tom procesu".

Premijera Milojka Spajića 1. februara je rekao da "postoji prostor za dogovor i razgovor" sa Brđaninom, čije je razrješenje Šaranović predložio prije više od mjesec.

Šaranović je to predložio nakon što je parlament dao negativno mišljenje na dva izvještaja Brđanina. Međutim, Spajić predlog još ne uvrštava u dnevni red sjednice Vlade.

"Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović je ranije saopštio da će, ukoliko skupštinski odbor odbaci izvještaj o borbi protiv kriminala Brđanina predložiti njegovo razrešenje Vladi. Šta se desilo. Na odboru je jednoglasno donijeta odluka da se odbace izvještaji direktora Uprave policije. Ministar unutrašnjih poslova je na bazi jednoglasne odluke članova odbora za bezbjednost predložio razrešenje gospodina Brđanina. Jedino logično je nakon toga da ispoštujete Parlament. Pozvali smo i ja i ministar policije Vladu da se ispoštuje odluka Parlamenta", kazao je Bečić.

Na osnovu toga bi, kako smatra Bečić, Vlada trebala da ispoštuje odluku Parlamenta i na osnovu zakona donese odluku o razrešenju.

"Ovi dani su pokazali kako se ko ponaša i postupa u tom procesu. Naći ćete hiljadu odluka gdje nije niko ulazio u nadležnost nekog kolege, da predloži nekog direktora, vd ili sekretara. Samo se osporava to pravo i ruši taj princip u slučaju gospodina Šaranovića ministra unutrašnjih poslova, kome je zakon dao pravo da predloži vd direktora Uprave policije, a Vlada to da verifikuje", rekao je Bečić, prenosi Gradska televizija.

Dodao je da Demokrate interesuje samo da je neko čist i imun na uticaje kriminalnih grupa, da je profesionalac, da je častan.

"Ministar Šaranović je bez obzira na ovu praksu kazao da će predložiti više imena pa da se izabere najbolje rješenje za direktora Uprave policije", rekao je Bečić.

On navodi da imaju svojevrsni zastoj kada je riječ o imenovanju direktora Uprave policije.

"Vlada mora nekoga razriješiti da bi imenovali vd direktora Uprave policije. Ne postoji ime koje mora biti što se tiče Šaranovića i Demokrata “, dodao je Bečić.

Bonus video: