Podgorički PES: Vuković ohrabrivao pripadnike Službe zaštite i spašavanja da otputuju u Tursku

"Iako je Vuković ohrabrivao pripradnike Službe da prekrše procedure i uprkos nedostatku iskustva otputuju u Tursku, bivši gradonačelnik nije odobrio isplatu varijabilnog dijela zarade, zbog čega je poništeno 18 rješenja tadašnjeg komandira Jankovića"

5234 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Pokret Evropa sad
Foto: Pokret Evropa sad

Odbornički klub Pokret Evropa sad Glavnog grada tvrdi da je bivši gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković ohrabrivao pripadnike Službe zaštite i spašavanja da otputuju u Tursku i da ih je svjesno navodio na zaobilaženje ustaljene međunarodne prakse kao i nacionalnih procedura.

Iz te partije su naveli da je krivičnom prijavom, koju su Specijalnom državnom tužilaštvu predale gradonačelnica Podgorice Olivera Injac i i sekretarka za lokalnu samoupravu i saradnju sa civilnim društvom Glavnog grada Slađana Anđušić protiv bivšeg komandira Službe zaštite i spašavanja, Gorana Jankovića, ukazano na postojanje osnova sumnje na brojne zloupotrebe kojima je narušen ugled, ali i oštećen budžet Glavnog grada.

"Na ovom zadatku od 18 pripadnika tima, samo tri su prošla obuku na temu traganja i spašavanja iz zemljotresa, dok je pet pripadnika tima zaposleno četiri dana prije putovanja. Ipak, iako je Vuković ohrabrivao pripradnike Službe da prekrše procedure i uprkos nedostatku iskustva otputuju u Tursku, bivši gradonačelnik nije odobrio isplatu varijabilnog dijela zarade, zbog čega je poništeno 18 rješenja tadašnjeg komandira Jankovića", navodi se u saopštenju podgoričkog PES-a.

Dodaju da je Janković "rješenjem o zasnivanju radnog odnose zaposlio 27 osoba van citirane odluke, od čega je za tri osobe donio rješenja o zasnivanju radnog odnose bez javnog oglašavanja".

"O načinu na koji su obučavani pripadnici Službe najbolje govori i činjenica da je Janković administrativnog radnika uputio na kurs za ronjenje, onemogućavajući time osposobljavanje jednom od pripadnika operativnog tima. Iako je značajan dio dokumentacije uništen u pokušaju prikrivanja dijela činjenica, krivičnom prijavom obuhvaćene su brojne zloupotrebe koje je Janković vršio u produženom trajanju, a odnose se na kršenje zakona i drugih pravnih akata uz donošenje više desetina odluka o određivanju rada dužeg od punog radnog vremena i isplata varijabilnog dijela zarade mimo zakona. Navedene odluke o prekovremenom radu su donošene svakomjesečno, sa kršenjem dozvoljenih sati prekovremenog rada, za redovne aktivnosti, bez obzira na godišnje doba, čak i administrativnim radnicima, za poslove koji nijesu bili iznenadni i vanredni, i koji su se mogli obavljati u okviru redovnog rada, zbog čega je dobio i upozorenje tadašnje rokovoditeljke Službe za ostvarivanje izvršne funkcije gradonačelnika, Ivone Međedović", saopšteno je iz PES-a.

Kako se navodi za vrijeme dok je bio komandir Službe, Janković je donio "brojna rješenja o zapošljavanju van citiranih odluka o izboru kandidata" i da je zasnivao radni odnos sa osobama koje ne ispunjavaju uslove.

"Da se bivša vlast odnosila prema resursima građana Podgorice kao prema svojoj ličnoj imovini, govori i činjenica da je za vrijeme dok je Janković bio komandir Službe došlo do rashodovanja vrijedne opreme, zbog čega je smanjena operativnost i efikanost službe, ali i do kršenja propisanih kvota potrošnje goriva na navalnim i putničkim automobilima. Da su se materijalna i finansijska sredstva koristila za pribavljanje koristi isključivo Jankoviću govore i nalozi koje je izdavao zaposlenima, a koji se odnose na izvođenje zanatskih radova na izradi (drvenog) namještaja za sopstvene potrebe i to u prostorijama Službe zaštite - Servisu za servisiranje i održavanje PP aparata. Osim toga, Janković je u većini slučajeva, suprotno odredbama članova Zakona o radu, odlučivao o svojim pravima i obavezama, vršio prekoračenje naloga i tokom izbornog dana postupio shodno zahtjevu upućenom sa privatnog maila nepoznatog lica, te pripadnike Službe zaštite i spašavanja raspoređivao na više lokacija u gradu. Takođe, nekadašnji komandir Službe, sprovodio je i komercijalne aktivnosti koje se tiču isporuke vode, a bez postojanja izvještaja o njihovoj namjeni. Tako je za period od tri godine, Služba u okviru komercijalnih aktivnosti, izvršila preko 300 usluga prevoza vode o čemu ne postoji nikakva finansijska ili druga dokumentacija", saopšteno je iz PES.

Dodaju da je za vrijeme Jankovićevog mandata, izostao i jedan od godišnjih, zvaničnih izvještaja o radu Službe zaštite i spašavanja.

"Što je dalje prouzrokovalo usvajanja izvještaja o sistemu zaštite i spašavanja Vlade Crne Gore koji je prvi put usvojen bez podataka koji se odnose na Glavni grad", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: