DPS: Inicijativa DF-a za podizanje spomenika Đurišiću je izvrgavanje ruglu antifaštističke tradicije CG

"Iz prikrajka se javljaju i njihovi koalicioni partneri iz SDP-a, bezuspješno i nemušto pokušavajući da sramnu inicijativu DF-a pripišu DPS-u", kazali su iz DPS-a
81 pregleda 32 komentar(a)
DPS logo
DPS logo
Ažurirano: 09.08.2017. 12:16h

Demokratska partija socijalista saopštila je da najoštrije osuđuje pokušaj podizanja spomenika Pavlu Đurišiću u selu Gornje Zaostro kod Berana.

Vojvodski savjet ujedinjenog ravnogorskog pokreta usvojio je juče deklaraciju o pomirenju i podizanju spomenika Pavlu Đurišiću.

"Demokratska partija socijalista najoštrije osuđuje inicijativu i ponovni pokušaj podizanja spomenika četničkom komandantu Pavlu Đurišiću u beranskom selu Gornje Zaostro. Podsjećamo crnogorsku javnost da su crnogorske državne institucije još 2003. godine spriječile istovjetan "poduhvat“ političke družine predvođene četničkim vojvodom Andrijom Mandićem koja se danas predstavlja kao Demokratski front, a prije 14 godina je nastupala pod imenom Srpska narodna stranka. Najnovija inicijativa Demokratskog fronta za podizanje spomenika četničkom komandantu Pavlu Đurišiću, kojom se pokušavaju povampiriti duhovi četništva i fašizma, jasno govori da taj politički savez nije ni jednog momenta odustao od svoje nacionalističke politike, na što bez prestanka ukazujemo", navodi se u saopštenju DPS-a.

U saopštenju se dodaje da podizanje spomenika predstavlja izvrgavanje ruglu crnogorske antifaštističke tradicije.

"Podizanje spomenika Đurišiću, ali i samo ponavljanje takve inicijative, predstavlja u prvom redu izvrgavanje ruglu crnogorske antifaštističke tradicije, na čijim je temeljima iznikla današnja građanska država Crna Gora. To i jeste krajnji cilj DF-a i njihovih lidera. Iz prikrajka se javljaju i njihovi koalicioni partneri iz SDP-a, bezuspješno i nemušto pokušavajući da sramnu inicijativu DF-a pripišu DPS-u. Umjesto da u okviru koalicije zatraže od DF-a povlačenje inicijative ili principijelno, u skladu sa svojim tvrdnjama da su uvijek „na pravoj strani istorije“, zbog ideje o spomeniku Đurišiću raskinu koaliciju u svim opštinama gdje podržavaju četničke vojvode. Manite se nas, rješavajte probleme u okviru vaše koalicije, a politika koju predvodi DPS će, kao i uvijek, umjeti uspješno da odbrani vrijednosti antifašističke Crne Gore", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: