Politička kriza u Budvi: Božović u Spužu vijeća da li da aminuje sporazum

Ukoliko Jovanovićeva struja ne bude stavila potpis, koalicioni sporazum, kako je to "Vijestima" rečeno biće ponuđen drugim partijama koje imaju odbornike u Skupštini opštine, izuzev DPS-u

31545 pregleda 76 reakcija 41 komentar(a)
Funkcioneri nekadašnjeg jedinstvenog DF-a, Foto: Vuk Lajović
Funkcioneri nekadašnjeg jedinstvenog DF-a, Foto: Vuk Lajović

Pritvorenom predsjedniku Opštine Budva Milu Božoviću početkom sedmice dostavljen je nacrt koalicionog sporazuma koji su predložile tri partije Nova srpska demokratija, Pokret za promjene i Demokratska narodna partija koje okupljaju 11 odbornika.

Kako je "Vijestima" rečeno od saglasnosti prvog čovjeka Budve zavisi da li će preostalih šest odbornika koje predvodi predsjednik Skupštine opštine Nikola Jovanović potpisati taj koalicioni sporazum.

Nova većina ponudila je Jovanoviću da potpiše sporazum, te to oročila do početka naredne sedmice, jer od parafiranja ovog dokumenta zavisi i održavanje nastavaka dvije sjednice Skupštine opštine koje su zakazane za 16. februar, a koje se upravo zbog rascijepa unutar nekadašnjeg Demokratskog fronta već mjesecima ne mogu okončati.

Na dnevnom redu prve sjednice je izbor potpredsjednice Opštine Jasne Dokić, a na drugoj je razrješenje sadašnjeg i imenovanje novog Savjeta JU "Muzeji i galerije Budve".

Tekst sporazuma nije poznat javnosti i dok se spekuliše da nova većina koja kontroliše 11 odbornika zahtijeva smjenu nekoliko ključnih ljudi bliskih Jovanoviću, druga strana tvrdi da neće biti smjene funkcionera, već će svi ostati na istim pozicijama.

Nezadovoljstvo radom aktuelne administracije koju formalno 10 mjeseci od pritvaranja Božovića vodi Jovanović je izuzetno veliko, ne samo kod građana, nego i unutar nekadašnjeg DF-a, koji se podijelio na nekoliko frakcija, koje se mjesecima sukobljavaju.

Ukoliko Jovanovićeva struja ne bude stavila potpis, koalicioni sporazum, kako je to "Vijestima" rečeno biće ponuđen drugim partijama koje imaju odbornike u Skupštini opštine, izuzev DPS-u.

Ono što je sasvim sigurno je da će sporazum potpisati novi odbornički klub "SNP- nezavisni odbornik Mladen Kažanegra", koji broji dva odbornika.

"Što se tiče koalicionog sporazuma mi ga zvanično nijesmo dobili. Naš klub je stava da je zaključenje sporazuma pravi put ka rješavanju krize. Čekamo da sjednemo sa predstavnicima NSD, PzP i DNP da riješimo krizu", kazao je za "Vijesti" Kažanegra.

Ukoliko se tri strane dogovore, nova koalicija će brojati 19 odbornika, i time imati apsolutnu većinu u parlamentu, jer skupštinski saziv broji 33 odbornička mandata.

Ipak, svaka od partija želi da novom raspodjelom dobije kontrolu nad pojedinim preduzećima, sekretarijatima, službama, ustanovama... zato se političke prilike iz dana u dan mijenjaju, jer je potrebno da se postigne konsenzus.

Ono što je sasvim izvjesno da Božović za sada ostaje predsjednik Opštine i da se koalicionim sporazumom ne predviđa izbor novog čelnog čovjeka administracije.

Bonus video: