Milatović sa Van der Belenom: Biletarni odnosi Crne Gore i Austrije odlični, raditi na jačanju saradnje dvije zemlje

Milatović je, kako se navodi, istakao potrebu unaprjeđenja saradnje na ekonomskom planu i većeg prisustva austrijskih investicija u Crnoj Gori, te dodao da je postavljeni cilj da u narednom periodu Austrija postane jedan od pet najvećih investitora u Crnoj Gori

5253 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Kancelarija za odnose s javnošću Predsjednika Crne Gore
Foto: Kancelarija za odnose s javnošću Predsjednika Crne Gore

Bilateralni odnosi Crne Gore i Austrije su odlični, u narednom periodu raditi na jačanju saradnje između dvije zemlje.

To je, između ostalog konstatovano na sastanku predsjednika Austrije Aleksandera Van der Belanoma i predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića koji na poziv Van der Belena boravi u prvoj zvaničnoj posjeti Austriji u predsjedničkoj palati Hofburg u Beču.

Iz Kancelarije za odnose sa javnošću predsjednika Crne Gore su pojasnili da su Milatović i van der Belen izrazili zadovoljstvo povodom odlične bilateralne saradnje u brojnim oblastima, sa akcentom na, kako su naveli, odbranu, unutrašnje poslove, jačanje vladavine prava i unapređenje demokratskih standarda.

U saopštenju se dodaje da se Milatović zahvalio Van der Belenu na kontinuiranoj podršci Austrije evropskoj integraciji Crne Gore, istakavši da je Austrija jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih partnera Crne Gore.

Jakov Milatović
foto: Kancelarija za odnose s javnošću Predsjednika Crne Gore

"Održan je i bilateralni sastanak delegacija dvije države kome je prisustvovala i federalna ministarka za EU i Ustav Karolina Edštadler, a teme razgovora bile su jačanje političke i ekonomske saradnje, kao i podrška Austrije kao značajnog partnera ubrzanju evropskog puta Crne Gore", doda se u saopštenju.

Milatović se Van der Belenu zahvalio i na ličnom angažmanu kada je u pitanju evropska politika proširenja na zapadno-balkanski region i, kako su kazali, iskazao uvjerenje da će Austrija i dalje biti snažan promoter crnogorskog puta u EU.

Milatović je izrazio očekivanje da će Crna Gora do 2028. postati punopravna članica EU čemu je, kako je istakao, u potpunosti posvećen njegov petogodišnji mandat.

"Naglasio je značaj podrške Austrije našem evropskom putu i kroz podizanje svijesti ostalih članica o važnosti snaženja politike proširenja kada je u pitanju Crna Gora", dodaje se.

Jakov Milatović
foto: Kancelarija za odnose s javnošću Predsjednika Crne Gore

Van der Belen je naglasio da Beč aktivno podržava vanjskopolitički kurs Crne Gore i cijeni, kako se navodi, napredak koji je do sada ostvaren na unutrašnjem planu.

"Iskazao je punu podršku daljim reformskim procesima i ukazao na doprinos koji je naša zemlja svojim pozitivnim primjerom pruža jačanju stabilnosti i napretku regiona", piše u saopštenju.

Milatović je, kako se navodi, istakao potrebu unaprjeđenja saradnje na ekonomskom planu i većeg prisustva austrijskih investicija u Crnoj Gori, te dodao da je postavljeni cilj da u narednom periodu Austrija postane jedan od pet najvećih investitora u Crnoj Gori.

"Ukazao je i na dosljednost Crne Gore evroatlantskim vrijednostima posebno kada je riječ o ruskoj agresiji na Ukrajinu, istakavši da naša država podrškom ukrajinskom narodu nastoji da pošalje poruku evropskog jedinstva i razumijevanja", dodaje se.

Jakov Milatović
foto: Kancelarija za odnose s javnošću Predsjednika Crne Gore

Milatović je podsjetio da je Crna Gora istakla kandidaturu za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN, za period 2026-2027. i zatražio podršku austrijske strane.

Dodali su da je Milatović na kraju Van der Belena pozvao da učini zvaničnu posjetu našoj zemlji, što će biti, kako su kazali, dodatan impuls snaženju međudržavnih odnosa.

Prvog dana boravka u zvaničnoj posjeti Austriji, Milatović se sastao i sa predstavnicima Instituta društvenih nauka i održao predavanje na Bečkoj diplomatskoj akademiji gdje je govorio na temu “Proširenje EU za stabilnost”.

"Bio je gost radne večere koju su upriličili predsjednik Udruženja industrijalaca i predstavnici vodećih austrijskih kompanija, gdje je austrijske privrednike pozvao da investiraju u Crnu Goru", zaključili su.

Bonus video: