Pejović: Neistina da je 45.000 osoba popisano u dva dana

Svaki kontrolni popisni upitnik u sebi sadrži datum kada je osoba popisana i po završetku unosa i obrade podataka, MONSTAT će imati tačnu informaciju o svakoj pojedinačnoj osobi na koji dan je popisana i koliko je osoba popisivano po danima, kazao je direktor te institucije

12358 pregleda 14 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Skupština Crne Gore/Youtube
Sa sjednice, Foto: Skupština Crne Gore/Youtube
Ažurirano: 08.02.2024. 16:03h

Direktor Monstata Miroslav Pejović rekao je da je apsolutno nemoguće i neistina da su u dva dana, 29.i 30. decembra, mogli da popišu 45.000 ljudi, nego je rezultat kumulativa cijelog perioda popisivanja.

“Navedeno će biti detaljno utvrđeno nakon završenog unosa podataka, kada će jedino biti moguće izvesti dnevno popisivanje jedinica popisa, shodno datumu popisivanja iz popisnih upitnika”, kazao je Pejović na sjednici skupštinskog Odbora za praćenje primjene Sporazuma o uslovima za održavanje popisa.

On je pojasnio da svaki kontrolni popisni upitnik u sebi sadrži datum kada je osoba popisana i po završetku unosa i obrade podataka, MONSTAT će imati tačnu informaciju o svakoj pojedinačnoj osobi na koji dan je popisana i koliko je osoba popisivano po danima.

“U ovom trenutku je to neizvodljivo, jer je taj materijal u papirnoj formi i čeka da bude započet unos podataka. Operateri su izabrani. Izvršili su testiranje aplikacije prošle nedjelje i ja bih zaista želio da se ovaj Odbor posveti onim ključnim fazama koje slijede u narednom periodu”, rekao je Pejović.

Direktor Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Dragan Koprivica je kazao da odgovorima koje im je dostavio MONSTAT nisu zadovoljni, niti u njima ima nijedan broj, izuzev datuma i broja Službenog lista.

“Mi smo te brojeve željeli, da bismo mogli da razumijemo obim određenih pojava”.

On je kazao da su dinamika popisa i utvrđivanje rezultata odvojeni, ali neodvojivi procesi i zato su oba u metodologiji:

“Bez tačne dinamike, a ja vam tvrdim da ovdje dinamika nije bila tačna, nema efiksane kontrole procesa i to je ono zbog čega smo mi zabrinuti”, kazao je Koprivica.

On je istakao da je razgovarao sa osobama koje su radile popis u Crnoj Gori i van nje, i da mu je objašnjeno da ako je razlika između dinamike i preliminarnih rezultata prelazi od jedan do dva odsto, a posle ako razlika od preliminarnih do glavnih rezultata prelazi od jedan do dva odsto, da je to alarm za uzbunu:

“Da se upale svi alarmi, da se otkriju uzroci toga”.

On je kazao da je bilo popisivanja i van mjesta predviđenih zakonom, u opštinskim komisijama.

Istakao je da će CDT uputiti preporuke Odboru, koje nisu dužni da razmatraju:

“Niste dužni ni da ih otvorite, možete da ih zapalite i “dilitujete”, ali naša radna etika govori da moramo da kažemo da postoji izlaz, koji može biti vrlo korektan”.

On je kazao da prvo treba da se uvidom u softver kad se unesu obrasci, utvrdi tačna dinamika unosa za svaku opštinu. Istakao je da će popis pokazati da je veliki broj nepopisanih ljudi, navodeći da da teren nije dobro iskontrolisan i pitanje je u kom obimu.

"Monstat isplaćuje sredstva popisnim komsiijama, a one ih dalje raspoređuju popisivačima i instruktora.Na ovaj dan 21 opština je isplaćena od strane Monstata, a popisne komisije su te koje treba da realizuju dalje isplate ka učesnicima popisa. Upravo danas, najvećoj opštini, Podgorici, biće prebačena sredstva. Popisne komisije se moraju potruditi i biti malo više ažurne, kako bi ti ljudi dobili novac koji su pošteno zaradili", rekao je direktor MONSTAT-a.

On je rekao da će uskoro sredstva biti isplaćena i preostalim opštinama.

Pomoćnica direktora MONSTAT-a Snežana Remiković je kazala da ne postoji na papiru tačno određena cifra koja se smatra dozvoljenom i nedozvoljenom za “paljenje alarma”

što se tiče dozvoljene razlike između dinamike popisivanja i prelimiranih, odnosno, konačnih rezultata popisa.

Kopredsjednik Odbora Darko Dragović je rekao da nije postojao konsenzus u Odboru da se prihvati predlog vještaka za elektroniku i telekomunikacije Predraga Boljevića da prisustvuje sjednici Odbora.

Dragović je rekao da je Boljević izrazio želju da prisustvuje sjednici Odbora kako bi ukazao na određene manjkavosti u procesu tehničke realizacije obrade podataka, dobijenih tokom psolednjeg popisa stanovništva.

Dragović je Boljevića uputio da se obrati MONSTAT-u,a da nakon toga MONSTAT obavijesti odbor.

Bonus video: