Spajić: Crna Gora planira da u što kraćem roku otvori ambasadu u Tokiju

Premijer istakao da je započeta komunikacija o proslavi jubileja - 20 godina diplomatskih odnosa dviju država, dok je ambasador Japana poručio da su spremni da pruže "neophodnu podršku u nadi da će u budućnosti više japanskih kompanija započeti poslovanje u Crnoj Gori"

29356 pregleda 18 komentar(a)
Spajić sa ambasadorom Japana na svečanosti, Foto: Aljoša Turović
Spajić sa ambasadorom Japana na svečanosti, Foto: Aljoša Turović

Crna Gora planira da u što kraćem roku otvori ambasadu u Tokiju.

To je večeras u Podgorici, na svečanom prijemu povodom rođendana cara Japana, rekao predsjednik Vlade Milojko Spajić.

On je naveo da je živio i studirao u Japanu, dodajući da radi na tome da Crna Gora doživi ekonomski rast "za koji ima potencijal".

Spajić je kazao da večerašnja svečanost prilika za jačanje odnosa Crne Gore i Japana, država koje baštine tradicionalno prijateljstvo koje, prema njegovim riječima, datira još od doba Knjaževine Crne Gore.

On je istakao da je započeta komunikacija o proslavi jubileja - 20 godina diplomatskih odnosa dviju država (2026. godine), poručujući da će potencijali saradnje dobiti konkretne obrise.

Dodao je da se država priprema za Svjetsku izložbu (EXPO) 2025. godine, koja će se održati u Osaki.

Prijemu u Podgorici prisustvovali su osim Spajića, predsjednik Skupštine Andrija Mandić, ministarka kulture Tamara Vujović, ministar sporta Dragoslav Šćekić, bivši ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić, predstavnici dipolomatsakog kora...

Ambasador Japana Akira Imamura saopštio je na svečanosti da će japanski car Naruhito 23. februara napuniti 64 godine, i da je to u Japanu državni praznik.

Podsjetio je da su diplomatski odnosi Crne Gore i Japana započeli prije 18 godina, kad je Crna Gora postala nezavisna, ali da prvi kontakt šefova država datira iz 1884. godine kad su, kako je pojasnio, car Meiđi i knjaz Nikola razmijenili odlikovanja.

Jedno od tih odlikovanja bilo je istaknuto na prijemu.

Imamura je istakao da, od kada je pokojni premijer Japana Šinzo Abe 2018. najavio "Inicijativu sa saradnju sa Zapadnim Balkanom", odnosi između dvije zemlje napreduju, utemeljeni na dva stuba.

"Podrška Japana reformama pristupanja Crne Gore EU i promovisanje regionalne saradnje između zemalja zapadnog Balkana", naveo je.

Ambasador je kazao da Japan pruža pomoć Crnoj Gori u razvoju privatnog sektora, ali i kroz projekte bespovratne pomoći u oblastima obrazovanja, socijalne zaštite, prevencije od prirodnih nepogoda i zaštite životne sredine.

Podsjetio je da japanska kompanija "Daido metal" posluje u Crnoj Gori već 20 godina, i da je njen predsjednik imenovan za počasnog konzula Crne Gore u Japanu.

"Sarađujući sa Vladom Crne Gore, spremni smo da pružimo neophodnu podršku u nadi da će u budućnosti više japanskih kompanija započeti poslovanje u Crnoj Gori", poručio je Imamura.

Na prijemu je govorio i bivši ambasador Crne Gore u Japanu na nerezidentnoj osnovi Jovan Mirković, koji je održao kratku prezentaciju o istoriji diplomatskih odnosa dvije zemlje.

Bonus video: