Koprivica: Saradnja Vlade i civilnog sektora važna za uspješno okončanje pregovora s EU

"Cilj 44. Vlade je što brže pristupanje EU. U tom pravcu sprovodimo reforme usmjerene na jačanje institucija vladavine prava, kao i sveobuhvatne reforme na ekonomskom planu”

3691 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Saradnja Vlade i civilnog sektora je jedna od bitnih pretpostavki za uspješno okončanje pregovora sa EU, poručio je potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica.

On je danas održao konsultacije sa predstavnicima nevladinih organizacija o pregovaračkim poglavljima 23 i 24 i ukaza da je Vlada otvorena i želi da razvije strateško partnerstvo sa NVO na ovom polju.

„Cilj 44. Vlade je što brže pristupanje EU. U tom pravcu sprovodimo reforme usmjerene na jačanje institucija vladavine prava, kao i sveobuhvatne reforme na ekonomskom planu. Kroz proces evropske integracije želimo da dostignemo najviše standarde u demokratiji i ljudskim pravima i zbog toga moramo da jačamo kapacitete institucija za završnu fazu procesa“, poručio je Koprivica, saopšteno je iz Ministarstva evropskih poslova.

On je istakao da su u prethodnom periodu postignuti značajni rezultati važni za ubrzanje pregovaračkog procesa koji se ogledaju u najvažnijim imenovanjima u pravosuđu, kao i da su ministarstva ubrzala rad na usvajanju reformskih zakona u oblasti pravosuđa, sprječavanja korupcije i finansiranja terorizma.

Kazao je da je donijeta Odluka o obrazovanju Savjeta za vladavinu prava koji će biti katalizator evropskog procesa i motor za ubrzanje pristupanja EU, koja uključuje jednog predstavnika NVO-a, kao i da će biti obrazovan Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije u kom će biti više predstavnika civilnog sektora, i koji će zajedno sa resornim ministarstvom kreirati strategiju za borbu protiv korupcije.

Koprivica je rekao da je Vlada u prethodnom periodu radila na realizaciji preporuka GRECO-a, kao i da su preduzete odgovarajuće reforme i koraci na planu unapređenja ekonomskog položaja građana.

„Čeka nas sveobuhvatna borba protiv korupcije i organizovanog kriminala i svi naši resori rade na jačanju kapaciteta i unapređenje stanja u društvu. Reforma pravosudnog i antikorupcijskog zakonodavstva su nam prioritet. To je ozbiljan i veliki posao i gdje nam je neophodno partnerstvo sa civilnim sektorom“, poručio je.

Glavni pregovarač Predrag Zenović je ukazao na važnost učešća NVO-a u radnim grupama za pregovore, istakavši da Ministarstvo evropskih poslova uvažava rad i doprinos civilnog sektora u procesu evropske integracije

„Inkluzivnost i participativnost NVO-a nam je bitna u procesu pristupanja EU i zato nam je drago zbog visokog nivoa zastupljenosti predstavnika civilnog sektora, kako u pregovaračkim radnim grupama, tako i u drugim relevantnim vladinim tijelima“, kazao je Zenović.

On je rekao da je u fokusu rada Vlade i Ministarstva evropskih poslova sprovođenje Dinamičkog plana za ispunjenje preostalih privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24 do ljeta, kako bi Crna Gora nakon dobijanja završnih mjerila u vladavini prava mogla da krene u proces privremenog zatvaranja drugih pregovaračkih poglavlja.

„NVO su važne i relevantne kod svih ključnih oblasti u kontekstu rada na preostalim zadacima usmjerenim na ispunjenjueprivremenih mjerila iz poglavlja 23 i 24, kako u normativnom dijelu, tako i u pravcu realizacije konkretnih aktivnosti“, naveo je.

Državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova i šefica Radne grupe za poglavlje 24 Jovana Mijović je istakla da je Ministarstvo unutrašnjih poslova otvoreno za saradnju sa civilnim sektorom i iznijela očekivanje da ćemo zajedničkim snagama izboriti da Crna Gora postane sljedeća članica EU.

„U Radnoj grupi za poglavlje 24 imamo dva predstavnika NVO-a, ali pozivamo i ostale koji nisu članovi Radne grupe da svojim konstruktivnim kritikama i preporukama doprinesu radu i reformama u poglavlju 24“, kazala je Mijović.

Načelnik u Ministarstvu evropskih poslova i zamjenik šefica radnih grupa 23 i 24, Miloš Radonjić, je istakao da, osim aktivnosti iz Dinamičkog plana čiji je cilj ispunjenje privremenih mjerila iz poglavlja 23 i 24, institucije i pregovaračka struktura imaju i brojne tekuće aktivnosti usmjerene na ispunjenje obaveza iz vladavine prava. Ukazao je na značaj učešća NVO-a u pregovaračkoj strukturi i pozdravio njihov doprinos u dosadašnjem radu i ostvarenim rezultatima.

„Kao član pregovaračke strukture od samih početaka pristupnih pregovora i raniji šef radne grupe za poglavlje 24, želim da podijelim svoje pozitivno iskustvo iz rada te radne grupe u okviru koje smo ostvarili otvorenu i konstruktivnu saradnju sa predstavnicima NVO-a. Maksimalno smo se trudili da sve smjernice i sugestije NVO sektora koje bi bile osnovane i argumentovane uvrstimo u preporuke državnim organima za unapređenje stanja, a vjerujem da ćemo taj pristup nastaviti i ubuduće“, kazao je Radonjić, navodi se u saopštenju.

On je pozvao predstavnike NVO-a da svoje stručne analize i druga pitanja od opšteg interesa kandiduju za rad u okviru radnih grupa jer na taj način mogu doprinijeti pregovaračkom procesu i ispunjenju konkretnih obaveza na evropskom putu.

Tokom konsultacija, predstavnici civilnog sektora su pozdravili nastavak konsultacija Vlade sa nevladinim organizacijama u okviru poglavlja 23 i 24.

Ukazali su na problem u okončanju postupaka koji se odnose na restituciju, potrebu za izmjenu zakona o NVO-ima, značaj političke participacije žena na svim nivoima, te potrebu izmjena i dopuna krivičnog zakonodavstva u dijelu proširivanja odredbi na oblasti femicida i rodno zasnovanog nasilja.

Takođe su ukazali na položaj i potrebu za unapređenjem stanja, kao i intenziviranjem konsultacija i zajedničkog rada sa osobama sa invaliditetom. Predočeni su problemi sa kojima se suočavaju raseljena lica, kao i djeca i porodice djece sa smetnjama u razvoju.

Predstavnici NVO su ukazali i na važnost digitalne transformacije, te važnosti usklađivanja obaveza iz tog procesa sa Uredbom o zaštiti podataka o ličnosti.

Dogovoreno je da se u narednom periodu nastave konsultacije i sastanci sa predstavnicima Vlade, kako bi se konkretizovale inicijative i predlozi NVOa i unaprijedilo stanje u oblastima na koje su ukazali.

Sastanku su prisustvovali predstavnici CEDEM-a, Instituta Alternativa, Centra za ženska prava, Akcije za ljudska prava, Media centra, NVO 35 mm, Multimedijal Montenegra, Udruženja raseljenih Roma i Egipćana, NVO „U ime svih nas“, Mreže za evropske politike MASTER, Saveza slijepih Crne Gore, NVU Restitucija, NVU za zastitu Crnogorskih i inostranih građana u Crnoj Gori, NVO NARDOS, NVO Savez "Naša inicijativa", CRNVO i Građanske alijanse i Naše inicijative.

Bonus video: