Eraković: Spremni smo za izbore ili da na drugi način prekomponujemo situaciju u Crnoj Gori

Nikolić smatra da ekonomska obećanja Vlade neće biti ispunjena, kao i da je Vlada "zarobljenik Andrije Mandića"

30460 pregleda 275 reakcija 219 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: DPS
Sa pres konferencije, Foto: DPS
Ažurirano: 10.02.2024. 19:16h

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić smatra da ekonomska obećanja Vlade neće biti ispunjena.

"Osnovna karakteristika ova vlade je da je nastala na trulim kompromisima. Vlada Milojka Spajića je dobila podršku na osnovnu obećanja, ali nakon 100 dana je jasno da ekonomska obećanja neće biti ispunjena. Svjedočimo opravdanom nezadovoljstvu građana koje pokazuju kroz najave štrajkova. Moramo da izrazimo zabrinutost jer je bezbjednosni sistem potpuno kompromitovan", rekao je Nikolić, na pres konferenciji DPS-a u Skupštini, čiji je povod stotinu dana rada Vlade.

"Kada je riječ o EU integracijama, primjetno je da se članovi Vlade stalno hvale izjavama EU zvaničnika. Nemamo ništa protiv tog narativa, ali mora biti jasno da sve što je Crna Gora uradila na tom putu uradila je vlada DPS-a", dodao je Nikolić.

Kazao je da parlamentarnom većinom "upravlja lice koje se nalazi nelegalno" na tom mjestu. "Stoga je Vlada zarobljenik Andrije Mandića", rekao je Nikolić.

Poslanik DPS-a Jevto Eraković je poručio da ta partija nikad neće pristati "ni na kakve fotelje ako to vodi urušavanju Crne Gore".

"Tih 100 dana navršilo se juče i simbolički nije bilo jasnije slike, nego na jučerašnjem Odboru za bezbjednost i odbranu kako funkcionišu koalicioni partneri, koji su činili vlast 2020. godine. Ta eskalacija sukoba treba da zabrine bezbjednosni sektor. Vidjeli smo juče da su promovisane nove afare, da je šef SPO-a Predrag Šuković optužen za novu aferu 'stan'. Mislim da to ne smije da ostane samo na nivou pretpostavki i očekujemo da to tužilaštvo preispita. Ne samo tu aferu nego i aferu 'plava sveska'. Čuli smo različite afere i o bivšem premijeru Dritanu Abazoviću. Te ozbiljne optužbe su u sjenci sukoba koji postoji između PES-a i Demokrata kada je u pitanju bezbjednosni sektor. Nikada nećemo pristati ni na kakve fotelje ako to vodi urušavanju Crne Gore", rekao je Eraković.

Rekao je da je DPS spreman da što prije izađe na izbore ili da na neki drugi način "prekomponujemo ono što se trenutno dešava u Crnoj Gori“.

Poslanik DPS-a Nikola Milović je kazao da su građani "prevareni" u odnosu na predizborna obećanja.

"Kupovna moć građana je opala, kao i životni standarnd. O tome svjedoče i cijene u marketima i uvećani računi za struju, komunalne usluge, rentiranje, a posebno osnovnih životnih namirnica. Moram naglasiti nevjerovatan rast cijena. Za 100 dana nije donešena nijedna ekonomska mjera koja bi pomogla životnom standaru građana", kazao je Milović.

Upitao je kako će crnogorska ekonomija i privrednici izdržati minimalnu zaradu od 700 eura.

"Stoga smatram da ova Vlada, kada su ekonomske teme u pitanju, može jedva da dobije na skali od jedan do pet ocjenu - dva sa dva minusa", kazao je Milović.

Bonus video: